+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. szeptember 25. péntek, 08:20
Közeleg a novemberi elnökválasztás, így mindenki ráfordult a célegyenesre: míg Biden online kampányol, Trump a gyűlések mellett most a nyugdíjasoknak adna szövetségi támogatást, mindezt másfél hónappal a választás előtt.

Miután a nyár végén a Demokrata, illetve a Republikánus Párt is hivatalosan megválasztotta elnökjelöltjét és annak alelnökjelöltjét, megkezdődött a kampányhajrá a november 3-ai választások előtt.

 

Azonban a koronavírus-járvány miatt egyik elnökjelölt kampánya sem nevezhető klasszikusnak: amíg a demokraták elnökjelöltje, Joe Biden inkább online szervez eseményeket és reklámokra költi a pénzét, addig Trump valamennyire valamivel hagyományosabb kampányt visz: sokszor tömegek előtt tart beszédet, annak ellenére, hogy a járványhelyzet miatt a legtöbb államban betiltották a tömegrendezvényeket. 

 

Azonban Trump újraválasztási kampánya még így is rendhagyó: júniusban ő is tartott egy „nemzeti konzultációt”, ahol többek között olyan irányított válaszlehetőségek voltak, hogy Trump elnökkel vagy egy „alacsony IQ-jú, hazug, korrupt demokratával” járna-e jobban az ország.

 

Most pedig Trump bejelentette, hogy a választás előtt a nyugdíjasok 200 dollár vissza nem térítendő gyógyszertámogatást kapnak a szövetségi államtól.

 

A járvány miatt előtérbe került az egészségügy

 

A koronavírus-járvány az amerikai politika napirendjét is átalakította, így a két elnökjelölt kampányát is részben az egészségügy témája felé tolta el. Joe Biden leginkább az Obamacare bővítésével kampányol, míg Trump leginkább azzal, hogy csökkenteni akarja a gyógyszerek árait. A regnáló elnök most még ezt toldaná meg a 200 dolláros (körülbelül 63 ezer forint) támogatással.

 

„Még senki sem látott ilyesmit, ezek a kuponok hihetetlenek. Ezeket ki fogjuk postázni a következő hetekben. Én mindig törődni fogok a mi csodálatos idős állampolgárainkkal. Joe Biden sose tenne ilyet” – mondta Trump a Politico tudósítása szerint.

 

Amerikában jelenleg közel 33 millió idős ember rendelkezik egészségbiztosítással, Trump pedig most nekik küldene ki 200 dolláros kuponokat, ami így minimum 6,6 milliárd dollárral terhelné a szövetségi költségvetést.

 

Annak ellenére, hogy Trump nyilatkozataiban és kijelentéseiben elítéli a gondoskodó államot, és leginkább a szabad piacban hisz, most központi támogatást nyújtana az időseknek, illetve még szeptember közepén írt alá egy olyan elnöki rendeletet, ami a „legnagyobb kedvezmény elve” alapján csökkentené a különböző gyógyszerek, illetve orvosi kezelések árát, ha külföldön – elsősorban Mexikóban – jóval kedvezőbb áron lehet ezekhez hozzájutni.

 

Ugyanis a drága gyógyszerek miatt már évek óta bevett szokás, hogy a határhoz közelebb élő amerikai állampolgárok Mexikóba utaznak, hogy ott vásároljanak gyógyszert, mivel ott jóval olcsóbb.

 

Például Kaliforniában három hónapra elegendő inzulin 3 700 dollárba (közel 1,2 millió forint) kerülne, addig Mexikóban ugyanezért már csak 600 dollárt (nagyjából 187 ezer forint) kell fizetni.

 

De nemcsak amerikai állampolgárok döntenek így, hanem van olyan egészségbiztosító, aki még az utazás költségeit is megtéríti a betegnek, ha a gyógyszereit nem az Egyesült Államokban, hanem az amerikai-mexikói határ közelében fekvő Tijuanában váltja ki – ezzel spórolva több ezer dollárt a biztósítónak.

 

Az elnökválasztás november 3-án lesz, ahol a regnáló Trump-Pence párost a demokrata Joe Biden-Kamala Harris páros hívja ki. Jelenleg ugyan Bidenék állnak jobban, hiszen a legtöbb csatatérállamban a demokraták vezetnek a közvéleménykutatásokban, azonban még egyáltalán nem lefutott a verseny, hogy új elnöke lesz -e az Egyesült Államoknak. Az elnökválasztással egyidőben a teljes képviselőházról és a szenátus harmadáról döntenek majd a választók.

 

 

NYITÓKÉP: Gage Skidmore / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

5,5 millió beoltottnál nem kell sehova sem maszk, és már védettségi igazolvány is csak a tömegrendezvényekre kell.

Nemes Balázsnak a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjével, Mellár Tamással kell majd megmérkőznie.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás