+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. szeptember 18. péntek, 13:37
A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Ha ennek nem tesz eleget, akkor akár egy évre is bezárathatja a rendőrség. Az éttermek és a szórakozóhelyek pedig csak este 11-ig lehetnek nyitva. Mutatjuk a részleteket!

Péntek délben jelent meg a legfrissebb Magyar Közlöny, amiben kihirdették az Orbán Viktor által szerdán bejelentett intézkedéseket.

 

Ennek értelmében szeptember 21-től kezdve már csak este 11 óráig lehetnek nyitva a szórakozóhelyek – beleértve az éttermeket és a kocsmákat is.

 

Este 11 és reggel 6 között csak az ott dolgozók tartózkodhatnak, de az éttermek esetén lehetőség van, hogy ilyenkor elvitelre is adjanak ételt. Ebben az esetben ott lehet a vendég is, amíg átveszi azt.

 

A vendéglátóhelyeken (étterem, kocsma) kötelező a maszkviselés az ott dolgozóknak, azonban a vendégeknek már nem. Ezzel szemben például a zenei programot nyújtó szórakozóhelyek (például diszkók vagy koncerttermek), függetlenül attól, hogy a szabadban vagy zárt helyen tartják, kötelező maszkot hordani az előadókon kívül mindenkinek, és maximum ötszáz fő tartózkodhat a helyszínen.  

 

Ezenkívül kötelező a maszkhordás a tömegközlekedési eszközökön, a moziban, múzeumokban, a könyvtárban, a  bevásárlóközpontokban, szociális intézményekben és az egészségügyi intézményekben is.

 

A maszkhordási kötelezettség alól csak a hatévnél fiatalabbak vannak felmentve,

 

a maszkhordási szabályok betartásáért pedig a különböző intézmények és szolgáltatók a felelősek.

 

Nekik kötelességük felszólítani a maszkot nem hordó vendégeket, hogy hagyják el az üzlet területét, ha pedig ennek nem tesz eleget, akkor szólni a rendőrségnek.

 

A maszkhordási kötelezettség betartását és betartatását a rendőrség és a kereskedelmi hatóság is ellenőrizheti, és ha az ellenőrzés során úgy látják, hogy az adott helyen ezeket a szabályokat nem tartják be, akkor büntetésben részesíti:

 

Először még csak felszólítást kap a hely, azonban második ilyen incidensnél már 100 ezer és 1 millió forint közötti bírságot is kiszabhatnak, míg harmadik esetben akár be is zárathatják a helyet három nap és egy év közötti időtartamra.

 

Persze ha a rendőrség azért jön a helyszínre, mert az adott hely hívta ki, hogy intézkedjenek a maszk nélküli vendéggel szemben, akkor azért nem jár büntetés.

 

Változnak az iskolábajárás-szabályai is

 

Az iskolába innentől kezdve csak az ott dolgozók, a tanulók és a karbantartási feladatot ellátó személyek léphetnek be, de ők is csak testhőmérséklet-mérés után. Ha a tisztifőorvos által megadott hőmérsékletnél magasabb értéket mutat a jelző, akkor értesíteni kell a szülőt, hogy vigye el a gyermekét.

 

A kiskorúkat csak a testhőmérséklet-mérési pontig kísérhetik a szülők, és nekik is kötelező hordani a maszkot.

 

A rendelet azonban arról nem határoz, hogy az iskolákban kötelező lenne-e a maszkhasználat,

 

így az vélhetően továbbra is az adott iskola döntésétől függ.

 

A közlönyben végül 19 500 forintban szabták meg a PCR-tesztek hatósági árát, ugyanakkor a különböző szerológiai tesztekről (amikor nem a vírust keresik a mintában, hanem a fertőzés után a szervezet által termelt ellenanyagot a vérben) nem ír, így azok áráról továbbra is a piac dönt. A PCR-tesztek hatósági ára szeptember 21-től lesznek hatósági árasak, míg az ingyenes influenza elleni védőoltás október 1-től igényelhető.

 

A legtöbb rendelet szeptember 21-én lép hatályba, kivéve az iskoláról szóló, ami október 1-jén, míg a pénzbírságról szóló rendelet a kihirdetéstől számított 15. napon, azaz október 2-án.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A kórházi ágyon következett be a nagyszebeni csendőrkapitány pálfordulása, aki addig nyíltan hangoztatta koronavírus-ellenes nézeteit, de akkor már késő volt. Romániában nemcsak a járvány tarol, de a fake news is.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás