Egyre több a fertőzött, mégsem tesztelünk többet

2020.09.29. 10:24

Továbbra sem látni, hogy mikor lesz a trendforduló: egyre több a fertőzött, a tesztkapacitásokat nem növeljük, és sajnos egyre többen vesztik életüket a koronavírus miatt. Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Egyre több a fertőzött, mégsem tesztelünk többet

Hétfőről keddre újabb 851 főnél mutatták ki az új típusú koronavírust, így azt most már összesen 25 567 fő kapta el a járvány kirobbanása óta itthon, amiből 19 637 az aktív eset. Az elmúlt 24 órában minden megyében regisztráltak új fertőzöttet.

Első hallásra talán nyugtatólag is hat, hogy Magyarországon mindössze 700-850 köröli napi új esetszámmal találkozunk, azonban ez csupán a számok játéka,

mert míg múlt héten napi 10-12 ezer tesztből találtunk ennyi fertőzöttet, addig ezen a héten már csak 7 ezerből.

Kedden például 27-tel kevesebb tesztet készítettünk, mint hétfőn, mégis 148-cal több pozitív esetet regisztráltak.

A tesztek pozitivitási rátája így 12,1 százalék, ami irtózatosan magas: a WHO szerint egy vírus abban az esetben van kordában tartva, és akkor tudjuk nyomon követni annak terjedését, ha a tesztek pozitivitási rátájának a hétnapos átlaga nem haladja meg az 5 százalékot.

Magyarországon csak szeptember elején volt legutoljára 5 százalék körüli ez a szám.

Sajnos az elmúlt 24 órában elhunyt hét fertőzött, így már 757 fő vesztette életét a koronavírusban. A legfiatalabb egy 65 éves férfi, akinek információ hiányában eddig nem ismert, hogy volt-e alapbetegsége, míg a legidősebb egy 92 éves nő volt magas vérnyomással és cukorbetegséggel.

Ezenkívül sajnos nő a kórházban ápoltak száma is: jelenleg 755 fő szorul kórházi ellátásra, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen. Múlt hét pénteken még csak 577 beteget kellett kórházban ápolni, és közülük is csak 30-an voltak lélegeztetőgépen.

Viszont jó hír, hogy 21 embert gyógyultnak nyilvánítottak, így már összesen 5 173 fő épült fel a koronavírusból.

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek