+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. szeptember 24. csütörtök, 16:10
Miért furcsa ez? Azért, mert noha Johannis a jobbközép nemzeti liberálisoktól érkezik, elvileg semlegesnek kellene lennie.

Vasárnap lesznek az önkormányzati választások Romániában. A legnagyobb küzdelem az ország fővárosáért, Bukarestért zajlik. Itt 2016 óta a számtalan botránytól övezett posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt (PSD) bukaresti szervezetének elnöke, Gabriela Firea a főpolgármester. Ahogyan arról már az Azonnalin is beszámoltunk

 

Nicușor Dan független jelölt mögött létrejött a jobbközép pártok egy részének – a kormányzó nemzeti liberális PNL és az technokrata-liberális USRPLUS – az összefogása.

 

Noha télen még egy budapesti mintára szerveződő teljes ellenzéki összefogás volt a cél, a jobbközép összefogásból végül kihagyták az exállamfő, Traian Băsescu konzervatív-nacionalista kispártját, a PMP-t. Băsescu – aki 2000-2004 között volt már a főváros élén – ezért el is indult a bukaresti főpolgármesterségért, veszélyeztetve Nicușor Dan lehetséges győzelmét. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint Dan 33 százalékot szerezne vasárnap, a jelenlegi főpolgármester, Firea 30 százalékot, míg Băsescu 9 százalékot. Az elemzők szerint Băsescu leginkább a jobbközép tábortól venne el szavazatokat.

 

A bukaresti kampányeseményeket azonban megszakította egy különleges eset csütörtök délelőtt:

 

Nicușor Dan ugyanis az államelnök, Johannis rezidenciáján – a Cotroceni-i Palotában – járt,

 

onnan kilépve lepték meg a román sajtó munkatársai. A megbeszélésen az ország jobbközép nemzeti liberális miniszterelnöke, egyben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban is részt vett.

 

Az elnöki hivatal közelménye szerint Klaus Johannis államelnök vendégeinek aggodalmát fejezte ki a bukarestiek hétköznapjait illetően, a jelenlegi városvezetést felelőssé téve a számtalan bukaresti problémáért. Például azért is, hogy többszáz bukaresti tömbház augusztus közepétől meleg víz nélkül maradt. A közlemény kitér arra is, hogy Johannis múlt héten áttanulmányozta Dan programját, és arra jutott, hogy a jelölt tervei megvalósíthatók – ezért hívta meg magához a politikust. A beszélgetést követően pedig az államelnök már meg is bizonyosodott arról, hogy a fővárosban uralkodó állapotok megszüntetésének biztosítékát Nicușor Danban látja.

 

Hogy miért fontos a mai esemény?

 

Magyarán itt arról van szó, hogy a hivatalban lévő államelnök kilépett semleges pozíciójából és aktívan az egyik jelölt mellé állt.

 

Ilyesmire Romániában még nem került sor eddig. A román államelnök elviekben az országos pártok közötti közvetítő szerepet, a politikai küzdelemben az egyensúlyt kellene jelentse. Klaus Johannis viszont – 2019-es második megválasztása óta legalábbis – egyre kevésbé törekszik erre a szerepre. Johannis az államelnöki székbe 2014-ben a nemzeti liberális PNL éléről érkezett, úgy, hogy csak pár hónappal azelőtt lépett be oda. Előtte a romániai németek érdekképviseleti szervében, a Romániai Németek Demokrata Fórumában (FDGR románul, DFDR németül) politizált, az erdélyi Nagyszeben sikeres polgármestere volt. Az elmúlt évben nem volt olyan sajótájékoztatója, ahol Johannis ne a PSD-t okolta volna valamiért, és ne dicsérte volna a jobbközép Orban-kormányt. 

 

Az inkább a szocdemekhez közel álló tévék úgy kommentálták az eseményt, mint egyszerű kampányfogást Dan és csapatának részéről. Az Antena3 szerint a vasárnapi választások után a bukaresti összefogás pártjai, a kormányzó nemzeti liberális PNL és a liberális-technokrata USRPLUS szövetsége felbomlik és egymásnak esnek majd. Mivel decemberben parlamenti választásokat tartanak az országban, a valódi tét az ezeken elért eredmény. A PNL számára az elsődleges veszélyt az USRPLUS jelenti, nem pedig a korrupt PSD. Egy másik értelmezés szerint az államelnök és a nemzeti liberális PNL-elnök, Ludovic Orban arról próbálták meggyőzni Nicușor Dant, hogy megválasztása esetén járuljon hozzá a bukaresti győzelem PNL általi kisajátításához és a városi USRPLUS marginalizálásához.

 

Az ügyben egy másik főpolgármester-jelölt, Călin Popescu-Tăriceanu – aki Románia miniszterelnöke volt 2004 és 2008 között – is megszólalt. Tăriceanu Facebook-bejegyzésében megvádolta az államelnököt azzal, hogy megszegte az ország alkotmányát, mivel beleavatkozott a választási kampányba.

 

Az Azonnali ezzel kapcsolatban megkereste Eckstein-Kovács Pétert korábbi RMDSZ-es szenátort, volt államelnöki tanácsost. Eckstein szerint Johannis nyilvános szereplései alkalmával eddig is preferálta a nemzeti liberálisokat és bestializálta a szociáldemokratákat. Ehhez még annyit fűzött hozzá, hogy

 

Romániában az államelnökök mindig is játszottak az alkotmányos kereteikkel,

 

szerinte Johannis is így tett ebben az esetben.

 

A kolozsvári ügyvéd szerint is az igazi tét a decemberi parlamenti választásokon elért eredmény. Szerinte Bukarestben „az ellenzék ha szereti, ha nem, össze kell álljon” és nyerjen. Ha nem győznek, akkor annak negatív következményei lennének a jobbközép pártok számára a decemberi választásokon. Eckstein szerint az igazi kérdés az, hogy a PNL mennyire nyeri túl magát: ha elvárásaihoz képest jobb eredményt tud produkálni majd, akkor elképzelhető, hogy a PNL inkább a PMP-vel és az RMDSZ-szel – ahogyan Kelemen Hunor, RMDSZ-elnök már bejelentette – lépne koalícióra, az USRPLUS-t pedig kihagyná ebből. Ám Eckstein szerint ennek nem nagy a valószínűsége.

 

NYITÓKÉP: Montázs Nicușor Dan és Klaus Johannis személyes Facebookjáról

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás