Luxusintézetben lehet majd Kertész Imre hagyatékát tanulmányozni

2020.09.15. 18:01

Századfordulós villában, luxuskörülmények között fog működni az évi 600 millió forintos állami támogatásból működő Kertész Imre Intézet. Nemcsak az irodalmi Nobel-díjas névadó, hanem más írók hagyatékát is fel fogja dolgozni és közkinccsé tenni. Személyesen Schmidt Mária mutatta meg az intézet központját a sajtónak, ott voltunk mi is!

Luxusintézetben lehet majd Kertész Imre hagyatékát tanulmányozni

BENCZÚR UTCA 46. OKTÓBER 23-A UTÁN EBBEN A VÁROSLIGETTŐL CSAK PÁR LÉPÉSRE TALÁLHATÓ FRISSEN FELÚJÍTOTT ÉPÜLETBEN LEHET KERTÉSZ IMRE, NOBEL-DÍJAS MAGYAR ÍRÓ HAGYATÉKÁT KUTATNI. AZ AZONNALI KÉRDÉSÉRE ELMONDTÁK, HOGY MAJDNEM ÚGY FOG MŰKÖDNI, MINT EGY LEVÉLTÁR: BELÉPŐT KELL KÉSZÍTTETNI ÉS A KUTATÁSI TERVET ISMERTETNI A VEZETŐSÉGGEL, AMELY ELBÍRÁLJA MAJD AZT ÉS DÖNT AZ ENGEDÉLYRŐL.

KERTÉSZ HAGYATÉKA MELLETT EZ AZ INTÉZET GONDOZZA MAJD ARTHUR KOESTLER, PETRI GYÖRGY, PILINSZKY JÁNOS HAGYATÉKAINAK RÉSZEIT, VALAMINT AZ 1990-BAN FIATALON ELHUNYT KÖLTŐ, SZIVERI JÁNOS TELJES HAGYATÉKÁT IS.

ITT AZ INTÉZETET MŰKÖDTETŐ KÖZÉP- ÉS KELET-EURÓPAI TÖRTÉNELEM ÉS TÁRSADALOM KUTATÁSÁÉRT KÖZALAPÍTVÁNY FŐIGAZGATÓJA, SCHMIDT MÁRIA ÉPPEN PILINSZKY JÁNOS SZOBRÁT MUTATJA. MÉGPEDIG AZÉRT, MERT AZ INTÉZET KERTJÉBEN MINDEN OLYAN ÍRÓ/KÖLTŐ KAPOTT EGY-EGY MELLSZOBROT, AKINEK A HAGYATÉKA, VAGY HAGYATÉKRÉSZE ITT VAN.

BÜSZKE TÁBLA HIRDETI, HOGY KIK, KINEK A SEGÍTSÉGÉVEL, TÁMOGATÁSÁVAL, ILLETVE IRÁNYÍTÁSÁVAL ÚJÍTOTTÁK FEL AZ ADDIG ELHANYAGOLT SZÁZADFORDULÓS NAGYPOLGÁRI VILLÁT. A KÖZALAPÍTVÁNY BRUTTÓ 762 MILLIÓ FORINTÉRT VÁSÁROLTA AZT MEG A FŐVÁROSTÓL, MAJD KÖZEL BRUTTÓ KÉTMILLIÁRD FORINTOT KÖLTÖTT AZ ÉPÜLET FELÚJÍTÁSÁRA.

MINDEN TUDOMÁNYOS INTÉZET KÖTELEZŐ KELLÉKE: A MÉREGDRÁGA ZONGORA. A SOK VILÁGTALAN TUDÓS, AKI MAJD BETÉVED IDE, BARTÓK BÉLA ZONGORAJÁTÉKAIT JÁTSZVA SZABADUL MEG A NAPI KUTATÁSI IZGALMAKTÓL ÉS FEJFÁJÁSTÓL.

A KERTÉSZ IMRE INTÉZET ELSŐ NYILVÁNOS RENDEZVÉNYE AZ OKTÓBER 8-I SZIVERI-EST LESZ. EKKOR FOGJÁK BEMUTATNI AZ INTÉZET GONDOZÁSÁBAN MEGJELENT KÖTETET.

MÉGPEDIG EZT. EZ UGYANIS AZ INTÉZET ÚJABB EREDMÉNYE: EGY VERSESKÖTET, AMELYBEN SZIVERI JÁNOS EDDIG MEG NEM JELENT VERSEIT PUBLIKÁLTÁK.

A KERTÉSZ IMRE INTÉZET ÉVI 600 MILLIÓ FORINTBÓL FOG MŰKÖDNI. KONFERENCIÁK SZERVEZÉSE, KÖNYVKIADÁS, DIGITALIZÁLÁS, VALAMINT TOVÁBBI HAGYATÉKOK GYŰJTÉSE ÉS RENDSZEREZÉSE SZEREPEL A CÉLOK KÖZÖTT. ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZATUK IS LESZ: IRODALOMTÖRTÉNÉSZEK, HAJRÁ! A ZONGORÁT MINDENKÉPP KI KELL PRÓBÁLNI!

ÍGÉRETÜK SZERINT A KERTÉSZ IMRE INTÉZET RENDSZERES, NYILVÁNOS OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS ESEMÉNYEKKEL FOGJA MAJD VÁRNI AZ ÉRDEKLŐDŐKET. AZ ÖSZTÖNDÍJASOKAT PEDIG APARTMANOKKAL TUDJA FOGADNI.

CSILLOGÓ MÁRVÁNYPADLÓN LEHET BEJUTNI AZ ARTHUR KOESTLERRŐL ELNEVEZETT KONFERENCIATEREMBE. VALAMIÉRT ÚGY TŰNIK, HOGY AZ INTÉZET/ÉPÜLET INKÁBB A REPREZENTATIVITÁSRA FÓKUSZÁL. VISZONT AZ IS LEHET, HOGY A DOHOS KUTATÓI IRODÁK VALAHOL EL VANNAK REJTVE AZ INTÉZETBEN. EGY BIZTOS: VANNAK.

TALÁN ILYEN ÜVEGAJTÓK MÖGÖTT FOGNAK MAJD DOLGOZNI A KUTATÓK. AKIKRŐL A SAJTÓOSZTÁLYT KÉRDEZVE ANNYIT TUDTUNK MEG CSAK, HOGY JÓ SZAKEMBEREK LESZNEK, ÉS NEM FONTOS, HOGY HÁNYAN FOGJÁK ALKOTNI AZ INTÉZET KUTATÓI GÁRDÁJÁT.

AZ INTÉZET EGYIK SARKA, AMELY KERTÉSZ IMRE PURITANIZMUSÁRA HAJAZ.

FOTÓK: Antal Róbert-István / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek