Húsz év után magyar polgármestere lesz Marosvásárhelynek

2020.09.27. 22:59

Habár a Székelyföld fővárosának nevezett városban ma a magyarok már nincsenek többségben, a román szavazatok felaprózódása miatt Soós Zoltán nagyot tudott nyerni.

Húsz év után magyar polgármestere lesz Marosvásárhelynek

Noha még nincs hivatalos végeredmény, az eddig feldolgozott szavazatok alapján erősen valószínű, hogy a Maros Megyei Múzeum vezetőjét,

a függetlenként induló Soós Zoltánt választották meg Marosvásárhely élére.

A 23 órás adatok szerint Soós a 82 marosvásárhelyi körzetből már 42-ben győzött, a szavazatok számlálása éjszakába nyúlik. A Transindex szerint a 23 órás adatok szerint

Soósra több, mint 21 ezren voksoltak.

Soóst az RMDSZ, az erdélyi magyar jobboldali kis pártok szövetsége, azaz az Erdélyi Magyar Szövetség is támogatta.

Marosvásárhelyt 2000 óta a már több pártot megjárt Dorin Florea vezette. A Székelyföld fővárosának is nevezett 140 ezres nagyváros többi erdélyi várostól való lemaradását általában az ő tevékenységével szokták összefüggésbe hozni, rablógazdaságként jellemezve azt. Florea sikertelenségeit általában a magyarkártyával palástolta, mondván ha nem ő irányítja a várost, akkor „jönnek a magyarok”, akiknek aránya ma már csak 43 százalékos Marosvásárhelyen. Azonban Florea a mostani önkormányzati választásokra olyannyira népszerűtlen lett, hogy meg sem próbálkozott újrázni a polgármesterségért. Helyette a Maros megyei önkormányzat elnökségéért indult, azonban ennek a pozíciónak a megszerzése is esélytelen számára.

Soós Zoltán mögött a korábbi szocdem miniszterelnök, Victor Ponta Pro Romania pártjának a jelöltje,

Claudiu Maior végzett 6 ezer körüli szavazattal.

A marosvásárhelyi választási részvételi arány alacsonyabb volt, mint a négy évvel korábbi, mi több, az országos részvételi arányhoz képest is alacsonyabb volt: mindössze 46 százaléknyian mentek el szavazni.

Soós Zoltán romániai idő szerint 0 óra 45 perckor mondott kétnyelvű, magyar és román beszédet.

SOÓS ZOLTÁN ÉPP GYŐZELMI BESZÉDET TART
„Hallod, Vásárhely? Győzött a változás!”

 – kiáltotta Soós. Az új polgármester szerint 20 év mulasztást kell bepótolni a városban. Ígéretet tett arra, hogy a két nemzeti közösséget egyformán fogja kezelni, Valamint azt is kijelentette, hogy az önkormányzatban meg fog szabadulni a régi rendszer embereitől. Az őt támogató RMDSZ-ről is kijelentette, hogy új listával, Dorin Florea polgármestersége alatt nem korrumpálódott képviselőkkel fognak majd dolgozni.

Kattints ide a Soóssal készült szeptember eleji nagyinterjúnkért!

NYITÓKÉP: Soós Zoltán / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek