+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. szeptember 28. hétfő, 17:05
A horvát operatív törzs azt kéri a kávézó- és bártulajdonosoktól, hogy halkabb legyen a háttérzene is, mert a hangos zene miatt jobban terjed a kínai koronavírus.

A zágrábi Jutarnji List napilap úgy értesült: a horvát Nemzeti Katasztrófavédelmi Törzs – ami a magyar operatív törzsnek feleltethető meg – tárgyalásokat kezd az éttermek és kávézók tulajdonosainak képviselőivel, mert

 

azt szeretné elérni, hogy a járvány idején a beltéri zene halkabb legyen.

 

Jelenleg Horvátországban 65 decibelnél hangosabban eleve nem szólhat beltéren a zene (mármint ha nem koncertről van szó, de azt most eleve tilos tartani), ami egy normál hangú beszélgetés hangerejének felel meg.

 

A horvát operatív törzs – a Kaliforniai Egyetem egy júliusi kutatására hivatkozva – azt állítja: már az ilyen hangos zene mellett is hangosabb beszédre kényszerülnek az emberek, ami növeli a vírus terjedésének lehetőségét. Például 35 decibelnyi hangerőnövekedés eszerint ötvenszeresen növeli meg a kis nyálcsepeket, amelyek az ember száját beszéd közben elhagyják. Ezért az operatív törzs azt szeretné,

 

ha a normál beszédnél halkabban szólna csak a zene, ezzel ugyanis a bent ülők nem lennének arra kényszerülve, hogy hangosabban beszéljenek a megszokottnál – azaz a kínai koronavírus is kevésbé terjedne.

 

Az operatív törzs azzal számol, hogy az őszi és téli hónapokban egyre többen fognak az éttermek, kávézók belső tereiben ülni, ezek lezárását lehetne a zene hangerejének csökkentésével elkerülni.

 

Ahogy arról az Azonnali is beszámolt: Horvátországban az alkotmánybíróság már szeptember közepén kimondta – miközben egyesek éppen az operatív törzs döntéseinek alkotmányosságát vonták kétségbe –, hogy senkinek nincs joga a szájmaszkviseletet megtagadni, mert a jelenlegi helyzetben az életvédelem az elsődleges, az pedig cselekvő végrehajtó hatalmat kíván meg.

 

NYITÓKÉP: Cres (Cherso) szigetén nyáron a teraszokon se volt tolongás / Bukovics Martin, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerdán tárgyalnak a tartományi miniszterelnökök Angela Merkellel további szigorításokról. Markus Söder bajor kormányfő a tavaszihoz hasonló teljes leállást szeretne legalább novemberben.

Elmérgesedett a viszony a török államfő és Franciaország között, az ügy hátterében a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái és az ezek miatt lefejezett tanár esete áll. A francia szatirikus lap megint lépett egy merészet.

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás