+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2020. szeptember 13. vasárnap, 14:01
Ha valamiért nincs értelme vendégcikknek gondolt szöveget szerkeszteni, az az, hogy egy politikus végül a saját falán tegye azt közzé.

Vasárnap délben terjedelmes Facebook-posztot közölt Fekete-Győr András Momentum-elnök arról, hogy szerinte mennyire félrekezeli a kormány a koronavírus-járványt, és ő mit tenne másképp.

 

Egyre világosabb, hogy a Fidesz alkalmatlan a járvány egészségügyi és gazdasági következményeinek kezelésére. Orbán...

Posted by Fekete-Győr András on Sunday, September 13, 2020

 

Az Azonnalinál azért olvastuk a posztot nagy érdeklődéssel, mert az szóról szóra azonos annak a szövegnek a jórészével, amit Fekete-Győr az Azonnalinak vendégcikként küldött publikálásra, és már meg is szerkesztettük.

 

Aki rendszeresen olvassa az Azonnalit, tudja, hogy bárkitől, így politikusoktól is (bármelyik pártban politizáljanak is) szívesen közlünk vendégcikkeket, ha azok releváns, aktuális témáról szólnak és koherens érvelést tartalmaznak. Annak külön örülünk, hogy a legtöbbször a politikusok nyitottak a szerkesztői észrevételeinkre is, hajlandók a cikkeiken dolgozni, a sajtóközleményesre sikerült megfogalmazásokat érvelőbbé, cikkszerűbbé tenni.

 

Egy-két ilyen javaslatot tettünk Fekete-Győrnek is az először péntek este elküldött szövegére, majd a szombat reggeli (jelentősen jobb) második verziót már konkrét szerkesztői kommentekkel küldtük vissza, hiszen a szövegben téves és pontatlan állítások is szerepeltek, az Azonnalinál pedig véleménycikkek esetén is ügyelünk a kiindulópontul szolgáló tények valósságára. A Momentum-elnöknek megírtuk azt is: amint a jelzett pár dolgot javítja, pontosítja, még vasárnap délután publikáljuk is a cikkét.

 

Hiába vártunk azonban a végleges, javított verzióra, előbb jelent meg Fekete-Győr fenti Facebook-posztja, ami több, mint felét teszi ki az általa nekünk vendégcikként megküldött anyagnak. Igaz, a végéről hiányzik az utolsó pár bekezdés, és közben is kigyomlált néhány mondatot. Érdekes módon köztük pont olyanokat is, amelyek kapcsán felhívtuk a figyelmét a tévedéseire a szerkesztői kommentjeinkben. 

 

Mivel az Azonnalinál nem azért dolgozunk, hogy politikusok saját platformjukon megosztott szövegeit szerkesszük a tudtunkon kívül, felhívtuk Fekete-Győr Andrást, hogy ezt így hogy.

 

A Momentum-elnök nem értette felháborodásunkat, és közölte: túlreagáljuk a helyzetet, hiszen ezek mégiscsak az ő gondolatai, így nyugodtan közölheti őket. 

 

Fekete-Győr Andrástól természetesen a saját gondolatait nem vitatjuk el, azonban ha a saját Facebook-oldalán akarja közölni őket, akkor ne küldje el egy újságnak vendégcikként, ha pedig már elküldte, akkor várja meg, amíg az megjelenik, és ossza meg a teljes cikket, ahogy azt a szerzői jog és az etika megkívánja.

 

Fekete-Győr egyébként azon felvetésünkre, hogy pont az általunk kifogásolt, tévedéseket tartalmazó részt vette ki többek között a szövegből, azt mondta: nem is olvasta még a szerkesztői kommentjeinket, és csak véletlen egybeesésről lehet szó, azt a részt nem találta annyira relevánsnak. A Momentum-elnök egyébként utólag írásban is elnézést kért a kellemetlenségért.

 

A történtek után Fekete-Győr teljes cikkét nem közöljük. Politikusoktól és másoktól is továbbra is szívesen fogadunk vendégcikkeket, amennyiben azokat a kizárólagos közlés iránti igény vezérli.

 

Nem olyan bonyolult dolog ez.

 

FOTÓ: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás