Fekete-Győr András az Azonnalinak: Csak ott támogatjuk az USRPLUS-t, ahol nincs magyar jelölt

2020.09.25. 18:23

Már Magyarországon is sokasodnak a botrányok a vasárnapi romániai önkormányzati választás kapcsán. A Fidesz a hét elején a saját barátjait nemzetárulózta, most pedig akörül áll a bál, hogy Fekete-Győr András Momentum-elnök újra kiállt román testvérpártjuk, az USRPLUS mellett.

Fekete-Győr András az Azonnalinak: Csak ott támogatjuk az USRPLUS-t, ahol nincs magyar jelölt

A vasárnapi romániai önkormányzati választások előtt ismét borzolják a kedélyeket a különböző magyarországi pártok erdélyi ügyeket illető állásfoglalásai. Először a kormánypárt szólt rá a kisebb erdélyi magyar jobboldali pártok képviselőire, hogy Bihar és Szatmár megyékben lehetőleg ne indítsanak magyar jelölteket, hogy ezzel ne veszélyeztessék az erdélyi magyarság legnagyobb érdekképviseleti szervének, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek a jelöltjeit. Ennek a vitának még a magyar Országgyűlésben is meg lett az eredménye, mégpedig a jól bevált hazaárulózással, amit egy kicsit ráadásul még updateltek is:

a magyarországi kormánypárt szerint nemzetáruló, aki veszélyezteti a befutó RMDSZ-es jelölteket.

Ezt a nemzetárulózást a fideszes államtitkár, Potápi Árpád a Fidesszel az RMDSZ-nél is jobb kapcsolatot ápoló két erdélyi jobboldali pártnak, a korábban Kövér László által preferált Magyar Polgári Pártnak, valamint az indulásakor Tőkés László és Németh Zsolt által mentorált Erdélyi Magyar Néppártnak címezte – jelöltjeik több helyen végül tényleg nem indulnak el az RMDSZ ellen.

Újabb momentumos támogatás az USRPLUS-nak

A romániai önkormányzati választási kampányában azonban nemcsak a magyar kormánypárt foglalt állást. A magyarországi Momentum és annak elnöke, Fekete-Győr András egy rövid facebookos videóban – amely már nem érhető el eredeti helyén, a Bihar megyei USRPLUS Facebook-oldalán – arra kérte az erdélyi magyarokat, hogy

a korrupcióellenes harcban élen járó liberális-technokrata USRPLUS-ra szavazzanak.

Fekete-Győr szerint az USRPLUS a Momentum testvérpártja – az Európai Parlamentben például mindketten a Renew Europe-frakcióban ülnek, az USRPLUS társelnöke, Dacian Cioloș ennek a frakciónak a vezetője – és az USRPLUS-szal együtt dolgoznak azon, hogy Románia szervesen kapcsolódjon Európához, jelentsen ez bármit is. A videó híre gyorsan át is szaladt a magyarországi kormánypárti médián.

Nem ez volt az első eset, hogy a Momentum-elnök kiállt román testvérpártjuk mellett. Már a 2019. novemberi romániai elnökválasztás alkalmával is kialakult egy botrány körülötte: ekkor Fekete-Győr Kolozsváron részt vett egy kampányeseményen, ahol az államelnökségért induló USR-elnök, Dan Barna melleti voksolásra buzdított. Akkor a magyarországi sajtó nagy része úgy kommentálta ezt, hogy Fekete-Győr a magyar jelölttel – azaz Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel – szemben egy román jelöltet támogat, a fideszes Dömötör Csaba pedig videóiban következetesen. Igaz, Dan Barnának Kelemen Hunorral ellentétben még lett is volna esélye arra, hogy bejusson az elnökválasztás második fordulójába, de ez végül nem jött össze neki: Barna 16,4 százalékot kapott, Kelemen pedig 3,9-et.

A dolog azonban sosem ilyen egyszerű, mint azt Budapestről láttatni és látni akarják. Az erdélyi magyar társadalomban is van már egy réteg, amely felülemelkedett az etnikai alapú politizáláson. Nézeteik szerint közös, egész Romániára vonatkozó szakpolitikákat kell kidolgozni: ezek a személyek pedig az USRPLUS-ban találták meg a helyüket. A székelyföldi Hargita megyében – nyilván a megye demográfiája miatt – ilyen emberek alkotják a megyei USRPLUS-szervezetet, amelynek többsége magyar emberekből áll.

LMP: A Momentum-elnök a magyar nemzet ellen cselekedett

A magyarországi pártok közül a LMP már kritikával is illette ellenzéki társát, a Momentumot. A zöld párt Keresztes László Lóránt és Ungár Péter országgyűlési képviselők által – disclaimer: Ungár Péter az Azonnali többségi tulajdonosa – jegyzett közleménye szerint „romániai belpolitika elmúlt 30 évének tapasztalata azt bizonyítja, ahol nincs magyar érdekképviselet önkormányzati, megyei szinteken, ott még kevésbé érvényesülnek a kisebbségi jogok. Ezeket a jogokat román pártok sosem fogják magukénak érezni és tenni érte”. Az LMP ennél még tovább is ment, szerintük

„különösen elítélendő a Momentum elnökének újbóli magyar nemzet elleni cselekedete”.

Fekete-Győr az Azonnalinak korrigálta álláspontját

Az Azonnali ezzel kapcsolatban megkereste a Momentum elnökét, Fekete-Győr Andrást. Fekete-Győr szerint a román testvérpártjuk által a Facebookra feltöltött videó egy régebbi felvétel volt, amit csak most hoztak nyilvánosságra. Hogy aztán miért törölték végül le, arra nem tudott válaszolni.

Elértük ezzel kapcsolatban az USRPLUS Bihar megyei szervezetét is. Megtudtuk: nem szándékosan távolították el a videót, hanem rengeteg feljelentés érkezett rá, ezért a Facebook törölte azt. Most azon dolgoznak, hogy újra elérhetővé tegyék Fekete-Győr szavait, mivel fontosnak tartják a Momentum támogatását – nyilatkozta az Azonnalinak Ioana Mihăilă, a Bihar megyei PLUS vezetője.

A Momentum elnöke annyi pontosítással kívánt élni, hogy

a Momentum támogatja a magyar – értsd: RMDSZ-es – jelölteket, és olyan települések esetében támogatják csak az USRPLUS-t, ahol nincs magyar jelölt, azaz Erdélyben alig valahol.

Fekete-Győr az LMP őt kritizáló állásfoglalását nem kívánta kommentálni.

BORÍTÓKÉP: Fekete-Győr András / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek