Szeptember 21-től szinte mindenhol kötelező lesz a maszkviselés

2020.09.18. 13:37

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Ha ennek nem tesz eleget, akkor akár egy évre is bezárathatja a rendőrség. Az éttermek és a szórakozóhelyek pedig csak este 11-ig lehetnek nyitva. Mutatjuk a részleteket!

Szeptember 21-től szinte mindenhol kötelező lesz a maszkviselés

Péntek délben jelent meg a legfrissebb Magyar Közlöny, amiben kihirdették az Orbán Viktor által szerdán bejelentett intézkedéseket.

Ennek értelmében szeptember 21-től kezdve már csak este 11 óráig lehetnek nyitva a szórakozóhelyek – beleértve az éttermeket és a kocsmákat is.

Este 11 és reggel 6 között csak az ott dolgozók tartózkodhatnak, de az éttermek esetén lehetőség van, hogy ilyenkor elvitelre is adjanak ételt. Ebben az esetben ott lehet a vendég is, amíg átveszi azt.

A vendéglátóhelyeken (étterem, kocsma) kötelező a maszkviselés az ott dolgozóknak, azonban a vendégeknek már nem. Ezzel szemben például a zenei programot nyújtó szórakozóhelyek (például diszkók vagy koncerttermek), függetlenül attól, hogy a szabadban vagy zárt helyen tartják, kötelező maszkot hordani az előadókon kívül mindenkinek, és maximum ötszáz fő tartózkodhat a helyszínen.  

Ezenkívül kötelező a maszkhordás a tömegközlekedési eszközökön, a moziban, múzeumokban, a könyvtárban, a  bevásárlóközpontokban, szociális intézményekben és az egészségügyi intézményekben is.

A maszkhordási kötelezettség alól csak a hatévnél fiatalabbak vannak felmentve,

a maszkhordási szabályok betartásáért pedig a különböző intézmények és szolgáltatók a felelősek.

Nekik kötelességük felszólítani a maszkot nem hordó vendégeket, hogy hagyják el az üzlet területét, ha pedig ennek nem tesz eleget, akkor szólni a rendőrségnek.

A maszkhordási kötelezettség betartását és betartatását a rendőrség és a kereskedelmi hatóság is ellenőrizheti, és ha az ellenőrzés során úgy látják, hogy az adott helyen ezeket a szabályokat nem tartják be, akkor büntetésben részesíti:

Először még csak felszólítást kap a hely, azonban második ilyen incidensnél már 100 ezer és 1 millió forint közötti bírságot is kiszabhatnak, míg harmadik esetben akár be is zárathatják a helyet három nap és egy év közötti időtartamra.

Persze ha a rendőrség azért jön a helyszínre, mert az adott hely hívta ki, hogy intézkedjenek a maszk nélküli vendéggel szemben, akkor azért nem jár büntetés.

Változnak az iskolábajárás-szabályai is

Az iskolába innentől kezdve csak az ott dolgozók, a tanulók és a karbantartási feladatot ellátó személyek léphetnek be, de ők is csak testhőmérséklet-mérés után. Ha a tisztifőorvos által megadott hőmérsékletnél magasabb értéket mutat a jelző, akkor értesíteni kell a szülőt, hogy vigye el a gyermekét.

A kiskorúkat csak a testhőmérséklet-mérési pontig kísérhetik a szülők, és nekik is kötelező hordani a maszkot.

A rendelet azonban arról nem határoz, hogy az iskolákban kötelező lenne-e a maszkhasználat,

így az vélhetően továbbra is az adott iskola döntésétől függ.

A közlönyben végül 19 500 forintban szabták meg a PCR-tesztek hatósági árát, ugyanakkor a különböző szerológiai tesztekről (amikor nem a vírust keresik a mintában, hanem a fertőzés után a szervezet által termelt ellenanyagot a vérben) nem ír, így azok áráról továbbra is a piac dönt. A PCR-tesztek hatósági ára szeptember 21-től lesznek hatósági árasak, míg az ingyenes influenza elleni védőoltás október 1-től igényelhető.

A legtöbb rendelet szeptember 21-én lép hatályba, kivéve az iskoláról szóló, ami október 1-jén, míg a pénzbírságról szóló rendelet a kihirdetéstől számított 15. napon, azaz október 2-án.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek