Nagyon régen volt ennyire rossz éve Székelyföld turizmusának

Szerző: Bukovics Martin
2020.09.14. 10:55

Több Balaton, kevesebb Erdély: majd' 70 százalékkal kevesebb turista érkezett idén Székelyföldre, mint tavaly.

Nagyon régen volt ennyire rossz éve Székelyföld turizmusának

A koronavírus-járvány és a miatta bevezetett romániai és magyarországi intézkedések alaposan betettek idén annak, hogy magyarországi magyarok ezrei láthassák az ezeréves határt, Kolozsvár látnivalóit, a csíksomlyói búcsút, Orbán tusványosi beszédét vagy csak simán a Székelykőt, és ez a számokon is durván meglátszik.

A kolozsvári Krónika napilap tárta fel, hogy pontosan mekkora is az a hatalmas visszaesés, ami tapasztalható idén mind az összerdélyi, mind a székelyföldi turizmusban. Az adatok László Endrétől, a Székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment klaszter elnökétől származnak, ez a klaszter készített ugyanis statisztikát többek közt a vendégéjszakák száma alapján. Eszerint míg 2019 első felében még 9,39 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a három székelyföldi megyében (Hargita, Kovászna, Maros), addig ez idén 65,27 százalékos csökkenést mutatott. A székelyek valamennyire még szerencsésnek is mondhatják magukat, hiszen a tavalyi növekedés a román átlag fölött volt, az idei bezuhanás pedig alatta, és az mindhárom székelyföldi megyét nagyjából ugyanolyan arányban érte. Az adatok alapján

aki utazott, az is spórolósra vette: a szállodák nagyobb kiesést könyveltek el, mint a panziók.

A romániai belföldi turizmus fókuszában ráadásul annyira a tengerpart volt, hogy a korábbi években végig zsúfolt és alig foglalható székelyföldi kulcsosházak többnyire gyakorlatilag üresen állt. Egy Gyergyóújfalu melletti szállás tulajdonosa a Székelyhonnak ezt azzal indokolta, hogy idén elmaradtak a külföldi vendégek, a romániaiak közül pedig leginkább lazítani vágyó családokat érdekelte a dolog. „Rengeteg foglalásunk volt Magyarországról, amelyeket szinte mind lemondták. Most augusztusban két nagyobb csoport érkezett volna Ausztriából, akik szintén visszamondták a foglalást. Ezzel szemben a helyi vendégek száma elenyésző” – ezt már egy udvarhelyszéki vendégház tulajdonosa mondta a lapnak, hozzátéve, annyira nincs náluk zsúfoltság, hogy lényegében bármikorra lehet foglalni most. Csíkpálfalván, egy csíksomlyói kilátással rendelkező szállónál viszont megfoldultak idén külföldiek is:

„Egy külföldi család temetésre kellett ideutazzon, ők voltak az idei egyetlen külföldi vendégeink.”

Még a 2008-as gazdasági világválság sem tépázta meg annyira az erdélyi és a partiumi turizmust, mint a koronavírus-járvány, értékeli a számokat a Krónika, hozzátéve, hogy az őszi szezon sem tudja kárpótolni a kiesést, főleg olyan körülmények között, hogy a jelenlegi állás szerint egyhamar nem nyithatnak ki a wellnessközpontok és a benti medencék.

A magyar határhoz közelebb, a partiumi Nagyváradon se jobb a helyzet. A közeli Félixfürdőt és Püspökfürdőt üzemeltető cég igazgatója arról számolt be, hogy a júliusi és augusztusi bevételek is elmaradtak a 2019-es szinttől, az év első fele, azaz a járvány legdurvább része kétmillió eurós kiesést okozott nekik. És noha nyáron 30 kilométeres körzetben át lehetett járni a magyar-román határon, a vendégek 95 százaléka így is romániai volt. Az elmúlt években számos felújításon átesett Nagyvárad turizmusa is szenved, már annak is örülnének, ha a tavalyi 236 ezer vendégéjszaka fele meglenne idén – és ez már az optimista forgatókönyvük.

FOTÓ: A Hagymás-hegység / Pixabay

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek