+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. szeptember 17. csütörtök, 18:11
A Párbeszéd csatlakozott a feltétel nélküli alapjövedelmet az egész EU-ban bevezetni akaró európai polgári kezdeményezéshez. Bár a párt alapjövedelem-javaslata nem feltétel nélküli, ezt nem érzik ellentmondásnak, és országjárásra indulnak, hogy megszólítsák a vidék Magyarországát.

Szabó Tímea és Tordai Bence egy keddi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Párbeszéd pártalapítványa, a Megújuló Magyarország Mozgalom is csatlakozik ahhoz az európai polgári kezdeményezéshez, aminek célja a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése az egész Unióban. Az aláírásgyűjtés szeptember 25-én indul, egy év alatt hét tagországból összesen egymillió aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon a kezdeményezéssel.

 

A Párbeszéd saját, az európai polgári kezdeményezés előtt létrejött koncepciója viszont – az európai polgári kezdeményezéstől eltérően – azoknak a jövedelmét egészítené ki százezer forintra, akiknek ennél kevesebb a bevételük:

 

tehát feltételekhez kötné azt, ki kaphat pénzt az államtól.

 

Emellett a Párbeszéd-féle a javaslat az alacsony-közepes jövedelműekeket is megcélozná: a minimálbérért dolgozók jövedelmét bruttó ötvenezer forinttal egészítené ki, és ebből az összegből kiindulva sávosan csökkenő támogatás járna mindenkinek, aki nem keres többet bruttó 510 ezer forintnál. Külön támogatást kapnának a szülők a gyerekek után, a várandós anyák, és a teljes állásban dolgozók bérét is kiegészítenék bruttó 250 ezer forintra, ha a jövedelmük nem éri el ezt az összeget.

 

A Párbeszéd által is támogatott európai polgári kezdeményezés azonban egyértelműen fogalmaz: kimondottan a feltétel nélküli alapjövedelmet bevezetését szorgalmazza az Unió egész területén. Ettől Tordaiék saját koncepciója teljesen eltér: eszerint nem jár mindenkinek feltétel nélkül a pénz és nem is meghatározott összegű juttatásról, hanem többféle feltételhez kötött jövedelem-kiegészítésekről van szó.

 

A koncepciók különböznek, de a szándékok ugyanúgy nemesek

 

Az Azonnali telefonon kérdezte Tordai Bencét arról, hogy miért támogatnak európai szinten egy olyan koncepciót, ami az övéktől lényegesen eltér.

 

Tordai elmondta, hogy az ő javaslatuk valóban közelebb áll a garantált minimumjövedelemhez, mint a feltétel nélküli alapjövedelmhez, de pont ezért nem is szerepel saját koncepciójukban a „feltétel nélküli” jelző. Azt pedig, hogy egy feltételeket támasztó koncepcióval álltak be a kimondottan a feltétel nélküli alapjövedelmet megcélzó kezdeményezés mögé,

 

Tordai azzal magyarázta, hogy az egyes koncepciók közti különbségek ellenére a csatlakozók céljai azonosak és szándékaik ugyanúgy nemesek,

 

a szakpolitikai megoldások pedig országspecifikusak, így a kivitelezésben lehetnek rugalmasak az egyes országok.

 

A Párbeszéd koncepciója azért sem biztosítana feltétel nélküli alapjövedelmet mindenkinek, mert ezzel kapcsolatos felméréseik szerint az emberek nem támogatnák, hogy a gazdagoknak, a jól keresőknek és a nagy vagyonok tulajdonosainak járjon feltétel nélkül alapjövedelem. A társadalom felső harmadát Tordaiék kihagyták a koncepcióból, és azzal próbálnak széles társadalmi koalíciót kialakítani a javaslatuk mögött, egyben biztosítani a terv társadalmi és politikai támogatottságát, hogy a legszegényebbek mellett az alacsony és közepes jövedelműeket is támogatnák. 

 

Indul az Alapjövedelem-menet

 

Tordai azzal kapcsolatban konkrét becslésekbe nem bocsátkozott, hogy mennyi aláírást sikerülhet összegyűjteniük. Úgy tudja, hogy az európai polgári kezdeményezés magyarországi partnere, a Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület, amihez a Párbeszéd is csatlakozott, huszonötezer aláírás összegyűjtését tűzte ki célul, ami bő tízezerrel több a Magyarországra vonatkozó 14805 darabos küszöbértéknél (az Európai Bizottság csak akkor fogadja el az egy adott országban összegyűjtött aláírásokat, ha azok száma eléri az országra meghatározott minimum mennyiséget, ami az ország által delegált európai parlamenti képviselők számától függ). Tordai egyébként arra számít, hogy ennél jóval több aláírás is összegyűlik, amihez reményei szerint a Párbeszéd is több tízezerrel járulhat majd hozzá.

 

A keddi sajtótájékoztatón Tordai az aláírásgyűjtő kampány részeként

 

egy budapesti Alapjövedelem-menet megtartásáról is beszélt. 

 

Ennek a részleteire is rákérdezetünk Tordainál, de a szeptember 19-re tervezett menettel kapcsolatban még nem tudott konkrétumokat mondani. A politikus elmondta, a szeptember 25-én induló aláírásgyűjtést támogató kampány tervezésében egyelőre nem lát másfél napnál tovább. Annyi azonban bizonyos, hogy ha a járványhelyzet miatt le nem fújják, akkor valóban úgy fog kinézni ez a menet, hogy mennek az utcán – válaszolt a Párbeszéd politikusa felvetésünkre, hogy miben hasonlít majd az Alapjövedelem-menet a Békemenetre.

 

A legutóbbi európai polgári kezdeményezés, ami itthon is nagy figyelmet kapott – és amit Tordai is aláírt –, a nemzeti régiókról szólt. Tordai nem számít arra, hogy az ő kezdeményezésüket is „közpénzekkel kitömött kampány” segíti majd, így százezres nagyságrendű aláírást sem vár. Mindenesetre úgy gondolja, hogy az alapjövedelem egyre szélesebb tömegeket érdekel, és most már nem csak zöld és baloldali mozgalmárok kedvenc témája.

 

Ezzel kapcsolatban a Párbeszéd frakcióvezetője

 

a legfontosabb kérdésnek azt tartja, hogy eljut-e ennek a kezdeményezés híre azokhoz, akik a legnagyobb kedvezményezettjei lehetnének: a depressziós térségekben, kistelepüléseken élőkhöz, vagyis a vidék Magyarországához.

 

Emiatt Tordaiék most az országjárásra koncentrálnak, hogy megpróbálják elérni az alapjövedelemről már kimerítően tájékoztatott budapesti mozgalmár-értelmiség buborékján kívül élőket is.

 

NYITÓKÉP: Tordai Bence / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás