+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. szeptember 25. péntek, 08:20
Közeleg a novemberi elnökválasztás, így mindenki ráfordult a célegyenesre: míg Biden online kampányol, Trump a gyűlések mellett most a nyugdíjasoknak adna szövetségi támogatást, mindezt másfél hónappal a választás előtt.

Miután a nyár végén a Demokrata, illetve a Republikánus Párt is hivatalosan megválasztotta elnökjelöltjét és annak alelnökjelöltjét, megkezdődött a kampányhajrá a november 3-ai választások előtt.

 

Azonban a koronavírus-járvány miatt egyik elnökjelölt kampánya sem nevezhető klasszikusnak: amíg a demokraták elnökjelöltje, Joe Biden inkább online szervez eseményeket és reklámokra költi a pénzét, addig Trump valamennyire valamivel hagyományosabb kampányt visz: sokszor tömegek előtt tart beszédet, annak ellenére, hogy a járványhelyzet miatt a legtöbb államban betiltották a tömegrendezvényeket. 

 

Azonban Trump újraválasztási kampánya még így is rendhagyó: júniusban ő is tartott egy „nemzeti konzultációt”, ahol többek között olyan irányított válaszlehetőségek voltak, hogy Trump elnökkel vagy egy „alacsony IQ-jú, hazug, korrupt demokratával” járna-e jobban az ország.

 

Most pedig Trump bejelentette, hogy a választás előtt a nyugdíjasok 200 dollár vissza nem térítendő gyógyszertámogatást kapnak a szövetségi államtól.

 

A járvány miatt előtérbe került az egészségügy

 

A koronavírus-járvány az amerikai politika napirendjét is átalakította, így a két elnökjelölt kampányát is részben az egészségügy témája felé tolta el. Joe Biden leginkább az Obamacare bővítésével kampányol, míg Trump leginkább azzal, hogy csökkenteni akarja a gyógyszerek árait. A regnáló elnök most még ezt toldaná meg a 200 dolláros (körülbelül 63 ezer forint) támogatással.

 

„Még senki sem látott ilyesmit, ezek a kuponok hihetetlenek. Ezeket ki fogjuk postázni a következő hetekben. Én mindig törődni fogok a mi csodálatos idős állampolgárainkkal. Joe Biden sose tenne ilyet” – mondta Trump a Politico tudósítása szerint.

 

Amerikában jelenleg közel 33 millió idős ember rendelkezik egészségbiztosítással, Trump pedig most nekik küldene ki 200 dolláros kuponokat, ami így minimum 6,6 milliárd dollárral terhelné a szövetségi költségvetést.

 

Annak ellenére, hogy Trump nyilatkozataiban és kijelentéseiben elítéli a gondoskodó államot, és leginkább a szabad piacban hisz, most központi támogatást nyújtana az időseknek, illetve még szeptember közepén írt alá egy olyan elnöki rendeletet, ami a „legnagyobb kedvezmény elve” alapján csökkentené a különböző gyógyszerek, illetve orvosi kezelések árát, ha külföldön – elsősorban Mexikóban – jóval kedvezőbb áron lehet ezekhez hozzájutni.

 

Ugyanis a drága gyógyszerek miatt már évek óta bevett szokás, hogy a határhoz közelebb élő amerikai állampolgárok Mexikóba utaznak, hogy ott vásároljanak gyógyszert, mivel ott jóval olcsóbb.

 

Például Kaliforniában három hónapra elegendő inzulin 3 700 dollárba (közel 1,2 millió forint) kerülne, addig Mexikóban ugyanezért már csak 600 dollárt (nagyjából 187 ezer forint) kell fizetni.

 

De nemcsak amerikai állampolgárok döntenek így, hanem van olyan egészségbiztosító, aki még az utazás költségeit is megtéríti a betegnek, ha a gyógyszereit nem az Egyesült Államokban, hanem az amerikai-mexikói határ közelében fekvő Tijuanában váltja ki – ezzel spórolva több ezer dollárt a biztósítónak.

 

Az elnökválasztás november 3-án lesz, ahol a regnáló Trump-Pence párost a demokrata Joe Biden-Kamala Harris páros hívja ki. Jelenleg ugyan Bidenék állnak jobban, hiszen a legtöbb csatatérállamban a demokraták vezetnek a közvéleménykutatásokban, azonban még egyáltalán nem lefutott a verseny, hogy új elnöke lesz -e az Egyesült Államoknak. Az elnökválasztással egyidőben a teljes képviselőházról és a szenátus harmadáról döntenek majd a választók.

 

 

NYITÓKÉP: Gage Skidmore / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerdán tárgyalnak a tartományi miniszterelnökök Angela Merkellel további szigorításokról. Markus Söder bajor kormányfő a tavaszihoz hasonló teljes leállást szeretne legalább novemberben.

Elmérgesedett a viszony a török államfő és Franciaország között, az ügy hátterében a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái és az ezek miatt lefejezett tanár esete áll. A francia szatirikus lap megint lépett egy merészet.

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás