+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. szeptember 24. csütörtök, 19:58
Friedrich Merz, aki decemberben szintén megpályázza a CDU elnöki posztját, egy interjúban a melegek kapcsán hirtelen váltott, és a pedofíliát hozta egy félmondat erejéig szóba. Míg egyesek szerint ezzel lepedofílozta a melegeket, a neokonzervatív politikus szerint ő két külön kérdést válaszolt meg.

Friedrich Merz, aki szintén versenyben van Armin Laschettel és Norbert Röttgennel szemben a CDU elnöki (és ezzel kancellárjelölti) pozíciójáért, vasárnap interjút adott a jobboldali Bild bulvárnapilapnak. Ebben többek között arra a kérdésre is válaszolnia kellett, hogy zavarná-e, ha egy meleg politikus lenne a kancellár. Ennek annyiban van pártpolitikai jelentősége, hogy Jens Spahn, jelenlegi kereszténydemokrata egészségügyi miniszter most nem indul el a pártelnöki posztért (mint 2018-ban), de ettől még akár ő is lehet kancellárjelölt. És a politikus homoszexuális.

 

Merz a kérdést annyival intézte el, hogy „nem“, tehát nem zavarná. Az újságíró azonban kicsit bővebb választ akart láthatóan, így visszakérdézett, hogy tényleg teljesen normálisnak tartana-e egy meleg kancellárt. Merz erre a következőt válaszolta:

 

„A szexuális irányultság kérdésében semmi nem tartozik a nyilvánosságra. Ameddig az egész a törvényi keretben folyik, és ameddig nem érint gyerekeket – ezen a ponton ugyanis számomra egy abszolút határvonalt elérünk –, a kérdés nem a nyilvános vitákra tartozik“.

 

A válaszból botrány lett, mert többen nem értették, miért hozta be a pedofília témáját Merz, ha a kérdés a homoszexuálisokra vonatkozott. Merz párttársa, Jens Spahn, amikor megkérdezték, hogyan érezte magát Merz szavai hallatán, azt mondta: „Naja, ha az első asszociáció a homoszexualitás kapcsán a törvényi kérdések vagy a pedofília, akkor a kérdést inkább Friedrich Merznek kéne feltenni, nem nekem“.

 

A balliberális Die Zeit kolumnistája szerint Merz „a tegnap jelöltje“, és ezt a homoszexualitás és a pedofília együttemlegetésével is bizonyította volna. Szokatlanul éles hangnemben bírálta a CDU-s elnökjelöltet a Merz-cel szemben általában nem kritikus Neue Zürcher Zeitung is: a svájci lap szerint túlzás lenne Merzet visszaküldeni a múltba, de a nylatkozata igenis „elfogadhatatlan“, ugyanis azon előítéleket erősíti meg, amelyek még ma is élnek a melegekkel szemben.

 

Merz szóvívője azonban azt közölte: olyat adnak Merz szájába, amit ő nem mondott.

 

A politikus ugyanis nem a melegek kapcsán beszélt törvényi keretekről és pedofíliáról,

 

hanem az eredeti kérdést továbbgondolva általában mondta el, hogy számára a szexuális orientációk terén, hol húzódik a határ. Azaz a kijelentése, miszerint számára a határ a pedofília, amit már nem tud elfogadni, nem a melegekre, hanem mindenkire vonatkozna.

 

NYITÓKÉP: Friedrich Merz a CDU 2018-as pártkongresszusán / CDU, Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jelenlegi válság más mint a többi, a spanyolnátha idején nem volt ekkora gazdasági visszaesés, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése a bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank vezető közgazdászával készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A kórházi ágyon következett be a nagyszebeni csendőrkapitány pálfordulása, aki addig nyíltan hangoztatta koronavírus-ellenes nézeteit, de akkor már késő volt. Romániában nemcsak a járvány tarol, de a fake news is.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás