A volt bukaresti főpolgármester a szavazatok újraszámlálását kéri

2020.09.30. 11:25

Nem csitulnak a kedélyek a vasárnapi bukaresti főpolgármesterválasztás után. Az egyik kerületben a jelöltek szavazathamisítással váldolják egymást, még a szavazatok újraszámlálása is felmerült. Elmondjuk, miről van szó.

A volt bukaresti főpolgármester a szavazatok újraszámlálását kéri

Mint ahogy arról az Azonnali is beszámolt, Bukarestben a jobbközép összefogás jelöltje, a független Nicușor Dan nyerte a főpolgármester-választást vasárnap. Bár a végleges eredményeket csak szerdán hozzák nyilvánosságra, a kedd esti részeredmények szerint Nicușor Dan majdnem 43 százalékot kapott, ellenfele, a posztkommunista-nacionalista PSD leköszönönő főpolgármestere, Gabriela Firea pedig majdnem 38 százalékot.

A részeredmények alapján úgy tűnt, hogy a főpolgármestérségért folytatott harc lefutott. Ám a volt főpolgármester bejelentette, hogy a szavazatok újraszámlálását fogja kérni a központi válaztási bizottságtól. Firea szerint

„sehol nem fordult még elő, sem Romániában, sem Európában, sem a világon, hogy az exit pollok eredményei és a végleges eredmények között ekkora különbség legyen”.

Firea arra utalt, hogy a vasárnap esti exit poll eredmények a jobbközép jelöltnek, Dannak 47 százalékot, Fireanak pedig 37 százalékot mutatattak. A szavazókörzetek adatainak összesítése után azonban a különbség jócskán mérséklődött kettejük között. Firea azonban nemcsak a főpolgármesteri voksokat, hanem a kerületi polgármesterek, az ottani önkormányzatok és a fővárosi közgyűlés szavazatainak újraszámlálását is szorgalmazza.

Ezzel összefüggésben az egyik fővárosi kerületben már a választások éjszakája óta áll a bál. Hétfőn és kedden a bukaresti első kerületben – amely a román főváros leggazdagabb kerülete – vádolta egymást szavazatlopással a leköszönő szocdem polgármester és a részeredmények szerint győztes kihívója, a liberális-technokrata USRPLUS francia nemzetiségű jelöltje, Clotilde Armand. A kedd esti részeredmények szerint Armand 41 százalékot, míg Dan Tudorache, korábbi szocdem kerületi polgármester majdnem 40 (39,78) százalékot kapott a vasárnapi önkormányzati választásokon.

CLOTILDE ARMAND ÉS AZ ORSZÁG MINISZTERELNÖKE, LUDOVIC ORBAN. A MINISZTERELNÖK AZ USRPLUS-SZAL KÖTÖTT EGYEZSÉG SZERINT TÁMOGATTA AZ USRPLUS JELÖLTJÉT BUKAREST ELSŐ KERÜLETÉBEN. FOTÓ: CLOTILDE ARMAND / FB

Armand hétfőn még a rendőrséget is kihívta, mivel szerinte az első kerületi polgármesteri hivatalban lefüleltek egy férfit, aki a szavazókörzetek jegyzőkönyveit az eredményekkel először a polgármesteri hivatalba vitte be, nem pedig a központi választási bizottsághoz.

Armand szerint a polgármesteri hivatal eleve a PSD kampányközpontjaként működött

A leköszönő szocdem polgármester, Dan Tudorache viszont úgy nyilatkozott, hogy

a férfi a jegyzőkönyvekkel azért menekült be a polgármesteri hivatalba, mert félt attól, hogy a felhördült USR-s tömeg kint megveri majd.

Mivel a választáson végül Armand került ki győztesként 41 százalékkal, kedd este bejelentette győzelmét, és kijelentette, hogy nem ragaszkodik a szavazatok újraszámolásához.

Szerdán reggel viszont a leköszönönő polgármester és őt támogató tüntetők jelentek meg a választási bizottság előtt, a szavazatok újraszámlálását követelve. A volt polgármester szerint

ha már megvádolták, hogy csalt a választáson, akkor újra kéne számolni a szavazatokat.

Tudorache szerint Armand és az USRPLUS csak azért nem akarja újraszámoltatni a szavazatokat, mert azzal ő – az előző polgármester – győzelmét hozná magával.

A központi választási bizottság szerdán dönt arról, hogy újraszámoltatja-e a bukaresti szavazatokat.

NYITÓKÉP: Digi24 / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek