+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Szűcs Donát
2020. szeptember 10. csütörtök, 11:52
Óránként 180 000, évente több mint másfél milliárd PET-palackot használunk el Magyarországon, ennek kevesebb mint egyharmada kerül újrahasznosításra. Németországban már rég betétdíjasak a műanyag italcsomagolások. Szavazás!

Peticiót indít a Greenpeace az eldobható PET-palackok fokozatos kivezetéséért. A szervezet közleménye szerint a műanyag palackoknak jelenleg körülbelül 70 százaléka nem kerül újrahasznosításra, jó részük mikroműanyagként az ivóvízben, majd az emberi szervezetben végzi.

 

Az italcsomagolások anyagában való újrahasznosítása sem működik megfelelően,

 

mind a műanyag, mind az alumínium újrahasznosításának aránya évről évre csökken

 

- áll a közleményben. Bár az Innovációs és Technológiai Minisztérium már javaslatott tett a visszaváltós rendszer bevezetésére, a Greenpeace szerint ennél többre van szükség: elengedhetetlennek tartják a többször használatos, újratölthető palackok, üvegek bevezetését is. Ahogy arról tavaly az Azonnali is beszámolt,

 

a budapestiek 75 százaléka simán venne visszaváltható palackos italokat, ha lennének olyanok.

 

Németországban már évek óta működik a modell, miszerint az egyszer használatos műanyag palackoknak 25 eurócent (90 forint) a betétdíja, a többször használhatóaknak 15 cent (55 forint), a koronazáras sörösüvegeknek 8 cent (30 forint), a csatosoknak tartománytól függően 15-25-50 cent (55-90-180 forint).

 

A Greenpeace célja a petícióval az, hogy a magyar kormány törvényileg kötelezze a gyártókat és forgalmazókat, hogy:

 

+ minden eldobható italcsomagolást hasznosítsanak újra legkésőbb 2024-re;

+ az italcsomagolások legalább 70%-a legyen újratölthető legkésőbb 2026-ra.

 

NYITÓKÉP: Járdány Bence / Greenpeace

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

Éjfél után ki lehet menni, ha nem találkozunk háromnál többen, de előtte este 10-től otthon kell maradni – hála két egymást ütő kijárási korlátozási szabálynak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás