Bízzunk a választókban: legyen egy közös lista és tartsunk előválasztást!

Szabó Tímea

Szerző:
Szabó Tímea

2020.09.23. 08:08

A mindent és mindenkit bedaráló fideszes gépezettel szemben csak egy nagyon széles ellenzéki koalíciónak van esélye. Két vagy több lista szükségszerűen versenyhelyzetet teremt, amely a célegyenesben teremti meg újra a veszekedő ellenzék képét.

A kérdés, hogy az ellenzéknek egy vagy több listán indulva van-e esélye leváltania az Orbán-rezsimet, azokat is megosztja, akik ezt a rezsimváltást tényleg szeretnék. Másfél évre a parlamenti választásoktól az Azonnali ellenzéki politikusok és értelmiségiek részvételével vitát indít arról, hogy hány listán érdemes, szükséges elindulni a győzelemhez. Az alábbiakban Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnök-frakcióvezetője mondja el véleményét.

+ + +

Az Orbán-rendszer által megfogalmazott alku úgy szól: mutasd meg, hogy te sem vagy jobb nálunk, és hagyunk élni. Ez a politika a „fusi”, az önkizsákmányolás korábbról ismert világát hozta vissza, amely a felülről támogatott önzéssel és a közpénzből gerjesztett gyűlölettel párosul.

Az egyén tartását az egzisztenciális kényszerből kötött alkuk és az alulfizetett munka, a ki nem fizetett túlórák egyszerre torzítják. Orbán Viktor előszeretettel pózol a szabadságharcos szerepében, de érzéketlen az egészségügyi, a szociális és önkormányzati dolgozók, az óvoda- és iskolapedagógusok és a jellemzően exportra termelő ipari munkásság problémáival szemben.

A Fidesz kezében lévő állam nem a magyar dolgozók, közalkalmazottak, hanem a miniszterelnök barátainak és oligarcháinak érdekeit védi.

Céljuk a rokonság és a strómanok tulajdonhoz juttatása, hogy bebetonozhassák a Fidesz hatalmát. A szavak és a drága imázskampányok szintjén hazafiasnak mutatják magukat, de nem hajlandóak elismerni a magyar kultúra és tudomány szabadságát, önállóságát. A Fidesz rendszere sem környezeti, sem gazdasági szempontból nem fenntartható. A környezet- és klímavédelmet felülírja a haverok gazdasági érdeke, villáikat és szállodáikat természetvédelmi területre építik. Lassan nem lesz, aki tanítsa a gyerekeket, de ők adóforintok milliárdjaiból építenek maguknak magániskolát Debrecenben.

Magyarország kilátásai az elmúlt tíz évben olyanok lettek, hogy ezek halaszthatatlanná teszik a kormányváltást.

A mindent és mindenkit bedaráló fideszes gépezettel szemben csak egy nagyon széles ellenzéki koalíciónak van esélye. Gyakorlatilag végtelen erőforrás áll Orbán Viktor rendelkezésére. Éves szinten többmilliárd forint közpénz folyik el a kormány népszerűsítésére, miközben ellehetetlenítik, felvásárolják a kormánnyal szemben kritikus sajtót.

Tudjuk, a Fidesz nem riad vissza attól sem, hogy az utolsó pillanatban változtassanak a választási szabályokon, vagy kidobóemberekkel félemlítsenek meg ellenzéki politikusokat. Ahogy élesedik a verseny, ahogy eljut az ellenzék a teljes együttműködésig, úgy fog mindinkább megmutatkozni a rendszer valódi természete. Ezt a nyomást ellenzéki politikusként volt már alkalmunk megtapasztalni. Nem magunkat féltjük, hanem azokat az ellenzéki választókat, akik munkahelyükön, nyugdíjukon keresztül kiszolgáltatottak a Fidesz helytartóinak. 

A másik kihívás a széles ellenzéki együttműködés fenntartása. A 2019-es önkormányzati választás során már láttuk, hogy

mekkora ereje van a közös indulásnak, mennyire erősíti a hitet az ellenzéki választókban.

A Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely kampánya megmutatta, hogy lehetséges áttörni a közöny és fásultság falát, meg lehet találni a jó és esélyes jelöltet egy előválasztás során. Ahogy 2019-ben, úgy 2022-ben is csak egységes kampánnyal, új megoldásokkal lehet ekkora ellenszélben nyerni. Nem véletlenül javasolta a Párbeszéd már a 2018-as választás előtt, hogy legyen ellenzéki előválasztás.

A munka végül beérett: az önkormányzati választás a fővárosban, a megyei jogú városokban és a kisebb településeken is az elmúlt tíz év legfontosabb sikere, amely nem csupán a politikusok, hanem elsősorban az ellenzéki aktivisták és választók érdeme. A demokrácia mellett elkötelezett politikai pártok nem hagyhatják figyelmen kívül ezt a politikai akaratot, nem hagyhatják cserben választóikat.

Természetes, hogy versenyeznek egymással az ellenzéki pártok, azonban egy ponton túl a méltatlan hadakozás nem használ a közös célnak, az Orbán-kormány leváltásának.

A Fidesz-kormány nem változtatott politikai receptjén az elmúlt tíz évben: a kiszolgáltatottság erősítése, propaganda, korrupció és gyűlöletkeltés. Legyünk mi is következetesek,

ne változtasson az ellenzék a sikeres stratégián!

Találjuk meg az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét és a legnagyobb támogatottsággal, helyi beágyazottsággal bíró képviselőjelölteket előválasztások során! Jöjjön létre egy közös lista, amelynek képviselői sorrendjéről szintén az ellenzéki választók döntsenek! A Párbeszéd meggyőződése ugyanis, hogy csak egy közös listával győzhető le a Fidesz-KDNP, és váltható le így Orbán Viktor kormánya. Megértve néhányak részéről a jogosnak tűnő igényt arra, hogy az ellenzéki pártok két vagy több listával megmutassák különbözőségüket, mi azt állítjuk, hogy 10 év Orbán-kormányzás, a jelenlegi választójogi rendszer, médiaviszonyok és kampányfinanszírozás mellett erre egyszerűen nincs érdemi lehetőség.

Vegyük sorra az érveket!

Két vagy több lista szükségszerűen versenyhelyzetet teremt, amely a célegyenesben teremti meg újra a veszekedő ellenzék képét.

A különböző listákon szereplő pártoknak el kellene mondaniuk hetekkel vagy éppen napokkal a választás előtt, hogy miért jobb az ő listájuk, mint a másiké, vagy rosszabb esetben: a másik miért méltatlan arra, hogy megkapja a szavazók bizalmát. Ismerve a Fidesz által teremtett médiaviszonyokat, ez az acsarkodó kép éppen azokat riasztaná el az urnáktól, akikre a kormányváltáshoz a legnagyobb szükség van: a bizonytalan szavazókat. A két vagy több lista legjobb esetben is csak a már meglévő szavazókat győzi meg arról, hogy esély van a kormányváltásra.

A több lista szintén aláásná az ellenzék legnagyobb újításának, az előválasztásnak, illetve a körzetekben az egy közös jelölt indulásának esélyét.

A listás indulás feltétele ugyanis, hogy a párt vagy pártszövetség kilenc megyében és a fővárosban összesen legalább huszonhét egyéni jelöltet tudjon állítani. Egy nyílt előválasztásos versenyben nem lehet biztosítani azt, hogy egyik vagy másik listának biztosan meglesz a 27 egyéni győzelme 9 különböző megyében, ráadásul figyelembe véve azt a jogos pártérdeket, hogy a megnyert körzetek között eséllyel legyen olyan, ahol aztán éles versenyben a Fidesz jelöltjét is le tudják majd győzni, azaz a párt vagy a pártszövetség jelöltje parlamenti mandátumhoz is jusson.

Ha ilyen eredményt egy nyílt verseny nem tud garantálni, akkor marad újra a „régi jó” pártalku azokban az úgynevezett „füstös szobákban”. Egy olyan alku, amelyből csak az jöhet ki, hogy számos körzetben a végén nem egy, hanem több ellenzéki jelöltnek is el kell indulnia, hogy biztosan meglegyen a 27 egyéni körzet. Ez pedig harmadszorra is elveszi a kormanyváltás esélyét.

Két vagy több lista esetén szintén létező kockázat az, hogy egyik vagy másik lista nem éri el a bejutási küszöböt.

Egy elmérgesedett helyzetben, ahol ismét nincsenek közös jelöltek, és ahol ezért a választók újra kiábrándulnak az ellenzékből, már egy két pártot indító lista bejutása is rizikós lehet. Ez ugyanúgy előfordulhat egy Momentum–Jobbik- vagy egy MSZP–DK-lista esetében is. Egy harmadik listát pedig, a maga 15 százalékos bejutási küszöbével ember nincs, aki a jelenlegi viszonyok között bevállalna.

A tény, hogy így kiesne egyik vagy másik ellenzéki párt a parlamentből, lehet, hogy sokak számára a kisebbik baj. A nagyobb baj az, hogy ezzel együtt azonnal elveszne közel 10 százaléknyi szavazat en bloc az ellenzéki oldalon. 

A választási matematika mellett politikai szempontok is a közös lista mellett szólnak. Abban konszenzus mutatkozik, hogy az ellenzéknek közös miniszterelnök-jelöltre van szüksége. Több lista esetén azonban felmerülne, hogy melyik listán induljon, hogyan kampányoljon majd annak a listának is, amelyen nem szerepel. Talán nem indulna egyik listán sem? Nagyon nehéz lenne elmagyarázni azt a választóknak, hogy Orbán Viktor kihívója miért nem indul a választásokon. Kampánytechnikai szempontból is lényeges kérdésről van szó, hiszen

a közös arculatnak mozgósító ereje van.

A fővárosi önkormányzati kampány zöld-sárga, egységes kinézetének fontos szerepe volt a későbbi sikerben. Ha közös a miniszterelnök-jelölt, akkor közös kormányprogramot kell alkotnunk, ebben az estben nem indokolt a több lista. És megfordítva: ha nincs közös elképzelésünk Magyarország jövőjéről, akkor hogyan tudnánk együttesen beállni egy miniszterelnök-jelölt mögé? A választók részéről pedig az a kérdés is jogosan felmerülhet:

hogyan tudnánk négy évig közösen kormányozni, ha nem tudunk három hónapig együtt kampányolni és egy listán indulni?

A közös lista ugyanakkor nem jelenti azt, hogy kizárnánk a választókat a listás jelöltállításból. Ahogy az egyéni körzetekben, úgy lehet a listán is előválasztást tartani, például preferenciális szavazással. Ez azt jelenti, hogy lényegében a választók döntik el, hogy az összes ellenzéki politikus közül kit szeretnének a lista első harminc helyén látni. Így ez sem hátsó szobákban dőlne el, hanem nyílt verseny keretében állítanák össze a választók a saját politikusi „álomcsapatukat”.

Tudjuk, a Fidesz minden igyekezetével azon lesz, hogy az ellenzéki káosz, az „alkalmatlanság” benyomását erősítse a választókban. Csak úgy lehet esélye az ellenzéknek, ha egyértelművé teszi a választók számára, hogy nem egymást oltják ki az egyes pártokra leadott szavazatok, hogy

létezik világos alternatíva az Orbán-kormánnyal szemben.

Ebben a munkában a Párbeszéd nyitott a többi ellenzéki párt felé, hiszen az együttműködést képviseljük 2013 óta. Az előválasztás során kiválasztott közös miniszterelnök-jelölt, a választók bevonásával elkészített közös lista és a közös képviselőjelöltek mellett azonban a Párbeszéd nem adja fel politikai programját. Nem eshetünk abba a hibába, hogy az ellenzéki együttműködésnek csupán a technikáját találjuk meg, és nem ajánlunk közös programot a magyar választóknak. Arra van szükségünk, hogy ebben a programban mindenki a legjobb oldalát mutassa.

A Párbeszéd egy zöld, baloldali párt, amelynek alapvető értékei közé tartozik a fenntarthatóság és az igazságosság. Ezen alapvetések tükröződnek a napokban elindult Alapjövedelmet most!-kampányunkban. Az alapjövedelem lényege, hogy megszűnjön a nincstelenség, az állandó szorongás Magyarországon. Arról szól, hogy senkinek ne kelljen rossz alkukat kötnie kiszolgáltatottsága miatt, hogy több időt tölthessenek együtt a családok, és ne kelljen kitalált ellenségektől félnünk.

Mi egy olyan országot akarunk, amelyik mindannyiunk közös otthona, ahol mindenki számít. Ez az a Magyarország, ahol nem működik a Fidesz megosztó politikája.

Ha érdekel, mások mit gondolnak, itt olvashatod vissza a vita többi részét!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek