Április óta nem jár a reptéri 100E busz, a BKK mégis eladott rá 15 ezer jegyet

2020.09.23. 18:18

A járvány miatt nem közlekedő reptéri járatra árult 900 forintos jegyek a BKK-t 14 millió forinttal gazdagították. Mi történt?

Április óta nem jár a reptéri 100E busz, a BKK mégis eladott rá 15 ezer jegyet

A koronavírus-járvány miatti márciusi korlátozásokhoz igazodva a Budapesti Közlekedési Központ április 1-jén a járványra és a budapesti reptér megcsappant forgalmára hivatkozva felfüggesztette a 100E buszjáratát. Ez az a busz, amely közvetlen és viszonylag gyors összeköttetést jelentett a belváros (Deák Ferenc tér, Astoria, Kálvin tér megállóhelyekkel) és a repülőtér között.

Bár a 100E járat április óta nem működik, a jegyeladások nem szűntek meg. A Közlekedő Tömeg Egyesület szerint

április 1. és szeptember 13. között több mint 15 ezer egyedi díjszabásos, 900 forintos jegyet értékesítettek a jegyautomatákon keresztül.

Közérdekű adatigénylésüket a BKK teljesítette, így tudták kiszámítani a 14 millió forintos összeget. Ugyanakkor azt is közölték, hogy azon személyek, akik megvásárolták a 900 forintos vonaljegyet, csak kis részben váltották vissza azokat, mindössze párszáz darabot. A BKK az egyesületnek küldött levelében arra is hivatkozik, hogy a repülőtéri vonaljegyet a repülőtérre közlekedő más járatokon is elfogadják, azonban erről semmilyen hivatalos tájékoztatás nincs, az utasok pedig más termékekkel (például az 530 forintos átszállójeggyel, vagy az egyébként is meglévő bérletükkel) olcsóbban juthatnak el a reptérre.

A BKK válaszában szereplő információnak, miszerint a 900 forintos reptéri jegyet elfogadják más járatokon is, némileg ellentmond a cég honlapja, miszerint „a jegy átszállásra vagy más vonalon történő utazásra nem érvényes”. 

Azaz 900 forintos reptéri jegy a 100E busz hiányában, a BKK-s válasz szerint lényegében egy sima, 350 forintba kerülő vonaljegyként viselkedik, ami még annyit sem tud, mint az 530 forintos átszállójegy, csak épp drágább.

„A Deák téri megállóban minden arra utal (plakát, automatán tájékoztató kiírás, automatán a helyi kedvencek), hogy a 100E jár, vegyél rá jegyet. Majd miután ezt megtennén, a megállóhelyi oszlopra ki van téve, hogy nem jár, de addigra van egy vagy több megvásárolt 900 Ft-os jegyem, feleslegesen (és esetleg várakoztam is a sosem érkező buszra). Érdemes lenne átmenetileg és hangsúlyosan tájékoztatni az utasokat és a turistákat, még ha nincs is most belőlük annyi” – írta az egyik pórul járt utas a Járókelőre.

Az egyesület még azt is tesztelte, hogy bárhol figyelmezteti-e a BKK az utasokat, hogy a járat nem létezik, ne vegyenek jegyet rá. Ebben az esetben is rosszul teljesített a BKK: a mobilalkalmazáson konkrétan semmi nem figyelmeztetett arra, hogy nem létező vonalra vásárolsz jegyet. A belvárosi automaták esetében pedig egy képernyővédő közli, hogy a repülőtéri járat nem közlekedik. 

NYITÓKÉP: A 100E repülőtéri busz. BKK / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek