+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. szeptember 29. kedd, 17:53
Két tévéinterjú, esszé, nyílt levél, egy uniós biztos lemondatása. Orbán Viktor még saját rajongóit is meglepte, hogy ennyire aktív lett a médiában. Mi folyik itt szerinted?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Szeptember 21-én írt esszét a Magyar Nemzet hasábjaira Orbán Viktor, amiben kvázi megismételte az elmúlt 4-5 évben már agyondurrogtatott leckéket Magyarországról, Európáról és a liberalizmusról, illetve arról, hogyan tervezi legyőzni a koronavírust. Ezt a miniszterelnök azzal magyarázta, hogy idén elmaradt Tusványos és Kötcse is, így gondolatait ezúttal papírra volt kénytelen vetni.

 

De ez még semmi, a rendszeres péntek reggeli Kossuth rádiós interjúk mellett szeptember 12-én az M1-nek adott exkluzív interjút arról, hogy ezúttal másképpen fog védekezni az ország a járvánnyal szemben, mint tavasszal, majd szeptember 27-én lényegében ugyanerről kérdezte fel Gönczi Gábor, a TV2 műsorvezetője egy legalább annyira exkluzívnak beharangozott interjúban, mint az M1-é. A két interjú közötti különbség  a helyszínen és az időponton túl mindössze annyi, hogy szeptember 12-én 7134 hivtalos aktív koronavírus-fertőzött volt Magyarországon, míg két héttel később már 18 137.

 

A kommunikációs offenzíva aztán átfordult a nemzetközi térbe: miután igazságügyi miniszterével, Varga Judittal már hétfőn felszólíttatta a lemondásra az EU jogállamisági ügyekért felelős biztosát, a magyar kormányt több ízben is kritizáló cseh Vera Jourovát, szeptember 29-én Orbán már nyílt levelet írt  Jourová főnökének, Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének. Orbán ebben nyomatékosította: von der Leyen lesz szíves leváltani a cseh uniós biztost, miután az egy lapinterjúban viccesen ill democracynek (rövidítéses szójátékkal beteg demokráciának) nevezte Orbán illiberális demokráciáját.

 

Orbán nem szokott foglalkozni ennyit a médiával: az interjúkat kerüli, míg esszéket és nyílt leveleket is csak nagyon ritkán ír, itt tehát valami tuti történik a háttérben, amiről még a sajtó is csak keveset vagy semmit sem tud.

 

Vajon mi lehet ennek az oka, hogy Orbán ilyen offenzívába kezdett a médiában?

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A tervezett három helyett viszont két nap alatt akarják megoldani, mert nem jelentkezett elég egészségügyi dolgozó.

A közép-ázsiai országról kínos képet festő Sacha Baron Cohen figuráját megpróbálják javukra fordítani a kazahok. Borat egyik kedvenc mondata lesz a turizmusuk hívó szava.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás