Az első hullámhoz képest kevésbé tartjuk fontosnak a védekezést

2020.09.16. 16:10

Az Ipsos kutatása szerint jóval kevésbé tartanak a koronavírus-járvány második hullámától a magyarok, mint az elsőtől. A maszkviselésen kívül minden területen lazult a fegyelem.

Az első hullámhoz képest kevésbé tartjuk fontosnak a védekezést

Még a maszkviselési szabályok szigorítása előtt végzett egy ezerfős mintán alapuló reprezentatív kutatást az Ipsos, ami alapján a kutatók arra jutottak, hogy

áprilishoz képest sokkal kevésbé tartják be a járványügyi előírásokat és ajánlásokat a magyarok.

A kutatás szerint a társadalmi távolságtartás már szinte teljesen a múlté: a megkérdezettek mindössze 39 százaléka mondja le a különböző rendezvényeken való részvételt, és a személyi kontaktust is csak a megkérdezettek 30 százaléka mellőzi. Áprilisi mérésükben e két szám még jelentősen magasabb volt: a rendezvényeket akkor a megkérdezettek 63 százaléka hanyagolta, míg a személyes találkozókról a megkérdezettek 72 százaléka mondott le.

FORRÁS: IPSOS OMNIBUSZ KUTATÁS
A kutatás érdekessége azonban az, hogy az áprilisi adatokhoz képest 37 százalékponttal nőtt az arcmaszkot viselők száma, ami így országos szinten már 84 százalékos.

A kutatócég a telefonos megkeresésünkre elmondta, hogy a kérdőivben azt kérdezték meg az emberektől, hogy személyesen milyen óvintézkedéseket tesznek a koronavírus ellen, majd a felsorolt opciókra igennel vagy nemmel kellett válaszolni. A maszkviseléses kérdés kapcsán elmondták, hogy a kutatás önbevallásos alapon működött, és a kérdésben nem volt konkretizálva, hogy milyen gyakorisággal hordják a maszkot a válaszadók. A kérdőívben emellett azt se vizsgálták, hogy a megkérdezettek csak a kötelező helyeken (tömegközlekedési eszközök, kereskedelmi boltok) veszik fel a maszkot, vagy más helyeken is hordják -e azt – például rosszul szellőző, zárt helyeken, ahol jelenleg nincs maszkviselési kötelezettség.

Az Ipsos Omnibusz kutatása szerint

a nők magasabb arányban tartják be a járványügyi ajánlásokat, mint a férfiak:

 alaposabbak a kézmosásban (87 százalék gyakrabban most kezet a korábbinál, szemben a férfiak 81 százalékával), és nagyobb arányban kerülik a másokkal való személyes kontaktust is (34 százalék vs. 31 százalék).

A kutatás szerint a 30 év alatti felnőttek az átlagnál bátrabban mennek közösségbe, de az alapvető óvintézkedéseket, mint például a maszkviselést (87 százalék) vagy a gyakori kézmosást (81 százalék) ők is betartják. Utóbbiban amúgy sereghajtók, mivel a többi korosztályban jóval többen mosnak kezet.

Az Ipsos szerint annak ellenére, hogy az esetszámok elkezdtek emelkedni az utóbbi időben, 

a maszkviselésen, a gyakori kézmosáson és a kézfogások kerülésén túl minden egyéb területen a járvány előtti állapotba mutató visszarendeződés figyelhető meg.

Az Ipsos megkeresésünkre elmondta, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos cikksorozatuk elsőszámú célja a társadalmi párbeszéd elindítása a téma kapcsán.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek