Most jó turistának lenni Firenzében

Szerző: Bukovics Martin
2020.09.14. 18:08

A koronavírus kinyírta a mindent ellepő és élvezhetetlenné tévő tömegturizmust, így Firenze ismét a helyieké és azon kevés turistáé, akit nem zavar az utazással járó kicsit több kényelmetlenség. Fotókon mutatjuk, mennyire feltűnő lett hirtelen, hogy lehet érdemben mozogni a belvárosban!

Most jó turistának lenni Firenzében

A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY ELŐTT A TÖMEGTURIZMUS SZABÁLYOSAN LETAROLTA FIRENZÉT: AKKORA VOLT A TÖMEG AZ EGYÉBKÉNT SEM VALAMI KICSI RENESZÁNSZ BELVÁROSBAN, HOGY SZABÁLYOSAN KÜZDENI KELLETT, HOGY ELJUTHASSUNK EGYIK PONTBÓL A MÁSIKBA.

A JÁRVÁNYT KÖVETŐEN EZ MEGVÁLTOZOTT. AZ UTCÁK ÉS TEREK HIRTELEN SZELLŐSEK LETTEK, A BELVÁROST PEDIG ÚJRA A HELYIEK VETTÉK BIRTOKBA. PERSZE NEM TELJESEN: A TURIZMUS MIATT EGEKBE SZÖKÖTT INGATLANÁRAK MIATT RENGETEGEN KISZORULTAK INNEN. EZT SEMMI NEM JELZI JOBBAN A RENGETEG ÜRESEN ÁLLÓ AIRBNB-NÉL, ÉTTEREMNÉL, SZÁLLODÁNÁL, KOCSMÁNÁL ÉS KÁVÉZÓNÁL, HISZEN NINCSEN HELYI, AKI ITT ENNE, INNA VAGY LAKNA.

A VÁROS EZEN VÁLTOZTATNI SZERETNE, A BELVÁROST ÚJRA ÉLETTEL ÉS AZ OLASZOK SZÁMÁRA IS VONZÓ HELYEKKEL AKARJA MEGTÖLTENI. ILYEN PÉLDÁUL EZ A HELY IS: A HELYI PACALT, A LAMPREDOTTÓT ÁRULJÁK MINDENKI LEGNAGYOBB MEGELÉGEDÉSÉRE.

ADDIG IS RENGETEG BELFÖLDI TURISTA HASZNÁLJA KI AZ ALKALMAT, HOGY MEGNÉZZE FIRENZÉT. EZT A KÉPET A JÁRVÁNY ELŐTT LEHETETLEN LETT VOLNA NAPKÖZBEN ELKÉSZÍTENI, ITT UGYANIS TÖMEGEK VÁRAKOZTAK VOLNA, HOGY BEJUSSANAK AZ UFFIZI KÉPTÁRBA.

EZ A SOR MOST NAGYJÁBÓL EKKORA SZOKOTT LENNI. ONLINE ELŐRE FOGLALNI TERMÉSZETESEN MOST IS AJÁNLOTT. A GALÉRIA VISSZAJELZÉSEI ALAPJÁN MOST SOKKAL TÖBB IDŐT TÖLTENEK EL A TURISTÁK ODABENT, MINT KORÁBBAN, AMIKOR CSAK A TÖMEGGEL LEHETETT SODRÓDNI VÉNUSZ SZÜLETÉSÉTŐL REMBRANDT ÖNARCKÉPÉIG.

AZ UFFIZI IGAZGATÓJA AZON GONDOLKODIK, HOGYAN TUDJA MEGŐRIZNI A JÖVŐBEN IS AZT, HOGY A LÁTOGATÓKNAK ENNYI IDEJÜK LEGYEN NYUGALOMBAN VÉGIGJÁRNI A GYŰJTEMÉNYT. Ő UGYANIS ARRA KÉSZÜL, HOGY A TÖMEG ELŐBB-UTÓBB VISSZATÉR A VÁROSBA.

NAGYJÁBÓL EGYMILLIÁRD EURÓNYI KIESÉSSEL SZÁMOLTAK MÉG NYÁRON A FIRENZE KÖRNYÉKI, TURIZMUSRA ÉPÍTŐ VÁLLALKOZÁSOK ESETÉBEN IDÉNRE.

DARIO NARDELLA, FIRENZE POLGÁRMESTERE EGY, A VÁROS ÚJJÁSZÜLETÉSÉT CÉLZÓ PROJEKTET HÍVOTT ÉLETRE, AMI FIRENZE TURIZMUSÁT FENNTARTHATÓBB, AZ EGYNAPOS VÁROSNÉZÉSEKRE ALAPOZÓ TÖMEGTURIZMUS HELYETT A MINŐSÉGI IDŐTÖLTÉSRE HANGSÚLYT FEKTETŐ PROGRAMOKRA HELYEZNÉ. ELSŐ KÖRBEN MEGTILTOTTA, HOGY A BELVÁROSBA BE TUDJANAK JÖNNI AZ EGY NAPRA ÉRKEZŐ TURISTÁKAT SZÁLLÍTÓ BUSZOK.

A LÁTNIVALÓK ÍGY IS SOKAKAT VONZANAK, DE A SOROK MÁR BŐVEN KIÁLLHATÓK.

AZ ARNO PARTJÁN, ÉS A HÍRES PONTE VECCHION IS RENDKÍVÜL KELLEMES VÉGIGSÉTÁLNI. ITT KORÁBBAN SZINTÉN KÜZDENI KELLETT AKÁR CSAK EGY FOTÓÉRT IS.

ÍGY TÖRTÉNHET MEG AZ IS, HOGY A HÚSZMILLIOMODIK OKOSTELEFONOS FOTÓ HELYETT FIRENZÉHEZ SOKKAL INKÁBB PASSZOLÓ ALKOTÁSOK SZÜLETNEK A FOLYÓ PARTJÁN.

ILYEN LUXUST, HOGY CSAK ÚGY ÁLLDOGÁLJON VALAKI ENNÉL A KILÁTÁSNÁL, KORÁBBAN SENKI SEM ENGEDHETETT MEG MAGÁNAK. A MINDIG MINDENHOVÁ SIETŐ SIGHTSEEINGELŐK AZONNAL FÉLRELÖKTÉK VOLNA, HOGY ŐK IS HADD FOTÓZZANAK MÁR VÉGRE A HÍDRÓL.

NINCS TÜLEKEDÉS, NINCS TOLAKODÁS, NINCS SORBANÁLLÁS, CSAK LÁJKGYŰJTÉS.

A MAGÁT AZ INSTAGRAMRA A JÁRDASZEGÉLYEN FEKVŐ PASIJÁVAL FOTÓZTATÓ, PÖRGŐ-FORGÓ INFLUENSZERINA KORÁBBAN EL SE FÉRT VOLNA A DÓM ELŐTT ERRE A FOTÓRA.

NEKI IS TÖBB MUNKÁJA VOLT A COVID ELŐTT.

AZ EDDIG FŐLEG MINDENFÉLE BŐRÁRURA ÉPÍTETT KÍNÁLAT IS ÁTALAKULT.

A PITTI-PALOTA ELŐTT KIFEJEZETTEN LÉZENGENEK A TURISTÁK.

A LEGKÖZPONTIBB ÉTTERMEK SE VALAMI NÉPSZERŰEK MÁR.

AZ EGYNAPOS TURISTÁKRA BERENDEZKEDETT HELYEK KÖZÜL AKAD, AKI BEVETETTE A FEGYVERT, AMI LEGFELJEBB AZ AKCIÓS ÚJSÁGOK KÖZÖNSÉGÉT VONZZA.

MÁR CSAK AZÉRT IS, MERT FIRENZE SPECIALITÁSA, A TÉNYLEG JÓL ELKÉSZÍTETT (AZAZ A BELÜL MÉG EGÉSZEN NYERS) BISTECCA, A FIRENZEI STEAK ÉLVEZETI ÉRTÉKE NEHEZEN FOGALMAZHATÓ MEG PÉNZBEN. KÉT HÉT KARANTÉNT IS MEGÉR, HA JÓ A SZAKÁCS ÉS A HÚS.

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek