+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs & Bakó Bea
2020. szeptember 24. csütörtök, 16:22
A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb része a gyakori és alapos kézmosás. De mit tehet az egyszerű polgár, ha a benzinkúton fizetni kell a mosdóért, ráadásul készpénzzel? Megkérdeztük a magyarországi benzinkutakat, volt, ahol panaszt is tettünk.

A szeptember 21-én hatálybalépett járvány elleni intézkedésekkel párhuzamosan ismét megkezdődtek a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt életre hívott operatív törzs sajtótájékoztatói, ahol az országos tisztifőorvos, Müller Cecília továbbra is az egyéni védekezés fontosságára hívja fel a figyelmet:

 

a maszkviselésre, a távolságtartásra és a gyakori, legalább 20 másodpercig tartó kézmosásra.

 

Azonban utóbbi nem minden esetben lehetséges: sok vendéglátóhelyen, bevásárlóközpontban és benzinkúton rejtélyes módon még a járványnak a tavaszinál sokkal intenzívebb tombolása ellenére is fizetni kell a mosdóhasználatért, hiszen a kihirdetetett kormányhatározat ezek ingyenessé tételéről egyáltalán nem határoz. Egy tankolás során rengeteg dologgal érintkezik az ember keze: az üzemanyagtöltő pisztollyal, a szélvédő lemosásakor az ablakmosó kefével, ha vásárolna, a hűtőszekrény ajtajával, ha készpénzzel fizet, a visszajáróval – vagyis

 

kézenfekvő lenne, hogy minél gyorsabban és egyszerűbben kezet lehessen mosni, pláne ha még enni is akarunk valamit a benzinkút büféjében.

 

Ez azonban egyes benzinkutakon csak további száz forintért lehetséges, annak ellenére hogy amúgy mindenhol a készpénzmentes fizetés fontosságára hívják fel a figyelmet. Még szeptember elején az M7-esen, a Velencénél lévő MOL-kúton az Azonnali munkatársa megpróbált volna kezet mosni a büfében való vásárlás előtt (ahol eleve már tartózkodni is csak maszkban lehetett), ám a mosdó előtt egy százforintos beengedőkapuba ütközött. Arra a kérdésre, hogy ezt komolyan gondolják-e a koronavírus-járványban, a maszkot egyébként nem mind viselő eladók csak a vállukat vonogatták és a panaszkönyvet ajánlgatták.

 

Tettünk is egy panaszt, amiben leírtuk az ellenérzéseinket azzal kapcsolatban, hogy bár a maszkviselés és a távolságtartás a benzinkút üzletében kötelező, odáig már nem terjed a MOL tudatos járványmegelőzése, hogy ingyenes kézmosást biztosítson tankolás után a vásárlóknak és a büfében fogyasztóknak. A panaszra a választ most kaptuk meg. Eszerint a nagyvolumenű átmenő turistaforgalom miatt kellett fizetőssé tenni a konkrét benzinkúton a mosdót, hogy megőrizzék a felújított mosdók színvonalát:

 

„A világjárvány korábbi szakaszában fizetős mosdóinkat megnyitottuk, ingyenessé tettük, mely rendelkezés jelenleg nem képezi részét a védekezésnek.”

 

Hogy miért nem, arra nem tértek ki, mint ahogy arra sem, hogy a nagy átmenő turistaforgalom nem inkább pont a megnövekedett higiéniát követelné-e meg. A levél végén azért legalább elnézést kértek azért a kellemetlenségért, hogy száz forintot kellett fizetnünk a kézmosásért.

 

A százforintos kérdés: ingyenes-e a mosdó?

 

Nemcsak a hazai operatív törzs, hanem a világ szinte összes járványügyi szakembere egyetért abban, hogy a vírus ellen az alkoholos fertőtlenítők ellen sokkal jobb a gyakori, alapos kézmosás, viszont ezt néha nehezíti, ha a mosdóhasználatért fizetni kell. Az ezt érintő kérdéseinket az öt legnagyobb magyarországi benzinkút-hálózatnak – az Avia, a Lukoil, a MOL, az OMV és a Shell – küldtük el, egyedül az OMV nem válaszolt.

 

Az itthon is jelenlévő benzinkutak közül a válaszok szerint

 

kizárólag az Avia töltőállomásain ingyenes a mosdóhasználat, míg a többi benzinkútnál vannak fizetős, illetve ingyenes mosdók is.

 

Noha az OMV nem válaszolt, az Azonnali munkatársai az elmúlt hetekben több autópálya melletti benzinkútjukon tapasztalták, hogy a mosdóhasználat ingyenes – de hogy ez az összes kútjukon így van-e, nem tudjuk.

 

A Lukoilnál például a 77 itthoni töltőállomásuk közül mindössze 8 helyen kell fizeti a mosdóért. Azonban hasonlóan a többi benzinkúthoz, itt is levásárolható a mosdóhasználat díja, de mint azt az Azonnalinak megírták, már gondolkodnak azon, hogy tavaszhoz hasonlóan ismét ingyenessé teszik a mosdóhasználatot ezen a 8 helyen is.

 

A Shellnél pontos számokat nem tudtak mondani arról, hogy jelenleg hány töltőállomásukon kell fizetni a mosdóhasználatért, viszont elmondásuk szerint ez a legtöbb állomásukon ingyenes, és csak az autópályákon található állomásain kell fizetni a mosdóért, azonban itt is levásárolható annak a díja. 

 

A mosdóit a járvány kitörésére hivatkozva tavasszal pár hónapra még ingyenessé tévő MOL az egyetlen olyan töltőállomás, ahol elméletben minden állomáson kötelező fizetni a mosdóhasználatért, azonban a gyakorlatban ez nem mindenhol van így. Azonban ahol fizetni kell a mosdóhasználatért, ott később levásárolható annak a díja.

 

Ezen felül válaszaikban visszatérő elem a fertőtlenítések mennyiségi és minőségi növekedése: az összes benzinkút-hálózat arról számolt be, hogy a járványveszély miatt gyakrabban, óránként-kétóránként fertőtlenítik azokat a területeket és felületeket, amiket a vásárlók és a dolgozók is többször megérintenek, illetve a mosdók mellett az üzlettér belső részeit is gyakrabban fertőtlenítik, ahogyan a már tavasszal kiépített plexiket a kasszáknál továbbra is megtartják, amivel nemcsak saját dolgozóikat, hanem a vásárlókat is védik. Illetve kézfertőtlenítőket helyeztek ki a bejáratnál, azonban ezek egyrészt kiszárítják a kézbőrt, másrészt nem érnek annyit, mint egy alapos kézmosás.

 

NYITÓKÉP: Kézfertőtlenítő állvány a MOL egyik töltőállomásán. Forrás: MOL Magyarország / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az osztrák sajtóhoz eljutott információk szerint az éttermeknek pedig mind be kell zárniuk.

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás