Elérhetetlenné vált a legtöbb maszkellenes Facebook-oldal

2020.09.24. 16:33

A Facebook elérhetetlenné tette a legtöbb maszkellenes és vírusszkeptikus magyar oldalt.

Elérhetetlenné vált a legtöbb maszkellenes Facebook-oldal

Annak ellenére, hogy a koronavírus és a világjárvány egy tudományosan bizonyított tény, az internetet így is ellepték az álhírek ezzel kapcsolatosan. Ezeknek a puhább verziói csak a vírus eredetével kapcsolatosan állítottak mindenféle összeesküvés-elméletet: például azt, hogy a vírus terjedéséért az 5G-tornyok a felelősek, vagy hogy a vírust szándékosan állították elő Kínában, de sokak szerint maga az informatikában utazó Bill Gates volt a koronavírus kifejlesztője.

Annak ellenére, hogy ezeken a legtöbben nevettek, sok esetben valódi következményei is lettek az összeesküvés-elméleteknek: az Egyesült Királyságban például több 5G-torony is áldozatul esett ezen hamis információknak, de kínai állampolgárokat is inzultáltak már a vírus miatt utcákon, Trevor Noah humoristát pedig halálosan megfenyegették, mert Bill Gates-szel készített interjút..

Viszont a legnagyobb kárt nem is ezek az álhírek okozták, hanem azok, amelyek 

valamilyen tudományos magyarázatnak álcázva különböző hamis információkat terjesztettek a maszkhasználat vagy a kézmosás hatékonysága ellen.

Most azonban a Facebook sok ilyen magyar Facebook-oldalt kapcsolt le, szúrta ki a Telex. Többek között eltűnt a Facebookról Lenkei Gábor bő százezres követővel bíró oldala, aki többnyire koronavírus-tagadó videókat töltött fel az oldalára, de ugyanúgy eltűnt Gődény György oldala is, illetve a hozzá köthető „Normális élethez ragaszkodók” csoportja, akik szeptemberben még tüntetést is szerveztek, mondván, a háttérhatalom álljon le az emberkísérletekkel a „kamu vakcinát” illetően, míg a maszk szerintük egyenesen a szólásszabadság korlátozása, így alkotmányellenes előírni annak kötelező használatát.

Szintén törölték az Apaszív nevű erősen maszkellenes és koronavírus-tagadó oldalt, ahol többnyire tudományosnak tűnő magyarázatokat adtak arra, hogy

a sebészi arcmaszk miért káros az egészségre, miközben azt már nem említették meg, hogy akkor a sebészek miért dolgoznak ilyenekben napi több órát már évtizedek óta.

A járvány veszélyeit tagadó, illetve a maszkhasználat ellen buzdító oldalak igen hamar népszerűvé váltak a Facebook magyar nyelvű felhasználói között, de úgy tűnik, hogy végre a Facebook komolyan véve ígéreteit, fellép az álhírek ellen. Igaz,

a legtöbb ilyen oldal már a járvány márciusi megjelenése óta létezik, ennek ellenére csak szeptember 24-én törölték őket.

Eddig ugyanis ha egy felhasználó jelentette ezeket az oldalakat vagy az oldalon lévő tartalmakat, akkor vagy azt az automatikus választ kapta, hogy ezek az oldalak nem sértik a közösségi oldal alapelveit, vagy még csak választ sem kapott a felhasználó.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek