Hét jó hely belföldön, amit pont erre az őszre találtak ki

2020.09.26. 18:08

Mi itt az Azonnalinál rendkívül figyelmesek vagyunk, ezért előre szólunk: ha el akarsz menni valahova az október 23-i hosszú hétvégén vagy az őszi szünetben, már most foglalj szállást, egy fél országgal fogsz ugyanis versenyezni érte. És adunk rögtön hét tippet is, hogy hova érdemes elnézni itthon pár napra!

Hét jó hely belföldön, amit pont erre az őszre találtak ki

7. Egerben a helyed!

Ezt nyilván nem azért mondom, mert ott végeztem a doktori tanulmányaimat, hanem azért, mert Eger a hosszú hétvégére ideális hely. Budapestről röpke két óra csak. Ha gyerekkorodban olvastad az Egri csillagokat és nem szenvedted végig, akkor az egri vár, a gótikus püspöki palota, a vármúzeum, a kazamaták hatalmas élményt fognak jelenteni.

Persze ha nem vagy történelemrajongó, akkor ott a másik lehetőség: a Líceum is. Ebben az épületben meglátogatható a Főegyházmegyei Könyvtár is számtalan régi kiadvánnyal. De csak óvatosan, mindent nem mutatnak meg, mivel középkori anyagokat is őriznek. Ugyancsak a Líceum-épületében felkeresheted a Varázstornyot is. Ez pedig nem más, mint egy csillagvizsgáló, amit az általános iskolások nagyon szoktak élvezni.

Persze ha már Eger, akkor kötelező a Líceummal szembeni egri bazilika is. Eddig olyan nem volt, hogy a bazilika előtti lépcsősoron ne láttam volna turistákat fotózkodni. És a városi közparkban, az Érsekkertben is megjárhatod magad. Ha pedig érdekel a magyarországi multikulti – azelőtt, hogy ez még cool lett volna – akkor ott az egri minaret, amely a magyar múlt egyik olyan szeletére emlékeztet, amely bár sok szenvdést, de ugyanakkor sok hasznos dolgot is adott ennek az országnak. Most csak a kávét és a paprikát mondanám. Eddig még nem mondtam a Szépasszony-völgyet, de ha teheted, oda is menj ki. Eleve őszi programnak nincs is jobb, mint a pincék végigkóstolása. (Antal Róbert-István)

EGER MÉG A JÁRVÁNY ALATT, ÜRESEN. FOTÓ: ILLÉS GERGŐ / AZONNALI

6. Gyere Gyuri Győrbe

Ugyan egyelőre még nem vagyunk a világegyetem legtisztább városa – arra a városi szemétszolgáltató visszaszámlálója szerint még egy évet és egy hónapot várni kell —, ennek ellenére egy őszi hétvégére kifejezetten remek választás Győr. A belvárosi gyalogos övezetben nyílt az utóbbi években egy sor remek kávézó és kézműves sörös hely, vannak korrekt éttermek, és úgy általában jó körbesétálni ezt a szakaszt, klasszikus tursitaprogramként hozzácsapva a Káptalandombot, illetve az itt található kiállításokat.

A Püspökvár tornyából pedig a magasból is meg lehet szemlélni a folyók városát. Itt ki is nézhetjük másik sétacélpontnak a rehabilitálás alatt álló Újvárost, az egykori bécsi országút mellett felhúzott negyedet, ahol öt felekezet templomépületét tekinthetjük meg – a zsinagóga például pont idén 150 éves. A várost bázisnak használva pedig könnyedén elérhető például a pannonhalmi apátság, ami önmagában lehet egynapos program. (Pintér Bence)

GYŐR BELVÁROSA A MAGASBÓL. FOTÓ: JOHN FEHER

5. Mi más, mint Budapest

Nyilván vannak a kötelező turistakörök, mint a Hősök tere, a Citadella meg a Vár, temérdek múzeum és történelmi emlékhely, de Budapest jóval többet tud nyújtani, mint egy ide-oda szaladgálós hétvége!

Miket csinálj? Sétálj sokat! Gyakran megfeledkezünk arról, hogy sokszor milyen szép és gazdag történelmi múlttal rendelkező épületek vesznek körbe minket, egy idő után pedig a csodálat helyett már a közöny veszi át a helyet. És ehhez már az is elég, ha csak az Azonnali-szerkesztőségtől pár lépésre lévő Ferenciek tere körül sétál az ember: maga a ferences templom és az előtte lévő szökőkút két sokat látott tereptárgy, de a Párisi ház is már több mint száz éve ott látható, két világháború mellett túlélte a kommunizmus korszakát is.

A maga korában a Városliget is kuriózumnak számított: a története egészen a reformkorig nyúlik vissza. Tudtad például, hogy az 1838-as hatalmas árvíz ideje alatt a víz elől a dombjaira menekültek az emberek? A Liget-projekt előtt pedig szinte az 1896-os millenniumi ünnepségek utáni állapotot őrizte a park, bár nyilván voltak kisebb-nagyobb átalakítások. A jelenlegi ligeti építkezések miatt inkább a Feneketlen-tó vagy a Margitsziget lehet jó alternatíva. De elég lemenni egy szűk utcába, felszállni egy BKV-járatra, vagy csak sétálni a budai hegyekben. Nekem személyes kedvencem a naplemente a Citadellán, vagy egy kellemes séta a budai várban, de a betondzsungelnek tartott Budapesten amúgy nagyon sok jó túraútvonal is van. Ha pedig a sétálást a történelemmel kötnéd össze, a szoborparkot neked találták ki!

Szállj fel a hajóra! Vidéken talán sokan nem tudják, de a BKV üzemeltet hajókat is, amikre ráadásul elég egy BKV-bérlet is – kivéve hétvégén, amikor 750 forintba kerül egy jegy.

Ugyan októberben elképzelhető, hogy már kicsit hűvösebb lesz az idő, én augusztusban a Sziget fesztiválra legtöbbször hajóval megyek, nyáron pedig ha időm engedi, inkább így közelítem meg a Margitszigetet. Azon túl, hogy a hajózás már önmagában egy jó program – főleg nekem, mivel Kecskeméten nincs Duna –, a hajójárattal Budapest partmenti nevezetességeit is jól szemügyre lehet venni: hétvégente a D12-es járat például a Margitszigettől a Kopaszi-gátig közlekedik, így pont útba esnek a belvárosi hidak, a parlament, a Várkert bazár, de bőven látni a hajóról a Citadellát és sok minden mást is. (Karóczkai Balázs)

KÜLFÖLDI TURISTÁK IS ALIG VANNAK A FŐVÁROSBAN. FOTÓ: BKK

4. Vedd be Észak-Magyarországot!

Ritkán lépem át a Dunát keleti irányban (és itt most ne számoljuk az alkalmakat, amikor átvillamosozok Budáról Pestre). Ha viszont megteszem, mindig elcsodálkozom. Nem mintha ne láttam volna még Magyarország-térképet domborzatokkal, amelyen feltűnő, hogy a Mátra, a Bükk vagy épp a Zemplén sötétebb barnával van jelölve, de ezekkel ténylegesen szembesülni egészen más, ha az ember a szülővárosában kis túlzással csak akkor találkozik emelkedővel, ha a kamionok megsüllyesztették az aszfaltot.

Ezért is volt külön öröm, hogy Abaújban pörgött nemrég a Helyzet, ahol persze a téma nem volt éppen könnyen emészthető, ellenben Vitárius Bencével a vidéket járva

azon gondolkoztunk: vajon ha nem lenne ennyire szegény a térség, hányszor kerülnének többe a faluszéli telkek, amelyek a Zemplén gyönyörű, erdős lankáira néznek?

Abaújkér és ez a térség nem a világ közepe, éppen ezért nem is fogják megrohanni a hosszú hétvégén sem, de ha friss levegővel akarod megtölteni a tüdőd, és el akarod kerülni a tülekedést a többi turistával, akkor érdemes errefelé venni az irányt, mert:

+ nagyon szép kis vendégházak várnak, mi például Abaújszántón töltöttük az esténket.

+ a sétában is kifáradhatsz, de ha keményebb vagy, vigyél biciklit, és úgy tekerj föl-le a hegyeken.

+ egy kellemes túrával két várat is útba lehet ejteni egyetlen nap alatt: Boldogkő vára és a Regéci vár közül nehéz eldönteni, hogy melyikkel érdemesebb filter nélkül szétlőni az Instagramot. Úgyhogy inkább tedd meg mindkettővel!

+ az Aranyos-völgy pedig nem kevésbé hívogató.

Fontos: a hangulat kedvéért az odaúton szóljon hangosan a Hello BAZ megye! (Galavits Patrik)

OTT HÁTUL AZ MÁR A ZEMPLÉN. FOTÓ: GALAVITS PATRIK

3. Menj el Mohácsra!

Már rég nem csak a busójárás miatt érdemes elnézni a sokácok magyarországi központjába. Az, hogy a város Baranya megye és a pécsi borvidék egyik legkeletibb pontja, nem hangzik valami izgalmasan, de máris más, ha azt írom, hogy itt van a közepe az eleve Közép-Európa legjobb részeit összekötő Dunának: a 2888 kilométeres folyó Mohácsnál éri el az 1444. kilométert. És már itt is mekkora.

A Dunánál jobban semmi sem határozza meg ezt a várost: hány embert hallottam én Pécsen azt mondani, hogy „a Dunáért azért baromira irigylem a mohácsiakat”.

Na de mit érdemes itt csinálni?

+ A mohácsi csata emlékműve megnézése és/vagy a Mohács-sziget már-már határsértő körbebiciklizése előtt/után kávézni egyet a belvárosban. Mohácsé ugyanis nem annyira a halódó magyar kisvárosok hangulatát, sokkal inkább a szlavóniaiakét idézi: tele van kiülős teraszokkal, amelyek bizony tele is vannak fröccsöző, söröző helyiekkel hétvégén akár már délelőtt is. Plusz van szerb ortodox templom, rengeteg, de tényleg rengeteg szobor és ahhoz hasonló installáció, az itt élő népcsoportokról meg hát nyilván a busókról szóló múzeumok, meg hát ott a Duna. 

+ Hajózni! Mivel az egész város a Duna mellett épült, a mohácsi Duna-part konkrétan futóútvonalnak is alkalmas, ha végigfutod, látod, hogy hétvégenként 9-kor nyitó, szaunás-gőzkabinos uszoda is van. De még jobb a Duna kellős közepéről szemlélni a dolgokat, ehhez pedig a rendszeresen közlekedő komp mellett a Mohács I. nevű katamarán a legjobb. Minden vasárnap 11 órakor indul, jegyeket a helyi tourinform irodában és a révnél kapni.

+ Borozni. A mohácsi szőlőhegy tele van szebbnél szebb, építészeti sokszínűségük miatt már eleve külön Instagram-oldalt érdemlő présházakkal, közülük pár ráadásul még nyitva is szokott lenni. Ilyen például a jobbnál jobb borokat készítő, rendszeresen nyitott pincés esteket rendező Horváth Zoltán vezette Planina borház, vagy vele szemben a Tánczos pálinkaház, amely egyúttal a térség legjobb olasz étterme is. Akárhányszor mentem volna, sosem volt szabad asztaluk, érdemes mindkettőhöz bejelentkezni előre. Hol szép az ősz, ha nem a szőlőhegyen? 

+ Halászlevezni. Nem valami gyakori, hogy magyar kisvárosokban halboltok legyenek, de Mohács van annyira jó hely lakói jóízlésének köszönhetően, hogy etéren is kivétel legyen. A halászlevet úgy főzik, ahogy kell, azaz frissen, rendelést követően, vagyis mint a Vajdaságban és a Drávaszögben. A helyiek tippje: a Peppino pizzériáé például teljesen rendben van. (Bukovics Martin)

NE VÁRD MEG A TELET. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

2. Utazd körbe Nógrádot!

Nógrád Magyarország legnéptelenebb megyéje, kevesebben élnek itt, mint Debrecenben. Mégis, kevés ilyen adottságokkal rendelkező hely van ebben az országban. Sokminden megvan itt kicsiben, ami Magyarországon jó: festői táj, multikulti szlovák/sváb/magyar falvak, egyszerű paraszti ételek (sztrapacska), élhető polgári kisváros (Balassagyarmat). Egy hosszú hétvégét bőven megér.

És hogy mit érdemes megnézni?

+ Berkenyét: gyönyörű adottságokkal rendelkező, a Börzsöny peremén fekvő sváb falu. A domboldalban álló templommal szemben van a focipálya, mellette a kis horgásztó. Instasztoriban komolyabbat svenkelve még nagyot is mehet!

+ Nógrádot: a vár gyönyörű, felsétálni nem nagy dolog, a kilátás pedig mindenért kárpól.

+ Alsópetényt. Ide kirándulni érdemes menni.

+ Balassagyarmatot. A város, ahol olyan liget van, amiből Budapest is többet érdemelne.

Enni és inni pedig a balassagyarmati Jagyut-cukrászdában pisztáciafagyit. Rétságon teljesen szürreális környezetben, a kettes út mellett, áthaladó kamionokat bámulva Nógrád legjobb kávéját Berkenyén, a Szent Anna Panzióban magyar vendéglőkhöz képest korrekt minőségű ételt. (Szűcs Donát)

A BÁNKI TÓ. FOTÓ: SZŰCS DONÁT / AZONNALI

1. Irány Veszprém!

Veszprém vitán felül az egyik legszebb magyar város, már csak ezért is megéri meglátogatni, és itt folytathatnám azzal, hogy milyen egyéb élmények várnak még rád a városban, de nem teszem, mert Veszprémbe csak, CSAK azért is érdemes elmenni, ahogy kinéz.

Nem érdekel, mit eszel. Nem érdekel, mit iszol. Nézd meg Veszprémet.

Keleti irányból ereszkedj le a Séd-patakhoz: a Remete utcát javaslom. Lassan poroszkálj. Toronyiránt menj: jól látod majd a Szent Mihály-székesegyház tornyait, oda tartasz, a Várhegyre. Engedd, hogy hívogasson. Ráérősen közelítsd meg: egyre erősebb lesz a vágy, de ne siess. Tegyél kitérőket, nézd meg a Séd-patak völgyében véletlenszerűen feltűnő, ránézésre is többszáz éves épületeket.

Aztán egyszer csak ott leszel a lábai előtt. Törpének érzed magad, és úgy tűnik majd: a Mindenség tornyosul föléd. Keress egy ösvényt, és kapaszkodj fel a Várhegy oldalán. Nem leszel csalódott odafenn, nézd meg a Püspöki palotát, nézd meg a Tűztornyot, nézd meg a Székesegyházat. Sétálj át a Várhegyről kinyúló földnyelven a Szent Benedek hegyre a Káptalan-kereszthez, és gyönyörködj a kilátásban, de nézd meg onnan is a Várhegyet. Aztán amikor majd lefelé ereszkedsz, rádöbbensz: nem is fönn a Várhegyen volt igazán jó, hanem az, ahogy fenséges tömegével föléd tornyosult. Meg az, amikor csak távolról hívogatott. Meg a kettő közötti út.

Másnap kerüld meg a Várhegyet. Csak bóklássz a Várhegytől távolabb eső utcákon: úgy fog feltűnni a sziluettje a házak között, mint amikor csak egy-egy pillanatra látod meg a titkos szerelmedet. Tévedj el. Aztán egyszer csak ott leszel egy szakadék szélén, aminek a túloldalán ott lesz teljes pompájában. Vigyázz, bele ne szédülj a szakadékba. Inkább ereszkedj le az aljára, hogy megint a Várhegy lábai előtt heverhess, boldog megsemmisülésben. Gyönyörködj a színekben: az őszi napfény ragyogja be a legszebben a Várhegyet. Nézd a naplementét a Várhegyről. Nézd a naplementét a Várheggyel szembeni domboldalról.

Sok szép magyar város van, de kevés néz ki ennyire mozivászonra kívánkozóan ikonikusan. Hiányozni fog, ha eljössz. Ha újra vágysz rá, nézd meg Jancsó Miklós Fényes szelek című filmjét, aminek Veszprém a főszereplője. Ha úgy nézed meg, hogy még nem jártál Veszprémben, onnantól fogva arra vágysz majd, hogy odamenj. Menj Veszprémbe. (Renczes Ágoston)

A VÁROS RÁADÁSUL EURÓPA KULTURÁLIS FŐVÁROSA LESZ 2023-BAN! FOTÓ: EKF

CÍMLAPFOTÓ: Azonnali-fotómontázs a fenti képekből.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek