Lukasenka Putyinnak: A tüntetések hétvégi séták csupán

2020.09.14. 21:40

Putyin szerint nem fognak beavatkozni az oroszok a belarusz eseményekbe. Az orosz elnök ezt Szocsiban ígérte meg Lukasenkának, aki a belarusz tüntetéseket hétvégi sétáknak nevezte.

Lukasenka Putyinnak: A tüntetések hétvégi séták csupán

Szocsiban, a népszerű Fekete-tengerparti orosz üdülővárosban találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnök országa nyugati szomszédjának elnökével, az Európa utolsó diktátorának tartott Aljekszandr Lukasenkával. A találkozónak külön adott, hogy Lukasenka ellen már lassan hatodik hete tüntetnek az augusztus 9-i elcsalt elnökválasztás miatt.

A Kreml szikár közleménye szerint a felek a két ország közötti stratégiai kapcsolatokról és szövetségről tárgyaltak, de szó esett a két ország között 1996-ban létrehozott unióállamról is, aminek lényege, hogy nemcsak gazdasági, hanem politikai szinten is szoros integrációt alakítanának ki. (Arról, hogy mi ez pontosan, itt és itt írtunk bővebben)

A Belta belarusz állami hírügynökség beszámolója szerint Lukasenka a találkozó legelején megköszönte Putyinnak mindazt a segítséget, amit az elcsalt elnökválasztás óta az orosz kollégájától kapott. 

„Nagyon tisztességesen és emberségesen cselekedtél. Ezért személyesen is megköszönöm neked, illetve az összes orosznak, akik támogattak minket a választások óta eltelt időszakban.”

(Hogy itt pontosan mely oroszokra gondolt, azt nem tudni pontosan, de szeptember elején olyan hírek is napvilágot láttak, hogy az orosz Russia Today újságírói dolgoznának a belarusz közmédiában, miután ott számos újságíró sztrájkba lépett.)

Lukasenka szerint az elmúlt időben megnőtt a belarusz eseményekről és a két ország közötti kapcsolatokról szóló összeesküvés-elméletek száma. „De te tudod, hogy nem minden úgy néz ki, mint ahogy a médiában tálalják. A mai információs háborúban te meg tudod különböztetni, hogy mi igaz és mi nem. De emellett részletesen tájékoztatni foglak, hogy mi történik nem csak Minszkben, hanem egész Belaruszban” – fűzte tovább az orosz elnöknek szóló gondolatait Lukasenka.

Azért a diktátor nem állta meg, hogy ne szóljon be a tüntetőknek. „Nem akarok egyszerűnek tűnni, de mosolyogva figyelem a történéseket. A nők és lányok szombaton vonulhatnak fel, az általános tüntetésre pedig vasárnaponként kerül sor. A hétköznapokban normális mederben folyik az élet. De szombatonként és vasárnaponként is. Csak akkor szabaddá tesszük Minszk egy részét, hogy hagyjuk sétálni az embereket, ha épp azt akarnak.”

Lukasenka ezt aztán azzal tetézte, hogy további erőszakkal fenyegetett Putyin jelenlétében arra az esetre, ha a békés tüntetések erőszakosabb irányt vesznek: „A legfontosabb, hogy ne lépjük át a vonalat. Folyamatosan ezt mondom. Van egy vörös vonal. Tudod ezt te is, sőt te jobban is tudod, mint én. Neked meg kellett húznod ezeket a vonalakat, elsősorban Csecsenföldön, amikor még újdonsült elnök voltál. Isten ne adja, hogy ez történjen Belaruszban is. Mindazonáltal vannak bizonyos vörös vonalak, amiket senkinek nincs joga átlépni. Eddig senki sem lépte át őket.”

A Belaruszt 26 éve vasmarokkal irányító diktátor ezután rátért a két ország kapcsolatára: elmondása szerint bajban ismerszik meg a barát, és az oroszok mindig is segítettek a testvéri belarusz népnek. „Mi soha nem háborúztunk, nem lőttünk, de még csak botokat sem dobtunk egymásra. Nagyon örülök és mélyen hálás vagyok, amiért megmutattad, hogy a belarusz határok a Belarusz és Oroszország közötti unióállam határai is lehetnek.”

Putyin nem akar beleszólni

Putyin személyesen is gratulált Lukasenkának a választási győzelméhez, majd pedig arról beszélt a sajtó jelenlétében, hogy

Oroszország tiszteletben tartja a belarusz nép akaratát, és országa nem fog beleavatkozni a belarusz belpolitikai eseményekbe.

„Joguk van a belaruszoknak arra, hogy önállóan oldják meg a helyzetet, méghozzá mindenféle külső felszólítás és nyomás nélkül, nyugodt hangnemben és párbeszéd útján. Csak így lehet közös döntést hozni, és csak is így szabadna eljárni ebben az esetben” – mondta az orosz elnök, aki ezzel az Európai Unióra – és elsősorban Litvániára – utalhatott, lévén, hogy több EU-s tagállam is szankciókat vetne ki Lukasenkára és körére, amiért a diktátor korlátozza a szólásszabadságot és a szabadságjogokat az elcsalt választás óta, a rendőrség pedig brutálisan bánik a tüntetőkkel.

Putyin ennek ellenére azért kommentálta is a belarusz ügyeket:

az orosz elnök úgy látja, Lukasenkától helyes döntés, hogy módosítani akarja a belarusz alkotmányt, mivel szerinte ez nemcsak logikus, hanem időszerű és tanácsos lépés is egyben.

Az orosz elnök szerint Lukasenka politikai tapasztalatai hasznosak lesznek az új alkotmány megalkotása során, és szerinte ezzel új magasságokat érhet majd el Belarusz a politikai rendszerében, jelentsen ez bármit is. 

Az alkotmánymódosítást egyébként még augusztus közepén, nem olyan sokkal a tüntetések kirobbanása után jelentette be Lukasenka. A célja vele az lehet, hogy időt húzzon, és elkerülje a tüntetéssorozat forradalommá alakulását – részletesen erről itt írtunk.

Lukasenka szerint szorosabb kapcsolatok kellenének „az idősebb testvérrel”

A kötelező diplomáciai körökön kívül tárgyaltak is egymással a felek: a gazdasági együttműködés fejlesztése mellett megállapodtak egy 1,5 milliárd dollár értékű kölcsönről is, amin Putyin elmondása szerint már dolgozik is az orosz pénzügyminiszter.

A tárgyalás során még a magyar miniszterelnök is szóba került, mondván, az oroszok és a belaruszok közötti kereskedelmi kapcsolat hasonló, mint a Németország és Magyarország közötti kereskedelem: „Belarusz a termékei 48 százalékát az Orosz Föderációba exportálja. Egyszer megkérdeztem a barátomat, Orbán Viktort, hogy mit gondol a különböző országok közötti együttműködésről, főleg az EU-ban – az ő speciális helyzete miatt. Ha jól emlékszem, azt mondta, hogy Németország adja Magyarország kereskedelmének a 90 százalékát. Megkaptad a választ, mondta.”

Tihanovszkaja szerint Putyinnak a belarusz emberekkel kellene tárgyalnia, nem Lukasenkával

Az elnöki találkozóra a litvániai száműzetésben élő ellenzéki elnökjelölt, Szvjatlana Tihanovszkaja is reagált. Hivatalos Telegram-csatornáján arról írt, hogy

bármiről is állapodott meg Lukasenka Szocsiban, az illegitimnek számít, mivel szerinte a belarusz nép megvonta Lukasenkától a bizalmat augusztus 9-én.

A háziasszonyból politikussá vált exelnökjelölt emellett bejelentette, hogy minden Lukasenka által az elcsalt elnökválasztást követően kötött megállapodást felül fog vizsgálni az új kormány.

NYITÓKÉP: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Aljekszandr Lukasenka belarusz elnök készülődnek a tárgyalásra 2015-ben. Forrás: Kreml

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek