Egyre nagyobb arányban pozitívak itthon a koronavírus-tesztek

2020.09.21. 09:43

Újabb 876 főnél mutatták ki a koronavírust, így az aktív fertőzöttek száma már bőven tízezer felett. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

Egyre nagyobb arányban pozitívak itthon a koronavírus-tesztek

Újabb 876 főnél mutatták ki a koronavírust hétfőre, így már összesen 18 866 fő kapta azt el annak hivatalos itthoni márciusi megjelenése óta. Jelenleg az aktív esetek száma 13 779 fő, ami 863 fővel több, mint vasárnap. Az operatív törzs közleménye szerint 463 fő szorul kórházi kezelésre, közülük 35-en vannak lélegeztetőgépen.

Jelenleg egymillió lakosra vetítve 1427 aktív eset van, ami a duplája a 10 nappal ezelőtti adatnak.

Ezenkívül a tesztek pozitivitási rátája is nő: a hétfőn közölt adatok szerint az elmúlt 24 órában levett 10 022 minta majdnem 9 százaléka pozitív volt, miközben a WHO szernt egy járvány akkor van kordában tartva, ha ennek a számnak a hétnapos átlaga nem lépi át az 5 százalékot.

Sajnos újabb három ember vesztette életét a fertőzésben, ezzel a számuk 686 főre nőtt. A legfiatalabb egy 58 éves férfi volt, míg a legidősebb egy 87 éves szívritmuszavaros férfi volt.

A legtöbb fertőzött még mindig Budapesten van: az aktív fertőzöttek 40 százaléka, az elhunytak 57 százaléka és a gyógyultak 40 százaléka budapesti, azonban az elmúlt 24 órában az ország minden pontján találtak újabb fertőzötteket.

Hétfőtől szigorodnak a maszkhordási kötelezettségek: a boltokban és a tömegközlekedési eszközön túl immáron a múzeumokban, szórakozóhelyekben, a moziban, színházban és a bevásárlóközpontban is kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszk viselése.

A szórakozóhelyeknek és a vendéglátóhelyeknek pedig este 11 órakor kötelező bezárniuk, ugyanis este 11 és reggel 6 között vendég nem tartózkodhat ezen helyeken. Amelyik hely ezeket a szabályokat nem tartja be, pénzbírság mellett akár egy évig is bezárathatják. Minderről bővebben itt írtunk.

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek