+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. szeptember 24. csütörtök, 16:33
A Facebook elérhetetlenné tette a legtöbb maszkellenes és vírusszkeptikus magyar oldalt.

Annak ellenére, hogy a koronavírus és a világjárvány egy tudományosan bizonyított tény, az internetet így is ellepték az álhírek ezzel kapcsolatosan. Ezeknek a puhább verziói csak a vírus eredetével kapcsolatosan állítottak mindenféle összeesküvés-elméletet: például azt, hogy a vírus terjedéséért az 5G-tornyok a felelősek, vagy hogy a vírust szándékosan állították elő Kínában, de sokak szerint maga az informatikában utazó Bill Gates volt a koronavírus kifejlesztője.

 

Annak ellenére, hogy ezeken a legtöbben nevettek, sok esetben valódi következményei is lettek az összeesküvés-elméleteknek: az Egyesült Királyságban például több 5G-torony is áldozatul esett ezen hamis információknak, de kínai állampolgárokat is inzultáltak már a vírus miatt utcákon, Trevor Noah humoristát pedig halálosan megfenyegették, mert Bill Gates-szel készített interjút..

 

Viszont a legnagyobb kárt nem is ezek az álhírek okozták, hanem azok, amelyek 

 

valamilyen tudományos magyarázatnak álcázva különböző hamis információkat terjesztettek a maszkhasználat vagy a kézmosás hatékonysága ellen.

 

Most azonban a Facebook sok ilyen magyar Facebook-oldalt kapcsolt le, szúrta ki a Telex. Többek között eltűnt a Facebookról Lenkei Gábor bő százezres követővel bíró oldala, aki többnyire koronavírus-tagadó videókat töltött fel az oldalára, de ugyanúgy eltűnt Gődény György oldala is, illetve a hozzá köthető „Normális élethez ragaszkodók” csoportja, akik szeptemberben még tüntetést is szerveztek, mondván, a háttérhatalom álljon le az emberkísérletekkel a „kamu vakcinát” illetően, míg a maszk szerintük egyenesen a szólásszabadság korlátozása, így alkotmányellenes előírni annak kötelező használatát.

 

 

Szintén törölték az Apaszív nevű erősen maszkellenes és koronavírus-tagadó oldalt, ahol többnyire tudományosnak tűnő magyarázatokat adtak arra, hogy

 

a sebészi arcmaszk miért káros az egészségre, miközben azt már nem említették meg, hogy akkor a sebészek miért dolgoznak ilyenekben napi több órát már évtizedek óta.

 

A járvány veszélyeit tagadó, illetve a maszkhasználat ellen buzdító oldalak igen hamar népszerűvé váltak a Facebook magyar nyelvű felhasználói között, de úgy tűnik, hogy végre a Facebook komolyan véve ígéreteit, fellép az álhírek ellen. Igaz,

 

a legtöbb ilyen oldal már a járvány márciusi megjelenése óta létezik, ennek ellenére csak szeptember 24-én törölték őket.

 

Eddig ugyanis ha egy felhasználó jelentette ezeket az oldalakat vagy az oldalon lévő tartalmakat, akkor vagy azt az automatikus választ kapta, hogy ezek az oldalak nem sértik a közösségi oldal alapelveit, vagy még csak választ sem kapott a felhasználó.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A kórházi ágyon következett be a nagyszebeni csendőrkapitány pálfordulása, aki addig nyíltan hangoztatta koronavírus-ellenes nézeteit, de akkor már késő volt. Romániában nemcsak a járvány tarol, de a fake news is.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás