+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2020. szeptember 30. szerda, 07:37
A XII. kerületben nagyon nem nézik jó szemmel, hogy Kovács Gergely a nyilvánosságban kritizálja az önkormányzat működését, még az MSZP-s képviselő is kiakadt emiatt. De mire kell vélni a felindulást? Dolgoznak-e egyáltalán a képviselők Pokorni Zoltán kerületében, és el tudják-e hallgattatni a kétfarkú kutyák társelnökét?

Augusztus 28-án Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt társelnöke félórás interjút adott a Klubrádiónak, amiben elég kritikusan beszélt a XII. kerületi önkormányzat munkájáról, többek között az alacsony munkamorálról, a munkát megnehezítő bürokráciáról és a helyben tapasztalható korrupcióról. Ez azonban nagyon nem tetszett az MSZP-s Vincze Gézának, aki egy szeptemberi testületi ülésen – miután több Fidesz-KDNP-s képviselő is kritikával illette Kovács tevékenységét – felszólalásában indulatosan képviselőtársa szemére vetette, hogy a nyilvánosságban ekézi az önkormányzati képviselőket, és egy „rohadt rendes szót” sem mondott róluk a Klubrádióban. 

 

 

Vincze Géza azt is szorgalmazta, hogy a testület „találjon ki valamit” annak érdekében, hogy megregulázzák a nyilvánosságban nem éppen szépeket mondó Kovács Gergelyt – erre végül nem került sor. A kérdőre vont képviselőt kérdeztük az esetről.

 

+ + +

 

Mire véli Vincze Géza felindulását?

 

Úgy látom, meglepődött az egész önkormányzat, és benne Vincze Géza is, hogy valaki elkezdett jobban utánanézni a kerület dolgainak. A többi képviselő munkája kimerül a testületi ülésekre való esetleges felkészülésben és hozzászólásban. És amíg mi elég sok időt töltünk azzal, hogy átnézzük a közbeszerzéseket, az ingatlaneladásokat vagy az önkormányzat működését, addig

 

a többi képviselőtől nem hallok olyan kritikai megjegyzéseket, amik mögött komolyabb munka lenne.

 

És akkor most megjelent ez a Hang Géza bácsi (azaz Vincze Géza – a szerk.), aki megkapta azt a bizottsági helyet, amit szeretett volna (a Tulajdonosi és Városfejlesztési Bizottságban – a szerk.), és azóta mindennek örül, amit a Fidesz csinál, és sok mindent meg is szavaz, amit ők terjesztenek elő. De szerintem még soha nem beszéltek róla ennyit, mint most.

 

Ezek szerint nincs különbség a XII. kerületben a Fidesz és az ellenzék között? Mindenki ugyanolyan lusta?

 

Ezt azért nem mondanám. Itt van Vágó István, Hajnal Miki meg Élő Norbert is – ők azért felkészülnek a testületi ülésekre, elolvassák az előterjesztéseket, és azokhoz vannak hozzászólásaik. Ezt az LMP-s Hajdu Máriáról nem feltétlen tudom elmondani. De azt a munkát ők sem teszik hozzá, hogy külön utánamenjenek ügyeknek és feltárják azokat.

 

A fideszes és KDNP-s képviselőknél meg elég nehéz megmondani, hogy mit csinálnak: volt egy gyűjtés, hogy az elmúlt öt évben kinek hány hozzászólása volt a testületi üléseken – volt köztük több, aki egyszer sem vagy csak egyszer-kétszer szólalt meg az öt év alatt.

 

Ők igazából néznek a Pokornira, hogy hogyan kell szavazni, és nem azzal töltik az idejüket, hogy elmélyedjenek az önkormányzat ügyeiben.

 

Akkor mivel töltik az idejüket ezek a képviselők?

 

Van, akinek ügyvédi irodája van, van, aki egy cégnél vezérigazgató, vagy aki állami cégeknél van magas pozícióban. Van nekik nyolcórás munkájuk, és az önkormányzati munkára hobbiként tekintenek. Miközben megkapják a nettó háromszázezres fizetésüket az önkormányzati állásukért.

 

Visszatérve a Vincze Géza által megfogalmazott kritikára: ön miért nem gondolja, hogy nem elegáns abba a fészekbe piszkítani a nyilvánosság előtt, amiből ön is eszik?

 

Ha vannak problémák egy önkormányzat működésével, azokat szerintem igenis el kell mondani minél szélesebb körben, minél több információt megosztva. Sok mindent megírtunk az önkormányzatról az elmúlt fél évben, de soha nem tudtak olyan dolgot felhozni, amiben tévedtünk volna, és helyreigazítást kéne tennünk.

 

Ha úgy mennék a nyilvánosság elé, hogy közben csak borkaizom, és szidom a Fideszt általánosságban, akár még jogos is lehetne, hogy milyen alapon szidom az önkormányzatot. De úgy, hogy az állításainkat igazoljuk tényekkel, információkkal, tulajdoni lapokkal, rendeletek szövegével... És hát basszus,

 

mégiscsak közpénzről van szó.

 

Akkor nem gondolja, hogy ön hibázott volna bármiben.

 

Igazából azt látom, hogy az önkormányzatban egyszerűen nem készültek fel arra, hogy valaki kritizálja őket, és ezekre a kritikákra a nyilvánosságban is reagálni kell. Csomó esetben elmondhatnák ezek a képviselők az álláspontjukat, árnyalhatnák a képet, de ezt nem teszik meg soha. Visszatérve a kérdéses testületi ülésre: azon én is meglepődtem, hogy mire Vincze Gézához értünk, már egymás után öt ember kiabált velem. Ez azért nekem is furcsa volt.

 

Vincze Géza azt kérte az ülésen, hogy csináljanak önnel valamit annak érdekében, hogy a nyilvánosságban ne nyilvánuljon meg kritikusan önkormányzati ügyekben. Ezt ugyan akkor nem tették meg, de ha később mégis megteszik, el fogja fogadni?

 

Megpróbálhatjuk, sőt,

 

én is szívesen beadok egy rendelettervezetet a következő ülésre arról, hogy Kovács Gergő nem nyilatkozhat a rádiónak vagy a tévének az önkormányzat ügyeiről, és meglátjuk, hogy ezt megszavazzák-e.

 

Aztán majd nem tartom be, ha megszavazzák.

 

Néhanapján nem kéne mondani – idézem Vincze Gézát – „egy rohadt rendes szót”, hogy jobb legyen a hangulat a testületben?

 

Vannak ilyen szavak, nekem sincs mindennel problémám. Vannak előterjesztések, amik szerintem is okék, és meg is mondom, hogy szerintem oké valami. A Hegyvidéki Zöld Irodának is vannak jó projektjei. De ezeket nekik kéne kommunikálniuk, nem nekem. Nekik az a bajuk, hogy egyáltalán vannak dolgok, amikkel problémám van.

 

És ezzel az a baj, hogy az ő kritikáiknak nincsen tartalmuk. Nem azt mondják, hogy „Gergő, ebben te itt tévedtél, mert az nem úgy van”. Olyan érzelmi kitörést előadni, mint amit most Vincze Géza is tett, sok értelme nincsen, mert azzal nem tudok mit kezdeni. Ha tartalmilag tévedek valamiben, azt szívesen elismerem. De ezek az érzelmi kirohanások elég furcsák.

 

NYITÓKÉP: Fekő Ádám / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eddig három okból lehetett Lengyelországban abortuszt végezni, most az Alkotmánybíróság határozatának kihirdetésével már csak kettő maradt. Csütörtökre máris új tüntetéseket jelentettek be.

Folytatódik a küzdelem a hatalom és az ellenzéki politikus közt. Navalnij hívei már a második országos tüntetést szervezik szombatra, hogy elérjék szabadon bocsátását.

A 2019 májusában került elő az a videó, ami aztán Heinz-Christian Strache egykori osztrák alkancellár teljes bukásához vezetett. Most végre megszólalt a csapda egyik kitervelője: így zajlott le Strache lépre csalása. Kalandos, filmbe illő részletek!

Egy egri kávézó tulajdonosa tavaly februárban indította a vállalkozását, de márciusban már be kellett zárnia. Májusban újranyitott, novemberben újra bezárt, február elsején pedig megint ki fog nyitni a tiltás ellenére is. Miniinterjú!

A független képviselő a budapesti orosz nagykövetség előtt tüntet egyedül,
mert egy orosz diáknak a járványra hivatkozva a
rendőrség ezt megtiltotta.

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás