Vádlottnak nézik a fekete és ázsiai ügyvédeket a brit bíróságokon

Szerző: Galavits Patrik
2020.09.26. 11:46

Rövid időn belül több kínos ügy is napvilágot látott a szigetországban.

Vádlottnak nézik a fekete és ázsiai ügyvédeket a brit bíróságokon

Pénteken cikkezett a BBC annak a fekete ügyvédnek a tapasztalatairól, akit egy napon belül háromszor is vádlottnak néztek az egyik brit bíróságon. A 25 éves Alexandra Wilson szerdán ment egy tárgyalásra, amelyen a Nagy-Britanniában a jogászok által ma is rendszerint hordott paróka és köpeny viselete nem volt kötelező. És itt kezdődtek Wilson gondjai: megérkezésekor a biztonsági őr megkérdezte a nevét, és a gyanúsítottak listáján kezdte el keresni.

„Elmondtam neki, hogy ügyvéd vagyok. Bocsánatot kért, aztán elvégezte a biztonsági ellenőrzést” – mondta Wilson, aki ezt követően a védencével találkozott, majd megpróbált bejutni a tárgyalóterembe.

ALEXANDRA WILSON FOTÓ: VOICE4CHANGE IN ENGLAND / FACEBOOK

„Ekkor a terem végében ülő ügyvéd rám szólt, hogy kint várakozzak, amíg a teremszolga nem szólít az ügyem tárgyalására. Ismét elmondtam, hogy én is ügyvéd vagyok. Roppant kínosan érezte magát, és csak annyit mondott, hogy >>értem<<” – folytatta Wilson, akit bevallása szerint már ezek az esetek is feldühítettek, de nem sokkal később újra gyanúsítottnak nézték.

„Ezután az ügyészhez sétáltam, és ekkor a bírósági fogalmazó hangosan rám szólt, hogy menjek ki a tárgyalóteremből, és kint várjak a soromra. Majdnem elsírtam magam, neki is elmondtam, hogy védőügyvéd vagyok. Ő pedig bólintott, és visszafordult a számítógépéhez”

– Wilson szerint a hallgatóság soraiból valaki még azt hitte, újságíró, ezért szintén figyelmeztette, hogy csak a jogászok léphetnek be a terembe.

Az ügyvéd azt mondta a BBC-nek, hogy meglehetősen gyakran nézik vádlottnak a bíróságokon, de hogy ezúttal ez egy nap háromszor is megtörtént, „nagyon kimerítette”. Egyúttal az esetek arra is rávilágítottak neki, hogy „egyáltalán nem jó vádlottnak lenni” a brit bíróságokon. Szerinte senkivel szemben sem lehetne megengedhető a hangnem, amivel őt is illették, és mindenkit „tisztelettel kellene kezelni”.

Az Őfelsége Bírósági és Törvényszéki Szolgálatát (HMCTS) vezető Kevin Sadler bocsánatot kért Wilsontól, elfogadhatatlannak nevezte az ügyvéddel történteket és gyors vizsgálatot ígért.

Az ázsiaiak sem járnak jobban

Miután Wilson megosztotta történetét, húsz Nagy-Britanniában dolgozó ázsiai származású jogász is jelezte, vannak a 25 éves ügyvédhez hasonló tapasztalatai. Az Ázsiai Jogászok Társasága (SAL) nevű szervezet egy webináriumán a 86 résztvevő jogász 33 százaléka mondta azt, hogy keverték már össze vádlottal a bíróságon.

A szervezet hangsúlyozta, nagyon szomorúnak tartja a Wilsonnal történteket, ugyanakkor ez nem jelent nekik újdonságot.

„Hova valósi vagy valójában?” – ezt a kérdést is tették már fel jogász kollégáik a webináriumon résztvevők 92 százalékának, amit a SAL-nél szintén kifogásolnak. Egy ázsiai származású ügyvéd pedig arról beszélt: amikor bemutatták egy fehér férfi kollégájának, ő egyből azzal szólította meg, hogy „szereti a curryt”.

„Sokkoló, hogy ilyesmi történik a szakmában, amelynek képviselőit az igazságosságra képzik.

Számunkra világos, hogy a rasszizmus továbbra is jelen van a jogászok között. A fekete és etnikai kisebbségek alulreprezentáltan vannak jelen a tárgyalótermekben” – mondta az ázsiai származású,  londoni ügyvéd, Chamali Fernando, aki 18 éve dolgozik a szakmában.

A szintén Londonban dolgozó, fekete Antonia Kim Charles pedig azt mondta „már nem is számolja”, hányszor hitték azt a rendőrségeken, hogy ő a gyanúsított anyja.

Nem ezek az első ügyek, amelyek kibuknak Nagy-Britanniában: nyáron egy fehér nő, Katie Lynch hosszú Facebook-bejegyzésben állt ki fekete, ügyvédként dolgozó férje mellett, akit elmondása szerint jogtanácsosok is gyakran vádlottnak néznek a bíróságon. Lynch a bejegyzést az amerikai Black Lives Matter-tüntetésekkel párhuzamban tette közzé, és azóta már több mint 40 ezren osztották meg.

NYITÓKÉP: GrimsbyT / Wikimedia

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek