Orbán megint elbújhat Trump mögött: 200 dollárt adna a nyugdíjasoknak a választások előtt az amerikai elnök

2020.09.25. 08:20

Közeleg a novemberi elnökválasztás, így mindenki ráfordult a célegyenesre: míg Biden online kampányol, Trump a gyűlések mellett most a nyugdíjasoknak adna szövetségi támogatást, mindezt másfél hónappal a választás előtt.

Orbán megint elbújhat Trump mögött: 200 dollárt adna a nyugdíjasoknak a választások előtt az amerikai elnök

Miután a nyár végén a Demokrata, illetve a Republikánus Párt is hivatalosan megválasztotta elnökjelöltjét és annak alelnökjelöltjét, megkezdődött a kampányhajrá a november 3-ai választások előtt.

Azonban a koronavírus-járvány miatt egyik elnökjelölt kampánya sem nevezhető klasszikusnak: amíg a demokraták elnökjelöltje, Joe Biden inkább online szervez eseményeket és reklámokra költi a pénzét, addig Trump valamennyire valamivel hagyományosabb kampányt visz: sokszor tömegek előtt tart beszédet, annak ellenére, hogy a járványhelyzet miatt a legtöbb államban betiltották a tömegrendezvényeket. 

Azonban Trump újraválasztási kampánya még így is rendhagyó: júniusban ő is tartott egy „nemzeti konzultációt”, ahol többek között olyan irányított válaszlehetőségek voltak, hogy Trump elnökkel vagy egy „alacsony IQ-jú, hazug, korrupt demokratával” járna-e jobban az ország.

Most pedig Trump bejelentette, hogy a választás előtt a nyugdíjasok 200 dollár vissza nem térítendő gyógyszertámogatást kapnak a szövetségi államtól.

A járvány miatt előtérbe került az egészségügy

A koronavírus-járvány az amerikai politika napirendjét is átalakította, így a két elnökjelölt kampányát is részben az egészségügy témája felé tolta el. Joe Biden leginkább az Obamacare bővítésével kampányol, míg Trump leginkább azzal, hogy csökkenteni akarja a gyógyszerek árait. A regnáló elnök most még ezt toldaná meg a 200 dolláros (körülbelül 63 ezer forint) támogatással.

„Még senki sem látott ilyesmit, ezek a kuponok hihetetlenek. Ezeket ki fogjuk postázni a következő hetekben. Én mindig törődni fogok a mi csodálatos idős állampolgárainkkal. Joe Biden sose tenne ilyet” – mondta Trump a Politico tudósítása szerint.

Amerikában jelenleg közel 33 millió idős ember rendelkezik egészségbiztosítással, Trump pedig most nekik küldene ki 200 dolláros kuponokat, ami így minimum 6,6 milliárd dollárral terhelné a szövetségi költségvetést.

Annak ellenére, hogy Trump nyilatkozataiban és kijelentéseiben elítéli a gondoskodó államot, és leginkább a szabad piacban hisz, most központi támogatást nyújtana az időseknek, illetve még szeptember közepén írt alá egy olyan elnöki rendeletet, ami a „legnagyobb kedvezmény elve” alapján csökkentené a különböző gyógyszerek, illetve orvosi kezelések árát, ha külföldön – elsősorban Mexikóban – jóval kedvezőbb áron lehet ezekhez hozzájutni.

Ugyanis a drága gyógyszerek miatt már évek óta bevett szokás, hogy a határhoz közelebb élő amerikai állampolgárok Mexikóba utaznak, hogy ott vásároljanak gyógyszert, mivel ott jóval olcsóbb.

Például Kaliforniában három hónapra elegendő inzulin 3 700 dollárba (közel 1,2 millió forint) kerülne, addig Mexikóban ugyanezért már csak 600 dollárt (nagyjából 187 ezer forint) kell fizetni.

De nemcsak amerikai állampolgárok döntenek így, hanem van olyan egészségbiztosító, aki még az utazás költségeit is megtéríti a betegnek, ha a gyógyszereit nem az Egyesült Államokban, hanem az amerikai-mexikói határ közelében fekvő Tijuanában váltja ki – ezzel spórolva több ezer dollárt a biztósítónak.

Az elnökválasztás november 3-án lesz, ahol a regnáló Trump-Pence párost a demokrata Joe Biden-Kamala Harris páros hívja ki. Jelenleg ugyan Bidenék állnak jobban, hiszen a legtöbb csatatérállamban a demokraták vezetnek a közvéleménykutatásokban, azonban még egyáltalán nem lefutott a verseny, hogy új elnöke lesz -e az Egyesült Államoknak. Az elnökválasztással egyidőben a teljes képviselőházról és a szenátus harmadáról döntenek majd a választók.

NYITÓKÉP: Gage Skidmore / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek