Ennyire nyíltan kevés helyen áll be államfő egy kampányoló politikus mellé

2020.09.24. 16:10

Miért furcsa ez? Azért, mert noha Johannis a jobbközép nemzeti liberálisoktól érkezik, elvileg semlegesnek kellene lennie.

Ennyire nyíltan kevés helyen áll be államfő egy kampányoló politikus mellé

Vasárnap lesznek az önkormányzati választások Romániában. A legnagyobb küzdelem az ország fővárosáért, Bukarestért zajlik. Itt 2016 óta a számtalan botránytól övezett posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt (PSD) bukaresti szervezetének elnöke, Gabriela Firea a főpolgármester. Ahogyan arról már az Azonnalin is beszámoltunk

Nicușor Dan független jelölt mögött létrejött a jobbközép pártok egy részének – a kormányzó nemzeti liberális PNL és az technokrata-liberális USRPLUS – az összefogása.

Noha télen még egy budapesti mintára szerveződő teljes ellenzéki összefogás volt a cél, a jobbközép összefogásból végül kihagyták az exállamfő, Traian Băsescu konzervatív-nacionalista kispártját, a PMP-t. Băsescu – aki 2000-2004 között volt már a főváros élén – ezért el is indult a bukaresti főpolgármesterségért, veszélyeztetve Nicușor Dan lehetséges győzelmét. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint Dan 33 százalékot szerezne vasárnap, a jelenlegi főpolgármester, Firea 30 százalékot, míg Băsescu 9 százalékot. Az elemzők szerint Băsescu leginkább a jobbközép tábortól venne el szavazatokat.

A bukaresti kampányeseményeket azonban megszakította egy különleges eset csütörtök délelőtt:

Nicușor Dan ugyanis az államelnök, Johannis rezidenciáján – a Cotroceni-i Palotában – járt,

onnan kilépve lepték meg a román sajtó munkatársai. A megbeszélésen az ország jobbközép nemzeti liberális miniszterelnöke, egyben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban is részt vett.

Az elnöki hivatal közelménye szerint Klaus Johannis államelnök vendégeinek aggodalmát fejezte ki a bukarestiek hétköznapjait illetően, a jelenlegi városvezetést felelőssé téve a számtalan bukaresti problémáért. Például azért is, hogy többszáz bukaresti tömbház augusztus közepétől meleg víz nélkül maradt. A közlemény kitér arra is, hogy Johannis múlt héten áttanulmányozta Dan programját, és arra jutott, hogy a jelölt tervei megvalósíthatók – ezért hívta meg magához a politikust. A beszélgetést követően pedig az államelnök már meg is bizonyosodott arról, hogy a fővárosban uralkodó állapotok megszüntetésének biztosítékát Nicușor Danban látja.

Hogy miért fontos a mai esemény?

Magyarán itt arról van szó, hogy a hivatalban lévő államelnök kilépett semleges pozíciójából és aktívan az egyik jelölt mellé állt.

Ilyesmire Romániában még nem került sor eddig. A román államelnök elviekben az országos pártok közötti közvetítő szerepet, a politikai küzdelemben az egyensúlyt kellene jelentse. Klaus Johannis viszont – 2019-es második megválasztása óta legalábbis – egyre kevésbé törekszik erre a szerepre. Johannis az államelnöki székbe 2014-ben a nemzeti liberális PNL éléről érkezett, úgy, hogy csak pár hónappal azelőtt lépett be oda. Előtte a romániai németek érdekképviseleti szervében, a Romániai Németek Demokrata Fórumában (FDGR románul, DFDR németül) politizált, az erdélyi Nagyszeben sikeres polgármestere volt. Az elmúlt évben nem volt olyan sajótájékoztatója, ahol Johannis ne a PSD-t okolta volna valamiért, és ne dicsérte volna a jobbközép Orban-kormányt. 

Az inkább a szocdemekhez közel álló tévék úgy kommentálták az eseményt, mint egyszerű kampányfogást Dan és csapatának részéről. Az Antena3 szerint a vasárnapi választások után a bukaresti összefogás pártjai, a kormányzó nemzeti liberális PNL és a liberális-technokrata USRPLUS szövetsége felbomlik és egymásnak esnek majd. Mivel decemberben parlamenti választásokat tartanak az országban, a valódi tét az ezeken elért eredmény. A PNL számára az elsődleges veszélyt az USRPLUS jelenti, nem pedig a korrupt PSD. Egy másik értelmezés szerint az államelnök és a nemzeti liberális PNL-elnök, Ludovic Orban arról próbálták meggyőzni Nicușor Dant, hogy megválasztása esetén járuljon hozzá a bukaresti győzelem PNL általi kisajátításához és a városi USRPLUS marginalizálásához.

Az ügyben egy másik főpolgármester-jelölt, Călin Popescu-Tăriceanu – aki Románia miniszterelnöke volt 2004 és 2008 között – is megszólalt. Tăriceanu Facebook-bejegyzésében megvádolta az államelnököt azzal, hogy megszegte az ország alkotmányát, mivel beleavatkozott a választási kampányba.

Az Azonnali ezzel kapcsolatban megkereste Eckstein-Kovács Pétert korábbi RMDSZ-es szenátort, volt államelnöki tanácsost. Eckstein szerint Johannis nyilvános szereplései alkalmával eddig is preferálta a nemzeti liberálisokat és bestializálta a szociáldemokratákat. Ehhez még annyit fűzött hozzá, hogy

Romániában az államelnökök mindig is játszottak az alkotmányos kereteikkel,

szerinte Johannis is így tett ebben az esetben.

A kolozsvári ügyvéd szerint is az igazi tét a decemberi parlamenti választásokon elért eredmény. Szerinte Bukarestben „az ellenzék ha szereti, ha nem, össze kell álljon” és nyerjen. Ha nem győznek, akkor annak negatív következményei lennének a jobbközép pártok számára a decemberi választásokon. Eckstein szerint az igazi kérdés az, hogy a PNL mennyire nyeri túl magát: ha elvárásaihoz képest jobb eredményt tud produkálni majd, akkor elképzelhető, hogy a PNL inkább a PMP-vel és az RMDSZ-szel – ahogyan Kelemen Hunor, RMDSZ-elnök már bejelentette – lépne koalícióra, az USRPLUS-t pedig kihagyná ebből. Ám Eckstein szerint ennek nem nagy a valószínűsége.

NYITÓKÉP: Montázs Nicușor Dan és Klaus Johannis személyes Facebookjáról

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek