Trump minisztere szerint a rabszolgatartás óta a kijárási tilalmak sértették leginkább a szabadságjogokat

2020.09.18. 13:00

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte intézkedéseikkel a polgári szabadságjogokat sértették meg.

Trump minisztere szerint a rabszolgatartás óta a kijárási tilalmak sértették leginkább a szabadságjogokat

William Barr, Trump igazságügy-minisztere egy konzervatív főiskolán, Michiganben beszélt arról, hogy véleménye szerint a rabszolgatartás óta a koronavírus elleni kijárási korlátozások sértették leginkább az emberi szabadságjogokat – tudósít a The Hill.

Barr szerint az országos lezárások és a különböző kijárási tilalmak majdnem olyanok, mint a házi őrizet, és a rabszolgatartás óta ezek sértették leginkább a szabadságjogokat.

„A rabszolgatartás óta, amely egy másfajta korlátozása volt az emberi jogoknak, a »maradj otthon« rendeletek sértették leginkább a polgári szabadságjogokat az amerikai történelemben.” – véli az igazságügy-miniszter. Barr elítélte azokat a kormányzói döntéseket is, amik bezáratták a nem alapvető élelmiszereket árusító üzleteket, és arra utasították a lakosokat, hogy maradjanak otthon a járvány alatt.

Eddig se a Fehér Ház, se Donald Trump nem reagált Barr kijelentésére, ugyanakkor Trump nemrégiben üdvözölte a Pennsylvaniai szövetségi bíróság ítéletét, amely szerint a demokrata kormányzó, Tom Wolfe kijárási korlátozásai alkotmányellenesek voltak. Az amerikai elnök akkor úgy fogalmazott, hogy ez hatalmas győzelem Pennsylvaniának, és felkészülhet az ország többi része is.

Európában is akadnak kritikusai a kijárási korlátozásoknak

Ugyan Európában Svédországon kívül szinte mindenhol súlyos kijárási tilalmakat rendeltek el, azért akadtak olyan politikusok és politikai szereplők, akik Barrhoz hasonlóan a szabadságjogok súlyos korlátozásának tartották ezeket a rendeleteket.

Az Egyesült Királyságban például először a nyájimmunitás létrehozása volt a terv, azonban miután berobbant a járvány, kénytelenek voltak ott is súlyos korlátozásokat bevezetni, amivel szemben sokan tüntettek is. A legtöbb országban sokszor az utcára is vonultak azok, akik a kijárási korlátozások ellen vannak: a legtöbb ilyen esemény Németországban van, de volt már Spanyolországban, Írországban, de szeptemberben Magyarországon is tüntettek már egyszer. 

A miniszter csak Trump politikai érdekeit védi, és ez az Egyesült Államokban furcsa

Barrt már többször megvádolták azzal, hogy a feladatát nem látja el hibátlanul, és helyette csak az elnök politikai érdekeit védi. Amerikában ugyanis nincs igazságügyi minisztérium, hanem a legfőbb ügyész lát el olyan feladatokat, mint Európában egy igazságügy-miniszter.

Ugyan a legfőbb ügyészt mindig az elnök nevezi ki, azonban a napi politikai harcoktól általában távol tartja magát, és betartva a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, illetve a fékek és ellensúlyok rendszerét, esetenként akár szembe is megy az elnök politikai akaratával, ha az ellentétes az alkotmánnyal vagy valamilyen szövetségi törvénybe ütközik. 

Azonban Barr ennek nem mindig tesz eleget: például

korábban az elnök kérésére kirúgott egy ügyészt, aki Trump üzleti köreit is vizsgálta.

Barr egyébként már a második igazságügy-minisztere Trumpnak. Elődjének, Jeff Sessionsnek sokak szerint azért kellett távoznia, mert Trump szerint nem volt eléggé lojális hozzá, például azzal, hogy felmentette magát a Mueller-nyomozás alól, így Trump nem tudott közvetlenül hatni a nyomozásra. Emiatt meg is romlott a kapcsolatuk, és végül Sessiont arra kötelezte Trump, hogy adja be lemondását.

William Barr már nem először kerül a hírekbe vitatott kijelentései miatt: még az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozást, illetve Trump kampánycsapata és az oroszok közötti összejátszást vizsgáló Mueller-jelentés után nyilatkozta azt, hogy a jelentés teljesen felmentette Trumpot. Ezután a korábbi különleges ügyész egy közleményt adott ki, miszerint Barr kijelentései több helyen pontatlanok voltak a jelentés kapcsán.

De Barr támogatta Trumpnak azt a narratíváját is, ami szerint a levélszavazatok nem megbízhatóak: egy CNN-nek adott interjújában arról beszélt, hogy Trumpnak igaza van, és a levélszavazatokkal valóban könnyű beavatkoznia az amerikai választásba egy idegen országnak, mivel több ezer szavazatot tudnak így kinyomtatni, miközben valójában ez nem ilyen egyszerű

Az amerikai választások november 3-án lesznek, ahol a regnáló Trump-Pence duót a demokrata Joe Biden és Kamala Harris párosa hívja ki. Az elnök mellett a teljes Képviselőházat és a Szenátus harmadát is ekkor választják majd meg.

NYITÓKÉP: William Barr (jobbra) és Donald Trump (balra) emlékezik meg az elesett amerikai katonákról 2019-ben. Forrás: Office of Public Affairs / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek