+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pál Benedek
2020. szeptember 24. csütörtök, 18:40
A lengyel kormánykoalíció az elmúlt egy hétben leginkább Schrödinger macskájára hasonlított: napok óta nem tudni, hogy akkor most van-e vagy sem. Ahhoz, hogy egyértelmű legyen, hogy van, az kellett, hogy az eddig a háttérből irányító Jarosław Kaczyński elvállalja a miniszterelnök-helyettesi pozíciót. Elmondjuk, miért.

Schrödinger macskájához képest annyi a különbség az Egyesült Jobboldalt – ez a hivatalos neve a kormánykoalíciónak és annak frakciójának – alkotó pártok esetében, hogy hétfő óta már azért lehet sejteni, hogy szakításra valószínűleg nem fog sor kerülni, de hogy miben egyeztek meg a Szolidáris Lengyelország (SP) nevű kispárt és a Jog és Igazságosság (PiS) vezetői, Zbigniew Ziobro és Jarosław Kaczyński, arról csak találgatni lehetett.

 

Valószínűleg van megegyezés

 

Belsős források már korábban is rebesgették, hogy a konfliktus megoldása az lesz, hogy a PiS-elnök Kaczyński valamilyen szerepet fog vállalni a kormányban. Csütörtökön Ryszard Terlecki, a PiS frakcióvezetője és az alsóház (Szejm) alelnöke a médiának nyilatkozva meg is erősítette, hogy nagy valószínűséggel Kaczyński miniszterelnök-helyettes lesz, és egyben egy olyan biztonsági bizottság feje, ami az igazságügyi tárca mellett – ami ugye eddig kizárólag Ziobro hatásköre volt – a belügyet és a hadügyet is felügyeli majd.

 

Arra a kérdésre pedig, hogy Ziobróék támogatni fogják-e a PiS által annyira akart, a koronavírus elleni harc során a köztisztviselőknek büntetőjogi immunitást adó törvényt, azt válaszolta: ha a koalíció visszatér, „természetesen frakciófegyelem lesz”. Vagyis valószínűleg támogatni fogják.

 

A pártelnök mint az ország vezetője

 

Maga a hír, miszerint Kaczyński szerepet vállal a lengyel kormányban, meglehetősen váratlan. A PiS 2015-ös hatalomra kerülése óta Kaczyński pártelnökként a háttérből gyakorolta hatalmát és azon kívül, hogy parlamenti képviselő, nem viselt semmilyen hivatalos tisztséget. Persze az, hogy de facto ő irányítja az országot, nem volt hatalmas titok, maguk a lengyel kormánypárti politikusok sem rejtegették, hogy nélküle semmiről nem dönthet a kormány. És ezzel a külföld is tisztában volt, így lett Kaczyński a másik kelet-európai illiberális fenegyerek Orbán Viktor mellett.

 

Ennek a felállásnak a lengyel vezetésben egy meglehetősen prózai oka volt: Kaczyński egy végletekig megosztó személyiség.

 

Két elvesztett parlamenti választás és egy kudarcos elnökválasztás után 2015-ben jobbnak látta, ha inkább háttérben marad. A recept azóta kiválóan működött: minden választást megnyert a PiS. A pártelnök jelöltjei – a regnáló államfő, Andrzej Duda, valamint az egykori és mostani miniszterelnökök, Beata Szydło és Mateusz Morawiecki – sikeresen hozták a választásokat, mivel a PiS-es törzstáboron túl a mérsékelt szavazókat is meg tudták szólítani, miközben hűségesen végrehajtották Kaczyński akaratát. Az, hogy ez a felállás a jövőben megváltozik, azt sejteti, hogy a jelenlegi válság valóban komoly volt az Egyesült Jobboldalban.

 

MATEUSZ MORAWIECKI, A BANKÁRBÓL LETT MINISZTERELNÖK

 

Mégis mi történik?

 

A Krytyka Polityczna újbalos portál publicistája egyszerűen úgy jellemezte az egészet, hogy a Lengyelország Kft. tulajdonosa bevonul a igazgatóságba, miután kiderült, hogy az igazgatóságban nemcsak a menedzser (Morawiecki), hanem a két kisebbségi tulajdonos (Ziobro és Gowin) is ott van, akik azon dolgoznak, hogy az igazgatótanács elnökét kiüssék a nyeregből. A Gazeta Wyborcza balliberális lap Kaczyńskit egyenesen Lengyelország két világháború közti vezetőjéhez, Józef Piłsudski marsallhoz hasonlítja, aki szintén inkább a háttérből szerette irányítani az országot, de aztán adott pontokon mégis visszatért rendet rakni. Mindkét hasonlat elég jó és pontos, de a kérdés az, hogy mégis ki nyert és ki vesztett.

 

Mint az Azonnalin már írtuk: a múlt héten kirobbant vitának nem az állatvédelem az igazi oka, sokkal inkább a kormányzati pozíciók, a befolyás, valamint az, hogy Kaczyński visszavonulása után ki vezesse majd a jobboldalt.

 

Ziobrót részben azért állították a szőnyeg szélére, mert már régóta fúrta Morawieckit, ugyanis hosszú távon magát képzeli a jobboldal vezetőjeként.

 

Ennek volt része az is, ahogy a Szolidáris Lengyelország többször a kormánnyal nem egyeztetve jelentett be dolgokat. Híresztelések szerint Kaczyński a lehetséges utódok terén már elkötelezte magát Morawiecki mellett. Viszont Morawieckit a PiS-en belül se fogadták el teljesen, technokrata hozzáállása viszonylag idegen test a pártban. Sokan nem felejtették el bankár múltját, illetve hogy Donald Tusk korábbi miniszterelnök tanácsadója volt és a PiS-be is csak 2016-ban lépett be.

 

A miniszterelnök tehát a kezdetek óta hatalmi problémával küzd, és hiába bírta a pártelnök bizalmát, néhány minisztere felett még így se volt mindig befolyása. Úgy tűnt, az elmúlt években ez valamelyst megváltozott, de most mégis az a kérdés, hogy Kaczyński megjelenése a kormányban Morawiecki eljelentéktelenedését hozza-e magával?

 

Mégsem Ziobro a vesztes?

 

Legalábbis az RMF rádió cikke ezen spekulál. Első ránézésre úgy tűnik, hogy Ziobro vesztett, hiszen ezentúl Kaczyński szorosabban felügyeli majd őt. De valószínűbb az, hogy ebben a helyzetben Morawiecki befolyása sérülhet, hiszen nyilvánvalóan nem ő lesz a legfontosabb politikus a kabinetben. Ziobronak meg továbbra is teljhatalma lesz az igazságügy minisztériumban és az ügyészségi rendszerben is (Lengyelországban az igazságügy miniszter és a legfőbb ügyész egy pozíció), mivel

 

mindenhol az ő emberei ülnek.

 

A Wyborcza cikke is hasonló következtetésre jut, szerintük Ziobro továbbra is folytatni fogja harcát a miniszterelnök ellen. Ez különösen azért veszélyes, mivel a korábbi feltételezésekkel szemben az ügyészség operatív vezetőjét, Bogdan Święczkowskit mégsem menesztik. Így, ha szükséges, akár különböző vizsgálatokkal kitűnően tudják zsarolni a PiS vezetését, márpedig vannak feltételezések, hogy a miniszterelnök családjában érdemes lenne kutakodni. Másrészről viszont az RMF cikkében megszólaló miniszterelnöki munkatársak úgy vélik, hogy ez inkább nekik lesz jó, hiszen végre tiszta helyzetet teremt, és Ziobro, illetve társai nem fognak a hátuk mögött a Nowogrodzkára, a PiS-elnökhöz rohangálni. Továbbá szerintük fontos jel a tábornak, hogy Kaczyński meghagyta Morawieckit miniszterelnöknek.

 

AZ EMBER, AKI NEM MÁR NEM TEHETTE MEG, HOGY A HÁTTÉRBEN MARADJON

 

Biztos nem ez lesz a végső harc

 

Pár nap múlva sokkal többet tudhatunk majd az új lengyel kormányról és arról, hogy pontosan milyen feltételekkel maradt egyben a koalíció.

 

Az biztos, hogy a kormánypártok közötti konfliktus nem oldódott meg, csak egy időre elült.

 

A kibékülésnek elsősorban a felek egymásra utaltsága az oka. A PiS-nek nem hiányzott sem egy kisebbségi kormányzás, sem egy előrehozott választás a Covid-járvány közepén. Zbigniew Ziobro pedig pontosan tudja, hogy minden hatalmát Kaczyńskinek köszönheti, így ha a jövőben még szeretne valaki lenni a lengyel politikában érdemes meghunyászkodnia.

 

Azt pedig, hogy mit jelent majd, hogy a pártelnök megjelent a kormányban, egyelőre nem tudni. Egy biztos: érdekes korszak kezdődik a PiS kormányzásában.

 

FOTÓK: PiS / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A romániai megyei közegészségügyi hivatalok már nem állnak a helyzet magaslatán, most két település nevét keverték össze.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás