+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. szeptember 18. péntek, 13:00
William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte intézkedéseikkel a polgári szabadságjogokat sértették meg.

William Barr, Trump igazságügy-minisztere egy konzervatív főiskolán, Michiganben beszélt arról, hogy véleménye szerint a rabszolgatartás óta a koronavírus elleni kijárási korlátozások sértették leginkább az emberi szabadságjogokat – tudósít a The Hill.

 

Barr szerint az országos lezárások és a különböző kijárási tilalmak majdnem olyanok, mint a házi őrizet, és a rabszolgatartás óta ezek sértették leginkább a szabadságjogokat.

 

„A rabszolgatartás óta, amely egy másfajta korlátozása volt az emberi jogoknak, a »maradj otthon« rendeletek sértették leginkább a polgári szabadságjogokat az amerikai történelemben.” – véli az igazságügy-miniszter. Barr elítélte azokat a kormányzói döntéseket is, amik bezáratták a nem alapvető élelmiszereket árusító üzleteket, és arra utasították a lakosokat, hogy maradjanak otthon a járvány alatt.

 

Eddig se a Fehér Ház, se Donald Trump nem reagált Barr kijelentésére, ugyanakkor Trump nemrégiben üdvözölte a Pennsylvaniai szövetségi bíróság ítéletét, amely szerint a demokrata kormányzó, Tom Wolfe kijárási korlátozásai alkotmányellenesek voltak. Az amerikai elnök akkor úgy fogalmazott, hogy ez hatalmas győzelem Pennsylvaniának, és felkészülhet az ország többi része is.

 

Európában is akadnak kritikusai a kijárási korlátozásoknak

 

Ugyan Európában Svédországon kívül szinte mindenhol súlyos kijárási tilalmakat rendeltek el, azért akadtak olyan politikusok és politikai szereplők, akik Barrhoz hasonlóan a szabadságjogok súlyos korlátozásának tartották ezeket a rendeleteket.

 

Az Egyesült Királyságban például először a nyájimmunitás létrehozása volt a terv, azonban miután berobbant a járvány, kénytelenek voltak ott is súlyos korlátozásokat bevezetni, amivel szemben sokan tüntettek is. A legtöbb országban sokszor az utcára is vonultak azok, akik a kijárási korlátozások ellen vannak: a legtöbb ilyen esemény Németországban van, de volt már Spanyolországban, Írországban, de szeptemberben Magyarországon is tüntettek már egyszer. 

 

A miniszter csak Trump politikai érdekeit védi, és ez az Egyesült Államokban furcsa

 

Barrt már többször megvádolták azzal, hogy a feladatát nem látja el hibátlanul, és helyette csak az elnök politikai érdekeit védi. Amerikában ugyanis nincs igazságügyi minisztérium, hanem a legfőbb ügyész lát el olyan feladatokat, mint Európában egy igazságügy-miniszter.

 

Ugyan a legfőbb ügyészt mindig az elnök nevezi ki, azonban a napi politikai harcoktól általában távol tartja magát, és betartva a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, illetve a fékek és ellensúlyok rendszerét, esetenként akár szembe is megy az elnök politikai akaratával, ha az ellentétes az alkotmánnyal vagy valamilyen szövetségi törvénybe ütközik. 

 

Azonban Barr ennek nem mindig tesz eleget: például

 

korábban az elnök kérésére kirúgott egy ügyészt, aki Trump üzleti köreit is vizsgálta.

 

Barr egyébként már a második igazságügy-minisztere Trumpnak. Elődjének, Jeff Sessionsnek sokak szerint azért kellett távoznia, mert Trump szerint nem volt eléggé lojális hozzá, például azzal, hogy felmentette magát a Mueller-nyomozás alól, így Trump nem tudott közvetlenül hatni a nyomozásra. Emiatt meg is romlott a kapcsolatuk, és végül Sessiont arra kötelezte Trump, hogy adja be lemondását.

 

William Barr már nem először kerül a hírekbe vitatott kijelentései miatt: még az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozást, illetve Trump kampánycsapata és az oroszok közötti összejátszást vizsgáló Mueller-jelentés után nyilatkozta azt, hogy a jelentés teljesen felmentette Trumpot. Ezután a korábbi különleges ügyész egy közleményt adott ki, miszerint Barr kijelentései több helyen pontatlanok voltak a jelentés kapcsán.

 

De Barr támogatta Trumpnak azt a narratíváját is, ami szerint a levélszavazatok nem megbízhatóak: egy CNN-nek adott interjújában arról beszélt, hogy Trumpnak igaza van, és a levélszavazatokkal valóban könnyű beavatkoznia az amerikai választásba egy idegen országnak, mivel több ezer szavazatot tudnak így kinyomtatni, miközben valójában ez nem ilyen egyszerű

 

Az amerikai választások november 3-án lesznek, ahol a regnáló Trump-Pence duót a demokrata Joe Biden és Kamala Harris párosa hívja ki. Az elnök mellett a teljes Képviselőházat és a Szenátus harmadát is ekkor választják majd meg.

 

NYITÓKÉP: William Barr (jobbra) és Donald Trump (balra) emlékezik meg az elesett amerikai katonákról 2019-ben. Forrás: Office of Public Affairs / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

5,5 millió beoltottnál nem kell sehova sem maszk, és már védettségi igazolvány is csak a tömegrendezvényekre kell.

Nemes Balázsnak a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjével, Mellár Tamással kell majd megmérkőznie.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás