+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. szeptember 28. hétfő, 17:05
A horvát operatív törzs azt kéri a kávézó- és bártulajdonosoktól, hogy halkabb legyen a háttérzene is, mert a hangos zene miatt jobban terjed a kínai koronavírus.

A zágrábi Jutarnji List napilap úgy értesült: a horvát Nemzeti Katasztrófavédelmi Törzs – ami a magyar operatív törzsnek feleltethető meg – tárgyalásokat kezd az éttermek és kávézók tulajdonosainak képviselőivel, mert

 

azt szeretné elérni, hogy a járvány idején a beltéri zene halkabb legyen.

 

Jelenleg Horvátországban 65 decibelnél hangosabban eleve nem szólhat beltéren a zene (mármint ha nem koncertről van szó, de azt most eleve tilos tartani), ami egy normál hangú beszélgetés hangerejének felel meg.

 

A horvát operatív törzs – a Kaliforniai Egyetem egy júliusi kutatására hivatkozva – azt állítja: már az ilyen hangos zene mellett is hangosabb beszédre kényszerülnek az emberek, ami növeli a vírus terjedésének lehetőségét. Például 35 decibelnyi hangerőnövekedés eszerint ötvenszeresen növeli meg a kis nyálcsepeket, amelyek az ember száját beszéd közben elhagyják. Ezért az operatív törzs azt szeretné,

 

ha a normál beszédnél halkabban szólna csak a zene, ezzel ugyanis a bent ülők nem lennének arra kényszerülve, hogy hangosabban beszéljenek a megszokottnál – azaz a kínai koronavírus is kevésbé terjedne.

 

Az operatív törzs azzal számol, hogy az őszi és téli hónapokban egyre többen fognak az éttermek, kávézók belső tereiben ülni, ezek lezárását lehetne a zene hangerejének csökkentésével elkerülni.

 

Ahogy arról az Azonnali is beszámolt: Horvátországban az alkotmánybíróság már szeptember közepén kimondta – miközben egyesek éppen az operatív törzs döntéseinek alkotmányosságát vonták kétségbe –, hogy senkinek nincs joga a szájmaszkviseletet megtagadni, mert a jelenlegi helyzetben az életvédelem az elsődleges, az pedig cselekvő végrehajtó hatalmat kíván meg.

 

NYITÓKÉP: Cres (Cherso) szigetén nyáron a teraszokon se volt tolongás / Bukovics Martin, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás