Exit poll: Toszkána vörös maradt, a parlamenti helyek csökkentésére meglepően sokan mondtak nemet

Szerző: Techet Péter
2020.09.21. 16:10

Vasárnap és hétfőn Olaszország hét régiójában volt választás, és az egész országban népszavazás a parlamenti helyek csökkentéséről. A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Exit poll: Toszkána vörös maradt, a parlamenti helyek csökkentésére meglepően sokan mondtak nemet

Olaszországban hétfő délután három órakor véget ért a részleges regionális választás és az országos népszavazás is, ahol a parlamenti helyek csökkentéséről volt szó.

A hét régióban lezajlott szavazás tétje az volt, hogy

a baloldal meg tudja-e tartani eddigi pozícióit, vagy folytatódik – még a közép- és délolasz régiókban is – a Matteo Salvini vezette Lega diadalmenete.

Liguriában és Venetoban nem volt kérdéses, hogy az eddigi jobboldali régióelnökök – Liguriában a forzaitaliás Giovanni Toti, Venetoban a Salvinitől külön indult, jobbközép Luca Zaia – meg tudják őrizni eddig hatalmukat. A Nápoly székhelyű Campaniában is elég biztosnak tűnt, hogy a balközepet nem fogja legyőzni a jobbközép. A legnagyobb figyelem Toszkánára irányult: a Firenze központú régiót ötven éve a baloldal vezeti, ezért egy legás politikus vezette jobbközép koalíció számára nagy fegyvertény lett volna, ha beveszik „a vörös Toszkánát“.

Toszkánában feljött a Lega, de a régió marad a balközépé

A 15 órakor közzétett exit-poll eredmények alapján

Toszkána maradhat vörös,

az Eugenio Giani jelenlegi régióelnök mögé felsorakozott balközép koalíció megnyerte a választásokat. Olaszországban (a francianyelvű Valle D´Aoste kivételével) közvetlenül választják a régióelnököt: Giani az exit poll szerint 43-47 százalékot szerezhetett, a legás Susanna Ceccardi, aki mögött a jobbközép sorakozott fel, 40-44 százalék között áll. A baloldal tehát vélhetően győzött, de az eredmény szoros, azaz

egy esetleges vereséget a Lega megélhet győzelemként is.

SUSANNA CECCARDINAK ÉS A LEGÁNAK ÚGY TŰNIK, NEM SIKERÜLT BEVENNIE A VÖRÖS TOSZKÁNÁT, DE MÁR AZ IS SIKERNEK SZÁMÍT, HOGY NAGYON MEGSZORONGATTÁK A BALKÖZEPET. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

Nyertek a politikusok, akik Salvininél mérsékeltebb jobboldalt akarnak

Venetoban a Salvini-féle Legától eltávolodott (de Salviniék által is támogatott) Luca Zaia a várakozásoknak megfelelően hatalmas győzelmet aratott: a szavazatok 72-76 százalékát szerezhette meg, a balközép jelöltje a 16-20 százalék közötti eredményével teljesen leszerepelt. Hasonlóan magabiztos győzelmet aratott a Genova központú Liguriában Giovanni Toti: a Forza Italia politikusa, akit a többi jobbközép párt is támogatott, 51-55 százalékot kaphatott.

A venetói és ligúriai eredmények azért is fontosak, mert ezek két olyan politikust erősítettek meg, akik eséllyel pályázhatnak a jobbközép vezetésére, amiért eddig a nacionalistává vált Salvini és a neofasiszta Giorgia Meloni versenyzett. A forzaitaliás Toti és a Lega északi hagyományát folytató Zaia mérsékeltebb politikusoknak számítanak,

Silvio Berlusconi bizonyosan szívesebben látná őket a jobbközép élén, mint Salvinit vagy Melonit.

A Nápoly központú Campaniában is érvényesült a papírforma: a balközép Vincenzo De Luca eddigi régiólelnök 54-58 százalékkal ismételhet.

Eddig egy biztos jobboldali siker van: a kicsike Marchéban

Igazi szoros verseny az eddig balközép vezette, délkelet-olasz Appúliában látszik kialakulni: itt a jobbközép és a balközép jelöltje is 39 és 43 százalék között áll. Az Európai Parlamentben az EU-kritikus Konzervatívok és Reformerek frakcióalelnökének, Raffaele Fittonak a helyzetét az is megkönnyítette, hogy a Bari központú régióban a balközép teljesen megosztva indult.

Ahol már biztos, hogy hatalomváltás lesz: a középolasz Marche régióban a neofasiszta Francesco Acquaroli 47-51 százalékkal valószínűleg legyőzte a balközép jelöltjét.

Az Öt Csillag csak a népszavazást adhatja el sikereként

Ami szintén látható: az Öt Csillag összeomlott. A balpopulista párt nem csatlakozott a legtöbb régióban a balközép koalíciókhoz, hanem – Liguria kivételével – saját jelölteket állított.

A párt az észak- és középolasz régiókban gyakorlatilag eltűnt, Venetoban a jelöltjük 3-5 százalékot kaphatott csak.

A grillóisták persze mindig délen voltak erősek, de itt is jelentős a visszaesés: Campaniában 10-14 százalékot, Appuliában 11-15 százalékot kapott a 2018-as parlamenti választásokat megnyerő formáció.

A népszavazás kapcsán az, hogy a képviselői és szenátori helyek csökkentését előíró alkotmánymódosítás többséget kap, kevéssé volt kérdéses, elvégre mindegyik nagy párt beállt az igen mögé, bár a Forza Italia nem kampányolt mellette, Berlusconi pedig egyenesen „demagógnak“ nevezte az alkotmánymódosítást.

Nyíltan azonban csak két kis liberális párt, a Több Európa és az Azione, valamint a kis szocialista Szabadok és Egyenlőek párt kampányolt a nem mellett a parlamenti pártok között. Ennek fényében

meglepő, hogy a nem szavazatok az exit poll szerint mégis 36-40 százalékot érhettek el.

HIÁBA ÁLLT BE MINDEN NAGY PÁRT AZ IGEN MELLÉ, ÉS VOLT ELÉG GYÉR A NEM MELLETTI KAMPÁNY (AMINT EZEN FIRENZEI PLAKÁTHELYEN IS LÁTHATÓ), A NEMEK MÉGIS MAJDNEM 40 SZÁZALÉKOT IS ELÉRHETTEK. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

Miközben az Öt Csillag a regionális választásokon összeomlott, a referendum eredményét – elvégre a parlamenti helyek csökkentése a pártnak megalakulása óta fontos követelése – megpróbálhatja eladni győzelemként.

NYITÓKÉP: Toszkánai plakátok / Bukovics Martin, Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek