„A Klubrádió jövője csak a hallgatókon múlik” – a rádió vezérigazgatója az Azonnalinak

Szerző: Galavits Patrik
2020.09.12. 08:10

Nem hosszabbítja meg az NMHH a Klubrádió frekvenciaszerződését, a rádió vezérigazgatója, Stock Richárd szerint erre a hatóságnak „nincs jogalapja”, és biztos benne: nem fogják elhallgattatni a Klubrádiót.

„A Klubrádió jövője csak a hallgatókon múlik” – a rádió vezérigazgatója az Azonnalinak
„Semmilyen jogalapja nincs a döntésnek”

– kommentálta az Azonnalinak Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) honlapján pénteken reggel megjelent közleményt, miszerint a hatóság nem hosszabbítja meg a 92.9-es frekvencián szóló rádió szerződését. Ha ez valóban így lesz, akkor a Klubrádió 2021. február 14-ig sugározhat a frekvenciáról.

Az NMHH úgy fogalmaz:

„A frekvencián sugárzó Klubrádió hétéves működése során több alkalommal megsértette a médiatörvény rendelkezéseit, amely jogsértések miatt a Médiatanács különböző jogkövetkezményeket alkalmazott. Az ismételt jogsértéssel érintett határozatokat a Klubrádió tudomásul vette, bíróságon nem kezdeményezett jogorvoslatot, a bírságok összegét befizette. A médiatörvény vonatkozó rendelkezése értelmében a médiaszolgáltatási jogosultság megújítását kizáró ok, ha a médiaszolgáltató a működése során a médiatörvény rendelkezéseit ismételten vagy súlyosan megszegi.”

Erre reagálva Stock az Azonnalinak azt mondta, „semmilyen komolyan vehető érvet” nem sorakoztatott fel az NMHH, amellyel megalapozható lenne a döntés. Szerinte a rádió minden rá vonatkozó szabályt betartott. Hivatalos értesítést és indoklást egyébként később várnak majd a hatóságtól, eddig ők is csak az NMHH honlapján megjelent közleményt látták.

„Nem a halálraítéltet kell kérdezni arról, hogy miért akarja kivégezni a hóhér” – tette hozzá.

„Korábban is voltak már frekvenciaellenőrzési ügyben pereink, ezek közül volt, amelyiket meg is nyertük” – mondta Stock, aki pénteken a Klubrádióban is megszólalt az üggyel kapcsolatban. Itt elmondta, hogy a Klubrádió „minden lehetséges eszközzel felveszi a harcot a Médiahatóság döntése ellen”. Szerinte a rádió lehetséges elhallgattatása „politikai ügy”, még ha az feltehetően jogi útra is terelődik.

Klubrádió márpedig lesz

„Nem ez a körülmény fogja eldönteni a Klubrádió sorsát. Mi eddig is a hallgatóinktól függtünk, ha ők továbbra is követni akarnak minket, és az eddigiekhez hasonlóan adakoznak a működésünkre, akkor ezt követően is szólni fogunk”

– mondta Stock. A vezérigazgató ezzel a Klubrádió Túlélési gyakorlatnak nevezett, félévente szervezett adománygyűjtési akcióira célzott, amelyek során rendszerint több tízmillió forintot adnak össze a hallgatók a rádió működésének biztosítására.

A kérdésre, miszerint a frekvencia tényleges elvesztése után netes rádióvá alakulna-e a Klubrádió, Stock azt válaszolta, hogy a várható kimenetelekről még korai beszélni.

A következő „gyakorlat” egyébként heteken belül elindul, de Stock szerint az NMHH döntése ezt nem befolyásolja. „Ez a gyűjtés arról szól, hogy jövő márciusig tudjon működni a rádió. A következő, márciusi gyűjtésre lehetne befolyással a februári frekvenciavesztés” – mondta Stock.

Nem először kerül veszélybe a Klubrádió

Jelenleg a 92.9-es frekvencián sugározhat a Klubrádió, de már ezt a sávot sem könnyen kapta meg kilenc évvel ezelőtt. 2010-ben ugyanis az ORTT hiába ítélte a rádiónak oda a frekvenciát, később az NMHH arra hivatkozva, hogy egy tulajdonos nem üzemeltethet két rádiót, érvénytelenítette a korábban elfogadott pályázatot. Annak ellenére, hogy a Klubrádió jelezte: amennyiben sugározhat a 92.9-en, az addigi 95.3-on befejezi a működést.

Az emiatt indított pert a Klubrádió megnyerte.

NYITÓKÉP: A Klubrádió emblémája a régi frekvenciával

FOTÓ: Klubrádió / Facebook

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek