+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Szűcs Donát
2020. szeptember 10. csütörtök, 11:52
Óránként 180 000, évente több mint másfél milliárd PET-palackot használunk el Magyarországon, ennek kevesebb mint egyharmada kerül újrahasznosításra. Németországban már rég betétdíjasak a műanyag italcsomagolások. Szavazás!

Peticiót indít a Greenpeace az eldobható PET-palackok fokozatos kivezetéséért. A szervezet közleménye szerint a műanyag palackoknak jelenleg körülbelül 70 százaléka nem kerül újrahasznosításra, jó részük mikroműanyagként az ivóvízben, majd az emberi szervezetben végzi.

 

Az italcsomagolások anyagában való újrahasznosítása sem működik megfelelően,

 

mind a műanyag, mind az alumínium újrahasznosításának aránya évről évre csökken

 

- áll a közleményben. Bár az Innovációs és Technológiai Minisztérium már javaslatott tett a visszaváltós rendszer bevezetésére, a Greenpeace szerint ennél többre van szükség: elengedhetetlennek tartják a többször használatos, újratölthető palackok, üvegek bevezetését is. Ahogy arról tavaly az Azonnali is beszámolt,

 

a budapestiek 75 százaléka simán venne visszaváltható palackos italokat, ha lennének olyanok.

 

Németországban már évek óta működik a modell, miszerint az egyszer használatos műanyag palackoknak 25 eurócent (90 forint) a betétdíja, a többször használhatóaknak 15 cent (55 forint), a koronazáras sörösüvegeknek 8 cent (30 forint), a csatosoknak tartománytól függően 15-25-50 cent (55-90-180 forint).

 

A Greenpeace célja a petícióval az, hogy a magyar kormány törvényileg kötelezze a gyártókat és forgalmazókat, hogy:

 

+ minden eldobható italcsomagolást hasznosítsanak újra legkésőbb 2024-re;

+ az italcsomagolások legalább 70%-a legyen újratölthető legkésőbb 2026-ra.

 

NYITÓKÉP: Járdány Bence / Greenpeace

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A romániai megyei közegészségügyi hivatalok már nem állnak a helyzet magaslatán, most két település nevét keverték össze.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás