+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. szeptember 11. péntek, 08:09
A Turán nevű szerelvény szalonkocsija fél évszázada vesztegel egy kertben.

Horthy Miklós a Turánon utazott rendszeresen Kenderesre, ezzel a vonattal szállították haza Budapestről fia, Horthy István holttestét is. Ez az a vonat, amin Horthy 1944 tavaszán Ausztriába utazott, hogy Hitlerrel találkozzon, és a visszaútra is ehhez a vonathoz csatolták hozzá azt a vagont, amin Edmund Veesenmayer, Hitler teljhatalmú megbízottja Magyarországra érkezett. 

 

Ennek a különvonatnak az egyik vagonját találták meg a Pozsony melletti Szencen

 

– írja az Új Szó.

 

1944 őszén, Budapest ostroma előtt a szerelvényre felpakolták a budai vár berendezésének egy részét, hogy nyugatra menekítsék azt. A vonat Csehországig jutott, a szállítmány további sorsa homályos. A szerelvényt Csehszlovákia megtartotta hadizsákmányként, majd a Csehszlovák Államvasutak a saját állományába helyezte. A kocsikat szétcsatolták és külön-külön használták tovább. A most megtalált kocsit 1970-ben selejtezte le a csehszlovák vasút, majd egy magánszemély megvásárolta és elhelyezte a kertjében, ahol most is áll.

 

A VAGON FOLYOSÓJA. ROSSZUL NÉZ KI, DE MENTHETŐ. FOTÓ: DARÁZS LÁSZLÓ (A SZERZŐ ENGEDÉLYÉVEL)

 

A telek új tulajdonosa nyaralót építene, nincs szüksége a vagonra, ezért megkereste a Szlovák Vasúttörténeti Múzeumot, hogy érdekli-e őket a kocsi, mire a múzeum szakértői a sorozatszám alapján kinyomozták, hogy a Turán egyik vagonjáról van szó. A Szencen veszteglő vagon

 

egy étkezővel, nyolcszemélyes faragott asztallal, konyhával és három hálószobával felszerelt szalonkocsi.

 

A kocsi menthető és felújítható állapotban van, a vagont pedig a Szlovák Vasúttürténeti Múzeum egy felvidéki magyar vonatrajongó, Darázs László közvetítésével felajánlotta a Magyar Vasúttörténeti Parknak, akik vállalták a kocsi elszállítását és felújítását. A költségeket az Emberi Erőforrások Minisztériuma állja.

 

NYITÓKÉP: A kocsi étkezője. Fotó: Darázs László (a szerző engedélyével)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A romániai megyei közegészségügyi hivatalok már nem állnak a helyzet magaslatán, most két település nevét keverték össze.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás