+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. szeptember 25. péntek, 18:58
Miután a horvát alkotmánybíróság szeptember közepén alkotmányosnak találta a kormány járványügyi korlátozásait, a testület elnöke csütörtökön még egyszer leszögezte: a szájmaszk kötelező viselete nem sérti senki szabadságát, az alkotmány nem ad jogot a megtagadására. A volt szociáldemokrata belügyminiszter szerint az alkotmánybíróság politikai alapon állt csak ki a jobboldali kabinet döntései mellett.

Még szeptemberben került a horvát alkotmánybíróság elé több törvénymódosítás és kormányrendelet, amelyek a kínai koronavírus miatt korlátozásokat írták elő. Többen arra számítottak, hogy az alkotmánybírák egyes törvényeket alkotmányellenesnek nyilvánítanak, ugyanis noha rendkívüli helyzetre hivatkozva lettek elfogadva, de a horvát alkotmány 17. cikkelye alapján ezen alapjogkorlátozásokra elsősorban háborús konfliktus és természeti katasztrófa esetén lehetne csak lehetőség.

 

A zágrábi alkotmánybíróság azonban szeptember 14-i döntésében úgy vélte:

 

a horvát parlament és kormány „kizárólagos hatáskörében” áll, hogy ha úgy ítéli: más okból is fennáll veszélyhelyzet,

 

az emberek életét mentendő korlátozhat bizonyos alapvető szabadságjogokat, erre ugyanis szerintük a horvát alkotmány 16. cikkelye lehetőséget ad. Már akkor éles vita robbant a döntés kapcsán a horvát közéletben. Dražen Bošnjaković, egykori jobboldali (HDZ-s) igazságügyi miniszter is elismerte, hogy a 17. cikkely szerint nem áll fenn veszélyhelyzet, de szerinte ezen túlmenően a horvát parlament rendkívüli helyzetben korlátozhat jogokat.

 

Ezt vitatta azonban Ranko Ostojić, egykori szociáldemokrata belügyminiszter, aki szerint a horvát alkotmánybírák „politikai döntést” hoztak. Ostojić problematikusnak tartotta, hogy vitéz Željko Reiner, a horvát parlament jobboldali elnöke egyenesen kijelentette: „laikusok ne kommentálják az alkotmánybíróság döntéseit”. Sandra Benčić, a szélsőbaloldali Možemo parlamenti képviselője szerint

 

„csak egy totalitariánus államban bírálhatatlanok a bírók”, és„bevett európai gyakorlat”, hogy az alkotmánybíróságokat – amelyek szerinte eleve „politikai intézmények” – bírálni szokás és lehet.

 

(A júliusi parlamenti választások előtt Zágrábban készült Azonnali-interjút Sandra Benčić-tyel itt olvashatjátok vissza.)

 

A viták miatt látta szükségesnek Miroslav Šeparović, az alkotmánybíróság elnöke, hogy csütörtökön külön sajtótájékoztatón magyarázza el még egyszer a döntésüket. A jogász, aki Franjo Tudjman idején igazságügyi miniszter volt, azt mondta:

 

„A szájmaszk nem hordása veszélyezteti a többi embert, ezért nincs választási lehetőség.”

 

Kiemelte: az alkotmányban nincs olyan jog, hogy mást veszélyeztetni lehetne, és mivel szerinte a szájmaszkviselés ma szükséges, senki nem hivatkozhat alkotmányos szabadságjogra, ha mégsem akarja hordani.

 

Sőt: szerinte az alkotmányból, amely az emberek egészségének biztosítását állami kötelességként fogalmazza meg, éppen a kötelező szájmaszk-viselet következik. Az alkotmánybíróság elnöke azonban alapvetően azzal indokolta döntésüket, hogy a jelenlegi helyzetben elsősorban a végrehajtó és törvényhozó hatalom feladata a cselekvés, azt a horvát alkotmánybíróság nem akarja felülbírálni – noha maga is megállapította: a szájmaszk-viselet korlátoz alkotmányos jogokat.

 

NYITÓKÉP: A horvát alkotmánybíróság épülete / Suradnik13, Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eddig három okból lehetett Lengyelországban abortuszt végezni, most az Alkotmánybíróság határozatának kihirdetésével már csak kettő maradt. Csütörtökre máris új tüntetéseket jelentettek be.

Folytatódik a küzdelem a hatalom és az ellenzéki politikus közt. Navalnij hívei már a második országos tüntetést szervezik szombatra, hogy elérjék szabadon bocsátását.

A 2019 májusában került elő az a videó, ami aztán Heinz-Christian Strache egykori osztrák alkancellár teljes bukásához vezetett. Most végre megszólalt a csapda egyik kitervelője: így zajlott le Strache lépre csalása. Kalandos, filmbe illő részletek!

Egy egri kávézó tulajdonosa tavaly februárban indította a vállalkozását, de márciusban már be kellett zárnia. Májusban újranyitott, novemberben újra bezárt, február elsején pedig megint ki fog nyitni a tiltás ellenére is. Miniinterjú!

A független képviselő a budapesti orosz nagykövetség előtt tüntet egyedül,
mert egy orosz diáknak a járványra hivatkozva a
rendőrség ezt megtiltotta.

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás