Milyen egészségügyi unióról beszélt von der Leyen?

Szerző: Bakó Bea
2020.09.16. 11:21

Mit jelentene ez járványhelyzetben és általában a magyar egészségügyben? Kellene-e hatásköröket feladni? Az MSZP-s Ujhelyi Istvánt, a javaslat egyik kidolgozóját kérdeztük VdL évértékelője kapcsán.

Milyen egészségügyi unióról beszélt von der Leyen?
„Majdnem felugrottam a székből, mikor meghallottam”

– mondta az Azonnalinak Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő, amikor arról kérdeztük: mit szól hozzá, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdai évértékelő beszédében kifejezetten ígéretet tett egy európai egészségügyi unió bevezetésére.

Az erről szóló koncepció kidolgozásában Ujhelyi is részt vett, és azt az Európai Parlament még júliusban el is fogadta. Ujhelyi „történelmi áttörésként” értékeli, hogy a Bizottság ilyen egyértelmű vállalást tett az ügyben, mint mondja, már csak az a kérdés, hogy a tagállamok miniszterei az Európai Unió Tanácsában rábólintanak-e.

Az Európai Uniónak jelenleg gyakorlatilag jóformán nincsenek kompetenciái egészségügyi téren: a koronavírus-járvány kapcsán sokat bírált Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi központ leginkább csak tanácsadó hatáskörökkel rendelkezik. Most viszont von der Leyen egészségügyi téren egyes tagállami kompetenciák korlátozását is pedzegette az uniós szint javára. (Ez a jogilag annyira nem lesz egyszerű, hiszen az olyan politikák terén, mint az egészségügy, ahol az EU a tagállamokhoz képest csak kiegészítő hatáskörökkel rendelkezik, nem egykönnyen korlátozhatja a tagállamokat.)

UJHELYI ISTVÁN AZ EURÓPAI PARLAMENTBEN. FOTÓ: GENEVIEVE ENGEL / EP (2019)

Mikor a tagállamok egészségügyi hatásköreinek lehetséges korlátozásáról kérdeztük, Ujhelyi is csak annyit mondott: „ne szaladjunk ennyire előre”. Az általuk kidolgozott koncepció szerint

alapvetően továbbra is a tagállami kormányok felelnének az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért. Viszont azt javasolják, hogy meghatározzon az EU bizonyos sztenderdeket: egy minimumszolgáltatást, ami minden EU-s állampolgárnak jár

az egészségügyben. Ez gyakorlatilag úgy nézne ki, hogy lenne egy egységes stresszteszt az egészségügyi ellátórendszerre, amit minden tagállamnak el kellene végeznie, és ez alapján határoznák meg, hogy megfelel-e az adott tagállam a minimumkövetelményeknek, magyarázta Ujhelyi. A kompetenciavita abban áll, mondta, hogy a magyar kormány még ennyi beleszólást sem akarna az EU-nak engedni.

Arra a kérdésre, hogy egy ilyen egészségügyi unió a mostanihoz hasonló járványhelyzetekben mit jelentene, egy hasonlattal válaszolt a szocialista EP-képviselő: 

egy űrhajónak is van protokollja vészhelyzetre: ha valami gond van, mindenki tudja, hogy mit kell csinálni. Ilyenje az EU-nak nem volt a járványban,

Brüsszel csak koordinálni próbált, inkább sikertelenül. Ujhelyi szerint egy ilyen vészhelyzeti protokoll lenne az első minimumlépés: legyen tisztázva, hogy ki hogyan tesztel, és hogyan hozzák az eredményeket nyilvánosságra. „Ez alapfeltétel kellene, hogy legyen ahhoz, hogy lehessen egyáltalán határlezárásról, egyéb korlátozásokról beszélni.” Emellé azt is fontosnak tartaná, hogy legyen az EU-nak átcsoportosítható eszközparkja, egészségügyi személyzete, amelyeket ott lehetne bevetni, ahol éppen igazán szükséges. 

„ Orbán Viktornak ehhez vissza kellene venni a nagy mellényéből, mert itt nem szuverenitásról van szó, hanem az emberek egészségéről” – összegzett Ujhelyi.

Hogy mit mondott von der Leyen az évértékelőjében a koronavírusról, az egészségügyi unióról és számos más témáról, azt percről percre tudósításunkban tudod visszaolvasni.

NYITÓKÉP: Papp Zsófia / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek