A horvát operatív törzs szerint a hangos zene is serkenti a vírus terjedését

Szerző: Techet Péter
2020.09.28. 17:05

A horvát operatív törzs azt kéri a kávézó- és bártulajdonosoktól, hogy halkabb legyen a háttérzene is, mert a hangos zene miatt jobban terjed a kínai koronavírus.

A horvát operatív törzs szerint a hangos zene is serkenti a vírus terjedését

A zágrábi Jutarnji List napilap úgy értesült: a horvát Nemzeti Katasztrófavédelmi Törzs – ami a magyar operatív törzsnek feleltethető meg – tárgyalásokat kezd az éttermek és kávézók tulajdonosainak képviselőivel, mert

azt szeretné elérni, hogy a járvány idején a beltéri zene halkabb legyen.

Jelenleg Horvátországban 65 decibelnél hangosabban eleve nem szólhat beltéren a zene (mármint ha nem koncertről van szó, de azt most eleve tilos tartani), ami egy normál hangú beszélgetés hangerejének felel meg.

A horvát operatív törzs – a Kaliforniai Egyetem egy júliusi kutatására hivatkozva – azt állítja: már az ilyen hangos zene mellett is hangosabb beszédre kényszerülnek az emberek, ami növeli a vírus terjedésének lehetőségét. Például 35 decibelnyi hangerőnövekedés eszerint ötvenszeresen növeli meg a kis nyálcsepeket, amelyek az ember száját beszéd közben elhagyják. Ezért az operatív törzs azt szeretné,

ha a normál beszédnél halkabban szólna csak a zene, ezzel ugyanis a bent ülők nem lennének arra kényszerülve, hogy hangosabban beszéljenek a megszokottnál – azaz a kínai koronavírus is kevésbé terjedne.

Az operatív törzs azzal számol, hogy az őszi és téli hónapokban egyre többen fognak az éttermek, kávézók belső tereiben ülni, ezek lezárását lehetne a zene hangerejének csökkentésével elkerülni.

Ahogy arról az Azonnali is beszámolt: Horvátországban az alkotmánybíróság már szeptember közepén kimondta – miközben egyesek éppen az operatív törzs döntéseinek alkotmányosságát vonták kétségbe –, hogy senkinek nincs joga a szájmaszkviseletet megtagadni, mert a jelenlegi helyzetben az életvédelem az elsődleges, az pedig cselekvő végrehajtó hatalmat kíván meg.

NYITÓKÉP: Cres (Cherso) szigetén nyáron a teraszokon se volt tolongás / Bukovics Martin, Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek