+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Techet Péter
2020. szeptember 20. vasárnap, 08:08
Toszkána az olasz baloldal fellegvára, 1921-ben a tengerparti Livornóban alapították meg az olasz kommunista pártot. Salvini és a jobbközép most egy keményvonalas EP-képviselővel hódítaná meg a vörös tartományt. Körbefotóztuk Firenzében, ki mivel próbálja megszólítani a helyieket.

OLASZORSZÁGBAN A RÉGIÓELNÖKÖKET KÖZVETLENÜL VÁLASZTJÁK, A MÖGÖTTÜK ÖSSZEÁLLÓ KOALÍCIÓKON BELÜL AZONBAN TÖBB LISTA IS VAN, EZEK KÖZÜL VÁLASZTHAT A VÁLASZTÓPOLGÁR EGYET. TOSZKÁNÁNAK 1970 ÓTA MEGSZAKÍTÁS NÉLKÜL BALOS RÉGIÓELNÖKE VAN, ÍGY A PLAKÁTJÁN ERŐSEBB ÉS ÖSSZETARTÓBB TOSZKÁNÁT ÍGÉRŐ EUGENIO GIANINAK, A BALKÖZÉP DEMOKRATA PÁRT ÉS SZÁMOS LIBERÁLIS, ZÖLD ÉS BALOS KISPÁRT KÖZÖS JELÖLTJÉNEK ELVILEG NAGY ESÉLYE VAN A SZEPTEMBER 20-21-I TARTOMÁNYI VÁLASZTÁSON. BÁR NAGYON SZOROS LESZ AZ EREDMÉNY, AMI MÁR ÖNMAGÁBAN KUDARC A BALKÖZÉP SZÁMÁRA: A KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÓK 40-44 SZÁZALÉK KÖZÉ MÉRIK, EZZEL AKÁR JÖHET A PAPÍRFORMA, AZAZ GYŐZHET IS.

 

CSAKHOGY NEM AKÁRKIT KÜLDÖTT ELLENE A RINGBE MATTEO SALVINI ÉS AZ ÁLTALA VEZETETT JOBBKÖZÉP: SUSANNA CECCARDI AZON CASCINA POLGÁRMESTERE VOLT, AMELYBEN 2016-BAN Ő VOLT AZ ELSŐ JOBBOLDALI, AKI VÁLASZTÁST TUDOTT NYERNI. SALVINIÉK AZT REMÉLIK, A CSODA IDÉN TOSZKÁNÁBAN IS MEGISMÉTLŐDIK, CECCARDI UGYANIS 2019 ÓTA EP-KÉPVISELŐ, VAGYIS NEMZETKÖZI TAPASZTALA IS VAN NÉMI. 38-42 SZÁZALÉK KÖZÉ MÉRIK, PLAKÁTJÁN NEMES EGYSZERŰSÉGGEL ANNYIT KÖZÖL, HOGY „TOSZKÁNA, ITT VAGYUNK!”.

 

HA TÉNYLEG RÉGIÓELNÖKKÉ VÁLASZTJÁK, AKKOR A LEGÁNAK EZ HATALMAS SIKER LENNE, ELVÉGRE TOSZKÁNA MÁR NEM AZON ÉSZAK-OLASZORSZÁG, AHONNAN A PÁRT ELINDULT. SALVINI PERSZE ÉPPEN A KÖZÉP- ÉS DÉLOLASZ SIKEREKRE RÁKÉSZÜLVE TÖRÖLTETTE AUGUSZTUSBAN ÚJ PÁRTJA NEVÉBEN AZ ÉSZAKI JELZÖT, EZÉRT MOST MÁR TOSZKÁNÁBAN IS A TÖBBI JOBBKÖZÉP PÁRT MELLETT CSAK LEGA NÉVE INDULHAT EL. A RÉGIÓELNÖK-JELÖLT KÖZÖS A JOBBKÖZÉPEN, DE A LISTÁK NEM, AZAZ A LEGA, A FORZA ITALIA VAGY A NEOFASISZTA OLASZORSZÁG FIVÉREI E TÉREN VERSENYEZNEK EGYMÁSSAL.

 

CECCARDI EGYÉBKÉNT A LEGA JOBBSZÉLÉRŐL ÉRKEZIK, MENEKÜLTELLENES VÉLEMÉNYÉRÖL ÉS KEMÉNYVONALAS POLGÁRMESTERI POLITIKÁJÁRÓL HÍRES. A PÁRTON BELÜL CSAK OROSZLÁNNAK BECÉZIK. LÁMPALÁZ NÉLKÜL KÉPES ANNYIT BESZÉLNI, HOGY KILYUKASZTJA A TÉVÉT, AHOGY AZT AZ OLASZOK MONDJÁK. A RÉGIÓELNÖKI TISZTSÉGEN A RÉGIÓS PARLAMENTI KÉPVISELŐKRE IS SZAVAZNI KELL SZEPTEMBER 20-21-ÉN. TÖBB, FIRENZE, TÖBB TOSZKÁNA, HIRDETI EZEN A PLAKÁTON AZ EGYIK LEGÁS JELÖLT. FANTÁZIADÚS

 

CECCARDI MÖGÖTT AZ ŐT TOSZKÁNA ÉLÉRE JELÖLŐ LEGÁN TÚL OTT VAN SILVIO BERLUSCONI FORZA ITALIÁJA ÉS AZ ORBÁN-BARÁT GIORGIA MELONI POSZTFASISZTA OLASZORSZÁG TESTVÉREI PÁRTJA IS. ŐK JÓ IDŐSZAKOT, JÓ VÁLTOZÁST ÍGÉRNEK EGY EGYSZERŰ SZÓJÁTÉKKAL. MIVEL A JOBBKÖZÉPEN BELÜL A MAI NAPIG NINCS ELDÖNTVE, KI IS A VEZETŐ ORSZÁGOSAN, A JOBBKÖZÉP LISTÁK VERSENYE NEM TÉT NÉLKÜLI.

 

A BALKÖZÉP DEMOKRATA PÁRT A JELÖLTJEIRE VALÓ SZAVAZÁSRA BUZDÍT. A PÁRT LOGÓJA NEM AZÉRT VAN ÁTHÚZVA, MERT VALAKI MEGRONGÁLTA VOLNA A PLAKÁTOT, HANEM ITT ÍGY KELL SZAVAZNI A SZAVAZÓLAPON: A PÁRT LOGÓJÁT KELL ÁTHÚZNI.

 

NOHA A VÖRÖS TARTOMÁNYNAK NEVEZETT TOSZKÁNA LAKÓINAK JÓ 60 SZÁZALÉKA ELÉGEDETT A TARTOMÁNY JELENLEGI BALOLDALI VEZETÉSÉVEL, A KÉT ESÉLYES FEJ-FEJ MELLETTI KÜZDELME NAGYPOLITIKAI KÖVETKEZMÉNYEKKEL IS JÁRHAT. A DEMOKRATÁK HIÁBA AKARTÁK, HOGY A RÓMÁBAN VELÜK EGYÜTT KORMÁNYZÓ ÖT CSILLAG MOZGALOM IS TÁMOGASSA JELÖLTJEIKET ORSZÁGSZERTE, ŐK ERRE CSAK A BALOLDAL SZÁMÁRA ELEVE ESÉLYTELEN ÉSZAKNYUGATI LIGÚRIÁBAN VOLTAK HAJLANDÓAK. AZ ÖT CSILLAG AMÚGY MINDENÜTT KISPÁRTTÁ FOG VISSZAESNI.

 

NOHA A BALOLDALI GIANI A DEMOKRATA PÁRT TAGJA, DE SAJÁT LISTÁT IS ÁLLÍT: EZ NEM SZOKATLAN, A RÉGIÓELNÖKÖK MINDENÜTT INDÍTANAK SAJÁT PÁRTJUK MELLETT EGY SAJÁT LISTÁT IS, HOGY HA VALAKI A PÁRTTAL NEM IS, DE A SZEMÉLLYEL EGYETÉRT, AZ IS TUDJON RÁ SZAVAZNI. GIANI LISTÁJÁT „BÜSZKE TOSZKÁNAK” HÍVJÁK.

 

HIÁBA ÁLLNAK BE AZ EGYÉBKÉNT KIFEJEZETTEN KELLEMES EGYÉNISÉGNEK NEVEZETT GIANI MÖGÉ EZZEL A LISTÁVAL CIVILEK IS, HA NEM MARAD A BALKÖZÉP KEZÉBEN A RÉGIÓ, EGYES LAPOK SZERINT AKÁR A RÓMAI KORMÁNY IS BUKHAT, HABÁR AZ OLASZOK ELÉGEDETTEK AZZAL, AHOGYAN GIUSEPPE CONTE KORMÁNYFŐ A JÁRVÁNYT KEZELI. CONTE NÉPSZERŰSÉGI MUTATÓI MÉGSEM TÜKRÖZŐDNEK AZ ŐT TÁMOGATÓ PÁRTOKÉBAN. CONTE AZT AKARTA VOLNA, HOGY A DEMOKRATÁK ÉS AZ ÖT CSILLAGOSOK MINDENÜTT KÖZÖSEN INDULJANAK.

 

SZINTÉN GIANIT TÁMOGATJA A FIRENZEI SZÜLETÉSŰ, ÁM A VÁROSBAN SEM ANNYIRA KEDVELT EGYKORI POLGÁRMESTER, VALAMINT EXMINISZTERELNÖK MATTEO RENZI PD-SZAKADÁR LIBERÁLIS KISPÁRTJA, AZ ITALIA VIVA. SAJÁT LISTÁJUK FIRENZEI JELÖLTJE AZZAL KAMPÁNYOL, HOGY NEKI AGYA ÉS SZÍVE IS VAN. A PÁRT FŐLEG A JÓMÓDÚ FIRENZEIEK KÖZÖTT ERŐS.

 

BEÁLLTAK A BALKÖZÉP ÖSSZEFOGÁSBA A ZÖLDEK IS. ZÖLD, POLGÁRI ÉS PROGRESSZÍV TOSZKÁNÁT ÍGÉRNEK A RÁJUK SZAVAZÓKNAK. OLASZORSZÁGBA AZONBAN NEM ÉRKEZETT MEG AZ A ZÖLD HULLÁM, AMI MÁR FRANCIAORSZÁGOT IS ELÉRTE. AZ OLASZ ZÖLDEK TOVÁBBRA IS EGY APRÓCSKA RÉTEGPÁRT.

 

AZ EURÓPAI ZÖLDEKNÉL VALAMIVEL BALOSABB ZÖLDEKET SZÓLÍTJA MEG AZ SCE LISTÁJA. SERENA SPINELLI CSAPATA AZONBAN SZINTÉN GIANNIT TÁMOGATJA, SPINELLEI, AKI FIRENZÉBEN INDUL BICIKLIN ÍGÉRI, HOGY TÖRŐDNI FOG TOSZKÁNÁVAL.

 

SAJÁT LISTÁVAL, A RÉGIÓELNÖKSÉGÉRT SZINTÉN GIANIT TÁMOGATVA INDUL A PÁNEURÓPAI VOLT PÁRT IS. A VÁLTOZÁS VELED KEZDŐDIK, ÁLL JELÖLTJÜK PLAKÁTJÁN.

 

ÉS LÁTHATÓAN AZ ÁLLATOKAT IS SZERETIK A JELÖLTJEIK.

 

NEM MINDEN BALOLDALI ÁLLT BE AZONBAN GIANI MÖGÉ. A RADIKÁLIS BALOLDALI SINISTRA A TOSZKÁNÁBAN EGYKORON ERŐS KOMMUNISTA HAGYOMÁNYOKAT AKARNÁ FOLYTATNI. ERRE AZONBAN AZ Ő RÉGIÓELNÖK-JELÖLTJÜKNEK, TOMMASO FATTORINAK AZÉRT IS VAN ELÉG KEVÉS ESÉLYE, MERT A MÁRA ELÉGGÉ MEGKOPOTT VÖRÖS ZÁSZLÓT MÉG KÉT MÁSIK JELÖLT IS MAGASBA TARTJA.

 

A MOVIMENTO 3V AZ OLTÁSELLENESEK PÁRTJA. HOGY A JELENLEGI KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY AZ ÜGYÜKNEK HASZNÁL-E, VAGY SEM, AZ MAJD ELVÁLIK. A 3V ARRA UTAL, HOGY „OLTÁSOK, IGAZSÁGOT AKARUNK”. A PÁRT JELÖLTJE AZ ÜGYVÉD TIZIANA VIGNI, AKI AZ ELEKTROSZMOG MIATTI SZOKOTT KÁRTÉRÍTÉSI PEREKET INDÍTANI. NOHA A PÁRT OLTÁSELLENES, TOSZKÁN JELÖLTJÜK PROGRAMJÁNAK KÖZÉPPONTJÁBAN A RÉGIÓS EGÉSZSÉGÜGY ÁLL. A PLAKÁTJÁN „TISZTÁBB, EGÉSZSÉGESEBB ÉS GAZDAGABB” TOSZKÁNÁT ÍGÉR.

 

ANNAK, AKI IGAZÁN A HATVANAS-HETVENES ÉVEKBEN SZERETNÉ ÉREZNI MAGÁT, AMIKOR TOSZKÁNÁBAN A HAJDANÁN ERŐS OLASZ KOMMUNISTA PÁRT (PCI) MÉG A SZAVAZATOK TÖBBSÉGÉT ELHOZTA, VAN MÓDJA AZ EGYKORI PCI LOGÓJÁT VÁLASZTANI, UGYANIS A MÁRA TELJESEN JELENTÉKTELEN OLASZ KOMMUNISTA PÁRT (PCI) ÖNÁLLÓ JELÖLTET ÁLLÍTOTT. ÁM VIGYÁZAT! EZ A PLAKÁT NEM MELLETTE KAMPÁNYOL. AZ OLASZ KOMMUNISTA PÁRTOT (PCI) ÉS A PLAKÁTON SZEREPLŐ KOMMUNISTA PÁRTOT (PC) UGYANIS NAGYON MÉLY IDEOLÓGIAI ELLENTÉT VÁLASZTJA EL. AKI AZ EREDETI PCI-T KERESI, ANNAK TEHÁT NAGYON ODA KELL FIGYELNIE A SZAVAZÁSKOR, NEHOGY AZ EU-ELLENES, LENINISTA PC-RE SZAVAZZON. SALVATORE CATELLO A PC (NEM A PCI!) JELÖLTJE TOSZKÁNÁBAN A RÉGIÓELNÖKI POSZTRA.

 

FOTÓK: Bukovics Martin, Firenze / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tomislav Tomašević az exit poll szerint több, mint 48 százalékot kapott. Ez nem a végeredmény.

A CDU és több német város viszont az izraeli zászló kihelyezésével fejezte ki szolidaritását Izraellel.

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás