+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. szeptember 17. csütörtök, 18:11
A Párbeszéd csatlakozott a feltétel nélküli alapjövedelmet az egész EU-ban bevezetni akaró európai polgári kezdeményezéshez. Bár a párt alapjövedelem-javaslata nem feltétel nélküli, ezt nem érzik ellentmondásnak, és országjárásra indulnak, hogy megszólítsák a vidék Magyarországát.

Szabó Tímea és Tordai Bence egy keddi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Párbeszéd pártalapítványa, a Megújuló Magyarország Mozgalom is csatlakozik ahhoz az európai polgári kezdeményezéshez, aminek célja a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése az egész Unióban. Az aláírásgyűjtés szeptember 25-én indul, egy év alatt hét tagországból összesen egymillió aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon a kezdeményezéssel.

 

A Párbeszéd saját, az európai polgári kezdeményezés előtt létrejött koncepciója viszont – az európai polgári kezdeményezéstől eltérően – azoknak a jövedelmét egészítené ki százezer forintra, akiknek ennél kevesebb a bevételük:

 

tehát feltételekhez kötné azt, ki kaphat pénzt az államtól.

 

Emellett a Párbeszéd-féle a javaslat az alacsony-közepes jövedelműekeket is megcélozná: a minimálbérért dolgozók jövedelmét bruttó ötvenezer forinttal egészítené ki, és ebből az összegből kiindulva sávosan csökkenő támogatás járna mindenkinek, aki nem keres többet bruttó 510 ezer forintnál. Külön támogatást kapnának a szülők a gyerekek után, a várandós anyák, és a teljes állásban dolgozók bérét is kiegészítenék bruttó 250 ezer forintra, ha a jövedelmük nem éri el ezt az összeget.

 

A Párbeszéd által is támogatott európai polgári kezdeményezés azonban egyértelműen fogalmaz: kimondottan a feltétel nélküli alapjövedelmet bevezetését szorgalmazza az Unió egész területén. Ettől Tordaiék saját koncepciója teljesen eltér: eszerint nem jár mindenkinek feltétel nélkül a pénz és nem is meghatározott összegű juttatásról, hanem többféle feltételhez kötött jövedelem-kiegészítésekről van szó.

 

A koncepciók különböznek, de a szándékok ugyanúgy nemesek

 

Az Azonnali telefonon kérdezte Tordai Bencét arról, hogy miért támogatnak európai szinten egy olyan koncepciót, ami az övéktől lényegesen eltér.

 

Tordai elmondta, hogy az ő javaslatuk valóban közelebb áll a garantált minimumjövedelemhez, mint a feltétel nélküli alapjövedelmhez, de pont ezért nem is szerepel saját koncepciójukban a „feltétel nélküli” jelző. Azt pedig, hogy egy feltételeket támasztó koncepcióval álltak be a kimondottan a feltétel nélküli alapjövedelmet megcélzó kezdeményezés mögé,

 

Tordai azzal magyarázta, hogy az egyes koncepciók közti különbségek ellenére a csatlakozók céljai azonosak és szándékaik ugyanúgy nemesek,

 

a szakpolitikai megoldások pedig országspecifikusak, így a kivitelezésben lehetnek rugalmasak az egyes országok.

 

A Párbeszéd koncepciója azért sem biztosítana feltétel nélküli alapjövedelmet mindenkinek, mert ezzel kapcsolatos felméréseik szerint az emberek nem támogatnák, hogy a gazdagoknak, a jól keresőknek és a nagy vagyonok tulajdonosainak járjon feltétel nélkül alapjövedelem. A társadalom felső harmadát Tordaiék kihagyták a koncepcióból, és azzal próbálnak széles társadalmi koalíciót kialakítani a javaslatuk mögött, egyben biztosítani a terv társadalmi és politikai támogatottságát, hogy a legszegényebbek mellett az alacsony és közepes jövedelműeket is támogatnák. 

 

Indul az Alapjövedelem-menet

 

Tordai azzal kapcsolatban konkrét becslésekbe nem bocsátkozott, hogy mennyi aláírást sikerülhet összegyűjteniük. Úgy tudja, hogy az európai polgári kezdeményezés magyarországi partnere, a Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület, amihez a Párbeszéd is csatlakozott, huszonötezer aláírás összegyűjtését tűzte ki célul, ami bő tízezerrel több a Magyarországra vonatkozó 14805 darabos küszöbértéknél (az Európai Bizottság csak akkor fogadja el az egy adott országban összegyűjtött aláírásokat, ha azok száma eléri az országra meghatározott minimum mennyiséget, ami az ország által delegált európai parlamenti képviselők számától függ). Tordai egyébként arra számít, hogy ennél jóval több aláírás is összegyűlik, amihez reményei szerint a Párbeszéd is több tízezerrel járulhat majd hozzá.

 

A keddi sajtótájékoztatón Tordai az aláírásgyűjtő kampány részeként

 

egy budapesti Alapjövedelem-menet megtartásáról is beszélt. 

 

Ennek a részleteire is rákérdezetünk Tordainál, de a szeptember 19-re tervezett menettel kapcsolatban még nem tudott konkrétumokat mondani. A politikus elmondta, a szeptember 25-én induló aláírásgyűjtést támogató kampány tervezésében egyelőre nem lát másfél napnál tovább. Annyi azonban bizonyos, hogy ha a járványhelyzet miatt le nem fújják, akkor valóban úgy fog kinézni ez a menet, hogy mennek az utcán – válaszolt a Párbeszéd politikusa felvetésünkre, hogy miben hasonlít majd az Alapjövedelem-menet a Békemenetre.

 

A legutóbbi európai polgári kezdeményezés, ami itthon is nagy figyelmet kapott – és amit Tordai is aláírt –, a nemzeti régiókról szólt. Tordai nem számít arra, hogy az ő kezdeményezésüket is „közpénzekkel kitömött kampány” segíti majd, így százezres nagyságrendű aláírást sem vár. Mindenesetre úgy gondolja, hogy az alapjövedelem egyre szélesebb tömegeket érdekel, és most már nem csak zöld és baloldali mozgalmárok kedvenc témája.

 

Ezzel kapcsolatban a Párbeszéd frakcióvezetője

 

a legfontosabb kérdésnek azt tartja, hogy eljut-e ennek a kezdeményezés híre azokhoz, akik a legnagyobb kedvezményezettjei lehetnének: a depressziós térségekben, kistelepüléseken élőkhöz, vagyis a vidék Magyarországához.

 

Emiatt Tordaiék most az országjárásra koncentrálnak, hogy megpróbálják elérni az alapjövedelemről már kimerítően tájékoztatott budapesti mozgalmár-értelmiség buborékján kívül élőket is.

 

NYITÓKÉP: Tordai Bence / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az osztrák sajtóhoz eljutott információk szerint az éttermeknek be kell zárniuk.

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás