+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. szeptember 28. hétfő, 18:39
Formabontó öltetnek tűnt Mike Gielené, aki egy eltérített helikopterrel szöktette volna meg párját a börtönből – az út lefoglalásánál azonban a saját nevét adta meg.

A 24 éves Mike Gielen pénteken egy előre lefoglalt helikopteres sétarepülésre jelentkezett Belgiumban. Azután, hogy a pilóta felszállt a géppel, Gielen egy játékpisztollyal fenyegette meg, hogy repüljön vele a Brüsszel déli részén található Berkendaal börtönhöz, ahol a Kristel Appeltet, Gielen 27 éves párját tartják fogva – a vád szerint Appelt meggyilkolta egy korábbi barátját.

 

A terv egy darabig működött is: a rémült pilóta nem tudta, hogy a Gielen kezében lévő pisztoly csak replika, ezért engedelmeskedett. Innentől kezdve azonban Gielen szemszögéből minden rosszra fordult.

 

Hiába kezdett el ugyanis körözni a börtön fölött a helikopter, nem tudtak leszállni, ráadásul Gielen közben rosszul lett, és ötször is ki kellett hajolnia hányni.

 

A rabok mindenesetre jól szórakoztak, mert üdvrivalgással és integetéssel üdvözölték a helikoptert.

 

Ezek után a helikopterrabló arra utasította a pilótát, hogy repüljön vele a Brüsszelhez közeli Hélécine-be, ahol az ötvenéves apja várja autóval. Ez így is volt, de Gielen számára csak ezek után fordultak igazán rosszra a dolgok:

 

mivel a saját nevével foglalta le a helikoptertúrát egy Antwerpenhez közeli reptéren, a rendőrök 24 órán belül a nyomára akadtak, és letartóztatták apjával, valamint egy 18 és egy 22 éves bűntársukkal együtt.

 

„Védencem bevallotta, hogy a feleségét akarta kiszabadítani a börtönből. Úgy tűnik, hogy az egész akciót meglehetős amatőrizmussal szervezték meg” – nyugtázta a történteket Gielen ügyvédje.

 

A belga hatóságok nem ennyire elnézőek: Gielen és társai fegyveres rablásért, bűnszervezetben való részvételért, szabadság törvénytelen korlátozásáért és szökési kísérlet vádjával állnak majd bíróság elé.

 

Lehet azonban, hogy éppen egy újabb börtönbüntetés hozza majd össze Gielent és feleségét. A pár ugyanis akkor ismerkedett meg egymással, amikor a férfi kábítószercsempészésért megítélt szabadságvesztését töltötte, Appelt pedig ugyanabban a börtönben ült.

 

„Amikor Kristel és én egyszerre fogadtunk látogatókat 2019 januárjában, egymásba botlottunk. Ismertük egymást korábbról, de régóta nem találkoztunk. Mivel soha nem láthattuk egymást, mindketten elkezdtünk számítástechnika leckéket venni a börtönben. Csak így lehettünk együtt” – mondta történetükről egy belga lapnak adott interjújában Gielen. Feleségét egyébként még nem ítélték el, de azzal gyanúsítják, hogy egy utcai verekedés során 2018 decemberében ő szúrta le azt a 30 éves férfit, aki akkoriban az élettársa volt, és később belehalt a sérülésébe.

 

NYITÓKÉP: David Reed / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A tervezett három helyett viszont két nap alatt akarják megoldani, mert nem jelentkezett elég egészségügyi dolgozó.

A közép-ázsiai országról kínos képet festő Sacha Baron Cohen figuráját megpróbálják javukra fordítani a kazahok. Borat egyik kedvenc mondata lesz a turizmusuk hívó szava.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás