A szlovák elnök újra a Twitter-diplomácia eszközéhez folyamodott: ezúttal Belarusz mellett áll ki

Szerző: Renczes Ágoston
2020.09.16. 14:43

A demokrácia napja alkalmából Zuzana Čaputová az autoriter rezsimek elnyomása alatt élőkről emlékezett meg, kiemelve a belaruszokat.

A szlovák elnök újra a Twitter-diplomácia eszközéhez folyamodott: ezúttal Belarusz mellett áll ki

Szeptember 15-e a demokrácia nemzetközi napja. Zuzana Čaputová, a szlovák elnök is megemlékezett e napról, méghozzá egy Twitter-posztban elmélkedett a demokrácia fontosságáról, és hívta fel a figyelmet az elnyomó autoriter rezsimekre,

külön kiemelve az Aljekszandr Lukasenka által 26 éve vasmarokkal írányított Belaruszt.

Čaputová szerint a demokrácia nem azt jelenti, hogy a kormányok tekintélye csupán a többség támogatásán kell, hogy alapuljon. A szlovák államfő szerint ugyanis a demokrácia fontos eleme az is, hogy garantálják a kisebbségben élők, a gyengék és a kiszolgáltatottak jogait. Itt Čaputová felhívta a figyelmet a belarusz eseményekre, ahol már ötödik hete tüntetnek Aljekszandr Lukasenka rezsimje ellen, és nem úgy tűnik, mintha az események csillapodnának.

Lukasenka hétfőn Putyinnal találkozott, ahol az orosz kollégája előtt arról beszélt a jelen lévő újságíróknak, hogy

a belarusz tüntetések valójában csak hétvégi séták, és hogy jelenleg sem a rendőrök, sem a tüntetők nem léptek át semmilyen vörös vonalat.

Pedig a rendőri visszaélések elég jól dokumentáltak: az őrizetbe vett emberekkel kegyetlenül bánnak, míg a békés tüntetőket gyakran gumibotokkal verik össze – köztük gyakran nőket. A rendőrök pedig sokszor az újságírókat keresik a tömegben, hogy ők ne tudják dokumentálni a tüntetésen történteket: közel száz újságírót vettek őrizetbe már az augusztus 9-i elcsalt választások óta. Ugyanakkor Lukasenka további erőszakkal fenyegetett arra az esetre, ha a békés tüntetések erőszakosabb irányt vennének a tüntetők részéről.

Čaputová már az elcsalt választások után nem sokkal, augusztus 18-án Facebook-posztban támogatta az utcára vonuló és az alapvető demokratikus értékekért és a szabadságért tüntető belarusz embereket. Augusztus 19-én az Igor Matovič vezette kormány állásfoglalásban szóllította fel a belarusz rezsimet az erőszak felfüggesztésére. Belarusz szlovák nagykövete is ott van azok között a nyugati diplomaták között, akik az utolsó szabadlábon levő belarusz ellenzéki vezetőre, Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas írónőre vigyáznak.

Čaputová már nem először fogalmaz meg diplomáciai üzeneteket a Twitter-oldalán: szeptember elején azzal keltett feltűnést, hogy szintén nyilvános Twitter-posztban állt ki a csehek mellett, akiket Kína egy Tajvanba látogató cseh delegáció miatt fenyegetett meg. A V4-ek egységét hangsúlyozó Magyarország semmit nem reagált a Szlovákia kiállásával már két visegrádi partnerországot is érintő ügyben.

Bár Magyarország sokáig Belarusz ügyében sem képviselt határozott álláspontot, sikerült közös álláspontra helyezkednie a V4-országcsoport többi tagjával. A V4 miniszterelnökei szeptember 11-én a lengyelországi Lublinban tárgyaltak a belarusz helyzetről, majd Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök mindannyiuk nevében új, szabad választásokat sürgetett Belaruszban, elítélte az elnyomást és az erőszakot, valamint a politikai foglyok szabadon bocsátását követelte. Lengyelország egy gazdasági segélycsomagra is javaslatot tett, amit Magyarország is támogat.

NYITÓKÉP: Zuzana Čaputová / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek