+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. szeptember 29. kedd, 10:24
Továbbra sem látni, hogy mikor lesz a trendforduló: egyre több a fertőzött, a tesztkapacitásokat nem növeljük, és sajnos egyre többen vesztik életüket a koronavírus miatt. Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Hétfőről keddre újabb 851 főnél mutatták ki az új típusú koronavírust, így azt most már összesen 25 567 fő kapta el a járvány kirobbanása óta itthon, amiből 19 637 az aktív eset. Az elmúlt 24 órában minden megyében regisztráltak új fertőzöttet.

 

Első hallásra talán nyugtatólag is hat, hogy Magyarországon mindössze 700-850 köröli napi új esetszámmal találkozunk, azonban ez csupán a számok játéka,

 

mert míg múlt héten napi 10-12 ezer tesztből találtunk ennyi fertőzöttet, addig ezen a héten már csak 7 ezerből.

 

Kedden például 27-tel kevesebb tesztet készítettünk, mint hétfőn, mégis 148-cal több pozitív esetet regisztráltak.

 

A tesztek pozitivitási rátája így 12,1 százalék, ami irtózatosan magas: a WHO szerint egy vírus abban az esetben van kordában tartva, és akkor tudjuk nyomon követni annak terjedését, ha a tesztek pozitivitási rátájának a hétnapos átlaga nem haladja meg az 5 százalékot.

 

Magyarországon csak szeptember elején volt legutoljára 5 százalék körüli ez a szám.

 

Sajnos az elmúlt 24 órában elhunyt hét fertőzött, így már 757 fő vesztette életét a koronavírusban. A legfiatalabb egy 65 éves férfi, akinek információ hiányában eddig nem ismert, hogy volt-e alapbetegsége, míg a legidősebb egy 92 éves nő volt magas vérnyomással és cukorbetegséggel.

 

Ezenkívül sajnos nő a kórházban ápoltak száma is: jelenleg 755 fő szorul kórházi ellátásra, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen. Múlt hét pénteken még csak 577 beteget kellett kórházban ápolni, és közülük is csak 30-an voltak lélegeztetőgépen.

 

Viszont jó hír, hogy 21 embert gyógyultnak nyilvánítottak, így már összesen 5 173 fő épült fel a koronavírusból.

 

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A kórházi ágyon következett be a nagyszebeni csendőrkapitány pálfordulása, aki addig nyíltan hangoztatta koronavírus-ellenes nézeteit, de akkor már késő volt. Romániában nemcsak a járvány tarol, de a fake news is.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás