Azonnali hatállyal kirúgta az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjét Orbán

Szerző: Bukovics Martin
2020.09.14. 22:10

Kiss Zoltán 2015 óta vezette a titkosszolgálatot, még tavaly is megdicsérte őt Orbán. Most Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára mentette fel.

Azonnali hatállyal kirúgta az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjét Orbán
Szeptember 15-i dátummal, azonnali hatállyal meneszti Orbán Viktor Kiss Zoltánt, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját,

derül ki a magyar állam hivatalos lapjából, a hétfő esti Magyar Közlönyből. Indoklást nem is fűznek hozzá, csak annyit, hogy mindez a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszter, azaz Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára történt.

Kiss Zoltán 2015-ben került az Alkotmányvédelmi Hivatal élére. A kormányzati honlapon közölt rövid életrajza szerint most 39 éves Kiss 2005 óta teljesít hivatalos szolgálatot, részt vett az Alkotmányvédelmi Hivatal jogelődje, a Nemzetbiztonsági Hivatal, majd a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodájának munkájában is. Kisst a kinevezése előtt a parlament nemzetbiztonsági bizottságának Tasnádi László, a Belügyminisztérium azóta távozott rendészeti államtitkára méltatta. A rendszerváltás előtt állambiztonsági tisztként dolgozó Tasnádi azt mondta róla, hogy több kormányon átívelően látta, hogy működik a titkosszolgálatok irányítása, külön hangsúlyozva, hogy a titkosszolgálatokban már csak mutatóban vannak öregek, így Kiss fiatal kora nem akadály a pozíció betöltéséhez.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal egy alapvetően belföldön tevékenykedő polgári (azaz nem katonai) nemzetbiztonsági szolgálat, legfőbb feladata az elhárítás: ez jelenthet sok mindent a külföldi titkosszolgálati tevékenység elhárításától kezdve a szervezett bűnözésen át bizonyos, súlyosabb bűncselekmények elhárításáig.

Amikor az AH 2019-ben egy új, 30 milliárd forintba kerülő, 35 ezer négyzetméter alapterületű új épületbe költözött a XI. kerületben, Orbán kifejezetten megdicsérte Kiss munkáját. A miniszterelnök a Népszava tudósítása szerint arról beszélt, hogy a titkosszolgálatok minden mérhető szempontból jól, sőt kiválóan teljesítettek 2010-et követően, és külön kiemelte, hogy ebben nagyon is egyetértenek a titkosszolgálatokért felelős belügyminiszterrel, Pintér Sándorral.

FOTÓ: Kiss Zoltán 2015-ben a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén. Fotó: Illyés Tibor / MTI

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek