Szigorodó maszkviselési szabályok, 23 órai záróra és hatósági áras tesztek jönnek

Szerző: Galavits Patrik
2020.09.16. 17:35

Orbán bejelentette, milyen világ lesz itt ezentúl a járvány második hullámát fogadván. Mozikban is kötelező lesz a maszk, a szórakozóhelyek este 11-kor zárnak, a diákok és a tanárok pedig csak lázmérés után léphetnek majd be az iskolákba. Mondjuk a részleteket!

Szigorodó maszkviselési szabályok, 23 órai záróra és hatósági áras tesztek jönnek

Orbán Viktor a szerdai kormányülés után Facebookon tett bejelentést az általuk eldöntött intézkedésekről. Szerinte „a járvány első hullámával szemben csatát nyertünk”, a második hullámra – amelynek tetőzését járványügyi szakemberekre hivatkozva december-január környékére teszi – így felkészültebben várhatunk, „felvértezve egy nemzeti konzultációval”.

A miniszterelnök azt mondta, a második hullám tetőzéséig egy „haditervet” állított össze a kormány, amely arról szól,

„hogy védjük meg az időseket, hogy gyógyítsuk meg a betegeket és mindeközben hogy tartsuk fenn az ország működőképességét”.

Ebből már számítani lehetett arra, hogy a tavaszi szigorú kijárási korlátozások és lezárások után ezúttal másképp, kicsit a svéd modellhez hasonlóan próbál meg védekezni a kormány a koronavírus-járvány ellen.

Orbán Viktor az alábbi intézkedéseket jelentette be:

+ Fennmaradnak az eddigi, az EU-ban példátlanul szigorú, Schengenre lényegében fittyet hányó beutazási korlátozások, mert „a vírust külföldről hurcolták be”.

+ Kötelező lesz a maszkviselés a mozikban, színházakban, az egészségügyi- és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is.

+ A látogatási tilalmat fenntartják a kórházakban és az idősotthonokban.

+ Október elsejétől csak testhőmérséklet-mérés után lehet belépni az iskolákba a diákoknak és a tanároknak is – rajtuk kívül más nem is mehet be az intézményekbe.

+ Hatósági árat vezet be a kormány a tesztekre: egy koronavírus-teszt sem kerülhet többe 19 500 forintnál.

+ A szórakozóhelyek zárórája legkésőbb 23 órakor lehet.

A miniszterelnök szerint egyébként kellő mennyiségű ágy, lélegeztetőgép és egészségügyi dolgozó áll rendelkezésre a második hullámra. Hozzátette: a rendőrség szigorúan fog fellépni a szabályszegőkkel szemben.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek