A Washington Post szerint Netanjahu több bőröndnyi szennyessel jár a Fehér Házba

2020.09.25. 15:02

Az amerikai újság szerint az izraeli kormányfő igen otthonosan érzi magát a Fehér Házban: feleségével közösen átlagosan 4-5 bőröndnyi koszos ruhát visz magával a Fehér Házba, hogy miközben ő Trumppal tárgyal, kimossák neki.

A Washington Post szerint Netanjahu több bőröndnyi szennyessel jár a Fehér Házba

A Washington Post több fehér házi dolgozóra és amerikai tisztviselőre hivatkozva arról ír, hogy a nemrégiben ismét miniszterelnökké avatott Benjamin Netanjahu

egy diplomáciai útra több táskányi szennyest visz magával, hogy azokat a vendéglátó költségén kimosassa.

A Washington Postnak beszélő tisztviselők szerint Netanjahu és neje az egyetlenek, akik konkrétan több bőröndnyi szennyessel érkeznek a diplomáciai találkozókra. Először még azt hitték, hogy csupán valami véletlen folytán érkeztek ennyi szennyessel, de miután állítólag többször is így járt el az izraeli kormányfő, úgy gondolják, hogy szándékosan cselekszik így.

A titkos szennyesek világa

Az izraeli tisztségviselők tagadják a vádakat, azokat egyenesen abszurdnak nevezték, de ugyanakkor azt elismerték, hogy Netanjahut már többször is megvádolták a szennyesei miatt.

2016-ban például Netanjahu beperelte a saját irodáját és az izraeli legfőbb ügyészt, hogy ezzel megakadályozza a tisztítási számláinak a nyilvánosságra hozatalát,

mivel szerinte a számlák nyilvánosságrahozatala sértette volna az izraeli információszabadság-törvényt.

Más alkalommal is került érdekes helyzetbe az izraeli miniszterelnök: 2019-ben egy egynapos portugáliai látogatására például feleségével együtt összesen 11 bőröndöt vitt magával, itt szintén megvádolták azzal, hogy az állam pénzén mosatja szennyeseit Netanjahu. Az ügy annyira foglalkoztatta az újságírókat, hogy a miniszterelnöki irodának közleményben kellett tagadnia a vádakat, és szerintük a 11 bőrönd olyan elemeket és tárgyakat tartalmazott, amik nélkülözhetetlenek voltak Netanjahunak a munkája során.

Nem árt megjegyezni, hogy Netanjahu ellen még 2019 novemberében emeltek vádat két vádpontban csalás, vesztegetés és hivatali visszaélés miatt. Az egyik vádpont szerint Netanjahut megvesztegették azzal, hogy ő és felesége közel 200 000 dollár értékben fogadott el drága ajándékokat tehetős emberektől, míg a másik vádpont szerint arról beszélt Arnon Mozes-szel, a legnagyobb izraeli napilap, a Yedioth Ahronoth főszerkesztőjével, hogy miként tudnának jogi eszközökkel ártani a lap legnagyobb riválisának.

A vád összesen 333 embert hívna tanúskodni az ügyben, azonban a miniszterelnök sokáig a mentelmi joga miatt nem állt bíróság elé: a tárgyalás csak 2020 májusában kezdődött el, és 2021 januárban fog folytatódni.

Protokollszakértő: normális ember nem ad le ennyi ruhát mosásra vendégségben

Az Azonnali az ügyben megkereste Görög Ibolya protokollszakértőt, aki kérdésünkre elmondta, hogy

szerinte nehéz lenne elképzelni, hogy tényleg ennyi ruhát adna le mosásra Netanjahu, mondván normális ember ilyen mennyiséget még egy szállodában sem ad le,

nemhogy egy magasrangú politikus vendégeként a Fehér Házban.

Görög szerint az teljesen bevett dolog, hogy a diplomáciai látogatások során egy-két ruhadarabot kimosatnak a vendéglátóval – például az adott napon hordott ruhát, vagy ha valami vis major esemény történik étkezés vagy aláírás során a ruhával –, de azt egyszerűen nem tudja elképzelni, hogy valaki tényleg ennyi ruhát adna le mosásra.

Görögtől azt is megkérdeztük, hogy akkor mégis mi a realitás, viszont szerinte ezek csak rosszindulatú támadások lehetnek, és elképzelhetetlen, hogy valaki tényleg ennyire kicsinyes lenne.

Netanjahu rendhagyó tisztíttatási szokásairól azóta írnak az izraeli lapok, hogy 2018-ban egy korábbi bizalmasa és szövetségese, Nir Hefetz azt állította Netanjahu feleségéről, hogy mindenféle manőverre hajlandó, hogy elrejtse a kiadásaikat. Hefetz ekkor hozta fel példának a szennyesekkel megrakott bőröndöket, viszont szerinte valahogy képesek mindig elrejteni az erről szóló számlákat.

A Washington Post megszólította Eliad Shraga-t, aki egy transzparenciáért küzdő nonprofit szervezet alapítója, aki röviden annyival kommentálta a cikket, hogy a különbség a korábbi vádakhoz képest az, hogy

Netanjahut most nem azzal vádolják, hogy a saját kormányának erőforrásaival, hanem egy másik ország kormány erőforrásaival él vissza.

NYITÓKÉP: Donald Trump és Benjamin Netanjahu Izraelben találkozik 2017 májusában. Forrás: Izraeli Külügyminisztérium / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek