Tényleg lepedofilozta a CDU egyik elnökjelöltje a melegeket?

Szerző: Techet Péter
2020.09.24. 19:58

Friedrich Merz, aki decemberben szintén megpályázza a CDU elnöki posztját, egy interjúban a melegek kapcsán hirtelen váltott, és a pedofíliát hozta egy félmondat erejéig szóba. Míg egyesek szerint ezzel lepedofílozta a melegeket, a neokonzervatív politikus szerint ő két külön kérdést válaszolt meg.

Tényleg lepedofilozta a CDU egyik elnökjelöltje a melegeket?

Friedrich Merz, aki szintén versenyben van Armin Laschettel és Norbert Röttgennel szemben a CDU elnöki (és ezzel kancellárjelölti) pozíciójáért, vasárnap interjút adott a jobboldali Bild bulvárnapilapnak. Ebben többek között arra a kérdésre is válaszolnia kellett, hogy zavarná-e, ha egy meleg politikus lenne a kancellár. Ennek annyiban van pártpolitikai jelentősége, hogy Jens Spahn, jelenlegi kereszténydemokrata egészségügyi miniszter most nem indul el a pártelnöki posztért (mint 2018-ban), de ettől még akár ő is lehet kancellárjelölt. És a politikus homoszexuális.

Merz a kérdést annyival intézte el, hogy „nem“, tehát nem zavarná. Az újságíró azonban kicsit bővebb választ akart láthatóan, így visszakérdézett, hogy tényleg teljesen normálisnak tartana-e egy meleg kancellárt. Merz erre a következőt válaszolta:

„A szexuális irányultság kérdésében semmi nem tartozik a nyilvánosságra. Ameddig az egész a törvényi keretben folyik, és ameddig nem érint gyerekeket – ezen a ponton ugyanis számomra egy abszolút határvonalt elérünk –, a kérdés nem a nyilvános vitákra tartozik“.

A válaszból botrány lett, mert többen nem értették, miért hozta be a pedofília témáját Merz, ha a kérdés a homoszexuálisokra vonatkozott. Merz párttársa, Jens Spahn, amikor megkérdezték, hogyan érezte magát Merz szavai hallatán, azt mondta: „Naja, ha az első asszociáció a homoszexualitás kapcsán a törvényi kérdések vagy a pedofília, akkor a kérdést inkább Friedrich Merznek kéne feltenni, nem nekem“.

A balliberális Die Zeit kolumnistája szerint Merz „a tegnap jelöltje“, és ezt a homoszexualitás és a pedofília együttemlegetésével is bizonyította volna. Szokatlanul éles hangnemben bírálta a CDU-s elnökjelöltet a Merz-cel szemben általában nem kritikus Neue Zürcher Zeitung is: a svájci lap szerint túlzás lenne Merzet visszaküldeni a múltba, de a nylatkozata igenis „elfogadhatatlan“, ugyanis azon előítéleket erősíti meg, amelyek még ma is élnek a melegekkel szemben.

Merz szóvívője azonban azt közölte: olyat adnak Merz szájába, amit ő nem mondott.

A politikus ugyanis nem a melegek kapcsán beszélt törvényi keretekről és pedofíliáról,

hanem az eredeti kérdést továbbgondolva általában mondta el, hogy számára a szexuális orientációk terén, hol húzódik a határ. Azaz a kijelentése, miszerint számára a határ a pedofília, amit már nem tud elfogadni, nem a melegekre, hanem mindenkire vonatkozna.

NYITÓKÉP: Friedrich Merz a CDU 2018-as pártkongresszusán / CDU, Twitter

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Cikkek a témában

Van még itt cikk a témában

Kommentek