Mi ez a nagy Orbán-offenzíva a médiában?

2020.09.29. 17:53

Két tévéinterjú, esszé, nyílt levél, egy uniós biztos lemondatása. Orbán Viktor még saját rajongóit is meglepte, hogy ennyire aktív lett a médiában. Mi folyik itt szerinted?

Mi ez a nagy Orbán-offenzíva a médiában?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Szeptember 21-én írt esszét a Magyar Nemzet hasábjaira Orbán Viktor, amiben kvázi megismételte az elmúlt 4-5 évben már agyondurrogtatott leckéket Magyarországról, Európáról és a liberalizmusról, illetve arról, hogyan tervezi legyőzni a koronavírust. Ezt a miniszterelnök azzal magyarázta, hogy idén elmaradt Tusványos és Kötcse is, így gondolatait ezúttal papírra volt kénytelen vetni.

De ez még semmi, a rendszeres péntek reggeli Kossuth rádiós interjúk mellett szeptember 12-én az M1-nek adott exkluzív interjút arról, hogy ezúttal másképpen fog védekezni az ország a járvánnyal szemben, mint tavasszal, majd szeptember 27-én lényegében ugyanerről kérdezte fel Gönczi Gábor, a TV2 műsorvezetője egy legalább annyira exkluzívnak beharangozott interjúban, mint az M1-é. A két interjú közötti különbség  a helyszínen és az időponton túl mindössze annyi, hogy szeptember 12-én 7134 hivtalos aktív koronavírus-fertőzött volt Magyarországon, míg két héttel később már 18 137.

A kommunikációs offenzíva aztán átfordult a nemzetközi térbe: miután igazságügyi miniszterével, Varga Judittal már hétfőn felszólíttatta a lemondásra az EU jogállamisági ügyekért felelős biztosát, a magyar kormányt több ízben is kritizáló cseh Vera Jourovát, szeptember 29-én Orbán már nyílt levelet írt  Jourová főnökének, Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének. Orbán ebben nyomatékosította: von der Leyen lesz szíves leváltani a cseh uniós biztost, miután az egy lapinterjúban viccesen ill democracynek (rövidítéses szójátékkal beteg demokráciának) nevezte Orbán illiberális demokráciáját.

Orbán nem szokott foglalkozni ennyit a médiával: az interjúkat kerüli, míg esszéket és nyílt leveleket is csak nagyon ritkán ír, itt tehát valami tuti történik a háttérben, amiről még a sajtó is csak keveset vagy semmit sem tud.

Vajon mi lehet ennek az oka, hogy Orbán ilyen offenzívába kezdett a médiában?

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek