+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2020. szeptember 16. szerda, 11:21
Mit jelentene ez járványhelyzetben és általában a magyar egészségügyben? Kellene-e hatásköröket feladni? Az MSZP-s Ujhelyi Istvánt, a javaslat egyik kidolgozóját kérdeztük VdL évértékelője kapcsán.
„Majdnem felugrottam a székből, mikor meghallottam”

 

– mondta az Azonnalinak Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő, amikor arról kérdeztük: mit szól hozzá, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdai évértékelő beszédében kifejezetten ígéretet tett egy európai egészségügyi unió bevezetésére.

 

Az erről szóló koncepció kidolgozásában Ujhelyi is részt vett, és azt az Európai Parlament még júliusban el is fogadta. Ujhelyi „történelmi áttörésként” értékeli, hogy a Bizottság ilyen egyértelmű vállalást tett az ügyben, mint mondja, már csak az a kérdés, hogy a tagállamok miniszterei az Európai Unió Tanácsában rábólintanak-e.

 

Az Európai Uniónak jelenleg gyakorlatilag jóformán nincsenek kompetenciái egészségügyi téren: a koronavírus-járvány kapcsán sokat bírált Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi központ leginkább csak tanácsadó hatáskörökkel rendelkezik. Most viszont von der Leyen egészségügyi téren egyes tagállami kompetenciák korlátozását is pedzegette az uniós szint javára. (Ez a jogilag annyira nem lesz egyszerű, hiszen az olyan politikák terén, mint az egészségügy, ahol az EU a tagállamokhoz képest csak kiegészítő hatáskörökkel rendelkezik, nem egykönnyen korlátozhatja a tagállamokat.)

 

UJHELYI ISTVÁN AZ EURÓPAI PARLAMENTBEN. FOTÓ: GENEVIEVE ENGEL / EP (2019)

 

Mikor a tagállamok egészségügyi hatásköreinek lehetséges korlátozásáról kérdeztük, Ujhelyi is csak annyit mondott: „ne szaladjunk ennyire előre”. Az általuk kidolgozott koncepció szerint

 

alapvetően továbbra is a tagállami kormányok felelnének az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért. Viszont azt javasolják, hogy meghatározzon az EU bizonyos sztenderdeket: egy minimumszolgáltatást, ami minden EU-s állampolgárnak jár

 

az egészségügyben. Ez gyakorlatilag úgy nézne ki, hogy lenne egy egységes stresszteszt az egészségügyi ellátórendszerre, amit minden tagállamnak el kellene végeznie, és ez alapján határoznák meg, hogy megfelel-e az adott tagállam a minimumkövetelményeknek, magyarázta Ujhelyi. A kompetenciavita abban áll, mondta, hogy a magyar kormány még ennyi beleszólást sem akarna az EU-nak engedni.

 

Arra a kérdésre, hogy egy ilyen egészségügyi unió a mostanihoz hasonló járványhelyzetekben mit jelentene, egy hasonlattal válaszolt a szocialista EP-képviselő: 

 

egy űrhajónak is van protokollja vészhelyzetre: ha valami gond van, mindenki tudja, hogy mit kell csinálni. Ilyenje az EU-nak nem volt a járványban,

 

Brüsszel csak koordinálni próbált, inkább sikertelenül. Ujhelyi szerint egy ilyen vészhelyzeti protokoll lenne az első minimumlépés: legyen tisztázva, hogy ki hogyan tesztel, és hogyan hozzák az eredményeket nyilvánosságra. „Ez alapfeltétel kellene, hogy legyen ahhoz, hogy lehessen egyáltalán határlezárásról, egyéb korlátozásokról beszélni.” Emellé azt is fontosnak tartaná, hogy legyen az EU-nak átcsoportosítható eszközparkja, egészségügyi személyzete, amelyeket ott lehetne bevetni, ahol éppen igazán szükséges. 

 

„ Orbán Viktornak ehhez vissza kellene venni a nagy mellényéből, mert itt nem szuverenitásról van szó, hanem az emberek egészségéről” – összegzett Ujhelyi.

 

Hogy mit mondott von der Leyen az évértékelőjében a koronavírusról, az egészségügyi unióról és számos más témáról, azt percről percre tudósításunkban tudod visszaolvasni.

 

NYITÓKÉP: Papp Zsófia / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eközben az olasz politika a homofóbia szigorúbb jogi büntétéséről vitázik.

Ez az egyik legrosszabb mutató nemzetközi összehasonlításban. Ugyanakkor a magyarok döntő többsége biztos benne, hogy felismeri az álhíreket – de másokból ezt már nem nézi ki.

Budapestet ezermilliárdos kár is érheti a rossz minőségű levegő és szmog miatt.

De nemcsak az oszmán szultán, mások ellen is fellázadhatunk a magyarokkal az Age of Empires III új verziójában.

Az alapvetően olvasói videókat újraközlő Nextának a hatóságok szerint az a bűne, hogy „szélsőséges tartalmat” gyárt.

Sajnos nemcsak a fertőzöttek, hanem a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma is hatalmasat ugrott.

A Cambridge Egyetem kutatása szerint egy generáció sem ábrándult még ki annyira a demokráciából, mint a mai fiatal felnőtteké. Az Orbán Viktorhoz hasonló populista politikusok azonban visszaadhatják a demokráciába vetett hitüket.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás