Kiegyezett az évszázados ősellenséggel, megutálták a választói

2020.09.16. 08:08

Bármit is tesz az ír miniszterelnök, úgy néz ki, koalíciós partnere, az előző kormányfő mindent ügyesebben csinál nála.

Kiegyezett az évszázados ősellenséggel, megutálták a választói

Ugyan Írországban a koronavírus-számok jóval elfogadhatóbbak, mint Magyarországon, azért ott is okoz bőven politikai feszültséget a járvány. Elég csak a nemrégiben lemondott agrárminiszter és az ír EU-biztos ügyére gondolni, akik azért voltak kénytelenek lemondani, mert a a fianna fáiles Micheál Martin vezette kormány szigorúbb járványügyi előírásait már másnap megszegték. De szintén jó példa, hogy a nacionalista-baloldali Sinn Féin elnöksége egy volt IRA-tag temetésén szegték meg a járványügyi előírásokat, ami miatt egy ideig úgy is tűnt, hogy Észak-Írországban fel is bomlik az unionista DUP és az ír egyesülésért küzdő Sinn Féin koalíciója.

De visszatérve az Ír Köztársaságra: Martin ezzel már második agrárminiszterét veszíti el a szűk háromhónapos kormányzása alatt, de ennél nagyobb problémája is van a történelemtanárból lett taoiseachnek (Írországban ez a neve a miniszterelnöknek): ugyanis pártja, a Fianna Fáil történelmi mélységekben van.

Történelmi kiegyezés, de mindhiába

Nemrég jött ki egy új közvélemény-kutatás, ahol a választáson a legtöbb mandátumot szerzett jobbközép pártot már csak 10 százalékra mérik, ami a Fianna Fáil történetének legrosszabb támogatottsága eddig. Nem véletlen, hogy a párttagok közül sokan el is kezdték kritizálni Martin pártvezetését, ugyanis úgy látják: hiba volt összeállni a korábbi örökrivális – amúgy szintén jobbközép – Fine Gaellel (jelenleg 35 százalékra mérik őket, míg a februári választáson 21 százalékon álltak) és a Zöldekkel (6 százalék), hiszen

láthatólag nem jött be a számítása Martinnak: nemhogy erősödne a Fianna Fáil a kormányon, hanem pont, hogy gyengül. Nem is kicsit.

Eközben pedig a januárban még bukottnak hitt Fine Gael-vezér, Leo Varadkar pártja szárnyal, ahogyan a Sinn Féin is stabilan tartja a 25 százalékos támogatottságát: jelenleg 27 százalékra mérik őket.

MICHEÁL MARTIN (BALRA) MEGTEKINTI A JÁRVÁNY ALATTI OKTATÁST.

Alapvetően nem volt rossz döntés Martintól az „ír kiegyezés”, elvégre egy társadalomra mindig is jótékony hatással van, ha az identitáspolitikai vitákat sikerül elsimítani, és azzal, hogy egy koalícióban kormányoz a két jobbközép párt, azzal tényleg maguk mögött hagyták a polgárháborús idők politikáját, mint ahogyan ezt Varadkar gondolta. A lényeg, hogy a két párt azért gyűlölte egymást egészen 2020-ig, mert a Fine Gael elődpártja opportunista módon támogatta az 1921-es angol-ír békét, míg a Fianna Fáil elődpártja ellenezte azt.

Hogy érthetőbb legyen: ez olyan, mintha az 1861-es Felirati Párt és a Határozati Párt még a mai napig létezne, és azon vitatkoznának most is, hogy Ferenc József legitim uralkodó volt-e.

Azonban Martin leginkább azzal számolta el magát, hogy a Mary Lou McDonald vezette Sinn Féint már az indulásnál elutasította mint koalíciós partnert, ami nagyon sok választó elvesztésével járt: ugyanis nagyon sokan azért szavaztak a Sinn Féinre vagy a Fianna Fáilra, mert elégedetlenek voltak az előző Varadkar-kormánnyal, és valamilyen változást akartak. Micheál Martin erre a változás hangját meghallva összeállt azzal, akit a választók el akartak zavarni.

Varadkar visszatér

Ez az elhibázott lépés pedig az ír pártrendszerben is érezteti a hatását: míg a jobboldali szavazók inkább beállnak a járvány első hullámát sikeresen kezelő Varadkar mögé, addig a Sinn Féin a teljes jobboldal egyedüli kihívójaként növeli a támogatottságát, hiszen tőlük balra már csak a trockijista People Before Profit és hasonló populista-radbalos törpepártok vannak (a haldokló Munkáspárt, meg a Szocdemek nem tudnak felnőni ehhez a feladathoz), a Zöldek pedig – annak ellenére, hogy a koalíciós tárgyalások legelején kijelentették, hogy nem lesznek a saláta a Fianna Fáil-Fine Gael szendvicsben – felmorzsolódik a két jobbközép párt között.

És úgy tűnik, hogy jelenleg Martin nem tud mit kezdeni a miniszterelnöki pozíciójával, hiszen a Fianna Fáil zuhanását még kormányon se tudja megállítani. A kormány pozitív arca Leo Varadkar (jelenleg tánaiste, azaz miniszterelnök-helyettes pozícióban), holott januárban még azt hittük, hogy szépen lassan marginalizálódik majd az ír politikában. Azonban sok európai kollégájához hasonlóan Varadkar is sokat köszönhet a koronavírus-járványnak: a választók ugyanis honorálják, hogy ügyvivő taoiseachként elfogadhatóan kezelte a járványt, és arra is emlékeznek a választók, hogy az orvosi végzettségű politikus is csatlakozott önkéntesként az orvosi diszpécserszolgálathoz heti 2-4 órában, hogy ezzel csökkentse az ír orvosokra nehezedő nyomást, egyúttal példát mutasson másoknak.

LEO VARADKAR NEMRÉG KI IS POSZTOLTA PARLAMENTI BELÉPŐKÁRTYÁIT: BALRA A MINISZTERELNÖKI, JOBBRA A JELENLEGI, KORMÁNYFŐHELYETTESI.

Hogy Martin miként kívánja megállítani a Fianna Fáil zuhanását, azt nem tudhatjuk – ahogyan valószínűleg még ő sem tudja még –, illetve azt sem, hogy egyáltalán kitölti-e a miniszterelnöki mandátumát, ami a koalíciós szerződésben foglaltak szerint 2022 decemberéig szólna, hogy azután átadja a miniszterelnöki irodát a Fine Gaelnek és

vélhetően Leo Varadkarnak.

Ugyanis teljesen elképzelhető, hogy a párton belül megpuccsolják, és egy másik politikusnak adják át a stafétabotot. Persze lehet, hogy csak egy új, harciasabb retorikára buzdítják majd Martint, mivel ha lecserélnék, azzal csak mélyítenék a párt válságát, aminek elsősorban a Fine Gael és a Sinn Féin politikusai örülnének a legjobban: előbbi a jobboldali, Martint kritizáló hangokat tudná majd megszólítani, míg utóbbi a Varadkar és Fine Gael-ellenes szavazókat köszönthetné a köreiben – köztük sok kiábrándult zöld szavazót is.

CÍMLAPFOTÓ: Micheál Martin / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek