+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. szeptember 16. szerda, 17:35
Orbán bejelentette, milyen világ lesz itt ezentúl a járvány második hullámát fogadván. Mozikban is kötelező lesz a maszk, a szórakozóhelyek este 11-kor zárnak, a diákok és a tanárok pedig csak lázmérés után léphetnek majd be az iskolákba. Mondjuk a részleteket!

Orbán Viktor a szerdai kormányülés után Facebookon tett bejelentést az általuk eldöntött intézkedésekről. Szerinte „a járvány első hullámával szemben csatát nyertünk”, a második hullámra – amelynek tetőzését járványügyi szakemberekre hivatkozva december-január környékére teszi – így felkészültebben várhatunk, „felvértezve egy nemzeti konzultációval”.

 

A miniszterelnök azt mondta, a második hullám tetőzéséig egy „haditervet” állított össze a kormány, amely arról szól,

 

„hogy védjük meg az időseket, hogy gyógyítsuk meg a betegeket és mindeközben hogy tartsuk fenn az ország működőképességét”.

 

Ebből már számítani lehetett arra, hogy a tavaszi szigorú kijárási korlátozások és lezárások után ezúttal másképp, kicsit a svéd modellhez hasonlóan próbál meg védekezni a kormány a koronavírus-járvány ellen.

 

Orbán Viktor az alábbi intézkedéseket jelentette be:

 

+ Fennmaradnak az eddigi, az EU-ban példátlanul szigorú, Schengenre lényegében fittyet hányó beutazási korlátozások, mert „a vírust külföldről hurcolták be”.

 

+ Kötelező lesz a maszkviselés a mozikban, színházakban, az egészségügyi- és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is.

 

+ A látogatási tilalmat fenntartják a kórházakban és az idősotthonokban.

 

+ Október elsejétől csak testhőmérséklet-mérés után lehet belépni az iskolákba a diákoknak és a tanároknak is – rajtuk kívül más nem is mehet be az intézményekbe.

 

+ Hatósági árat vezet be a kormány a tesztekre: egy koronavírus-teszt sem kerülhet többe 19 500 forintnál.

 

+ A szórakozóhelyek zárórája legkésőbb 23 órakor lehet.

 

A miniszterelnök szerint egyébként kellő mennyiségű ágy, lélegeztetőgép és egészségügyi dolgozó áll rendelkezésre a második hullámra. Hozzátette: a rendőrség szigorúan fog fellépni a szabályszegőkkel szemben.

 

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt azért megtudhattuk a kormányinfón, hogy jövőhét szerdáig nem várhatóak további járványügyi szigorítások.

November végén már véget is ért volna a határzár, de a magyar kormány másképp döntött, így idén biztosan nem utazhatunk rendesen külföldre.

Az elzászi nagyváros idegenforgalma keményen megszenvedi emiatt a koronavírus-válságot, érvel a francia kormány. Az EP vezetését mindez irritálja.

Igazi ritkaságot kaptak lencsevégre Délnyugat-Románia egyik erdejében. A szakemberek is csak ámulnak, és azt gyanítják, hogy az állat tőlünk szökhetett át Romániába.

Szerinte ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás