Ferenc pápa szerint egy finom étel és a jó szex isteni

Szerző: Techet Péter
2020.09.10. 20:45

Egy szerdán megjelent könyvben Ferenc pápa egy neves olasz kommunista gasztromozgalmárral többek között a nemi élet gyönyöreihez hasonlítja a jó ételt – mindkettő „isteni”.

Ferenc pápa szerint egy finom étel és a jó szex isteni

Carlo Petrini, egykori kommunista aktivista hozta létre és népszerűsíti könyveiben a Slow Food-mozgalmat. Ennek lényege, hogy csak regionális és szezonális alapanyagokból szabad főzni, és hosszú időt kell szánni a kulturált, egészséges táplálkozásra.

Szerdán jelent meg Petrini új könyve, amiben a bevallottan agnosztikus szerző Ferenc pápával beszélget környezetvédelemről vagy gasztronómiáról. A pápa például elmondja neki, hogy mindig ugyanazt az egy műanyagpalackot használja, amit személyesen hasznosít újra meghatározott időnként.

CARLO PETRINI BESZÉLGETÖKÖNYVE FERENC PÁPÁVAL. FOTÓ: SLOW FOOD EDITORE / FB

Ferenc pápa kiemeli, hogy környezetvédelmi kérdésekben is nagyon hasonlókat gondol XVI. Benedek pápával, aki szerinte „egy igazi forradalmár”:

„Mindig dühbe gurulok, amikor azt mondják, hogy Benedek konzervatív”

– árulja el a pápa kommunista beszélgetőtársának.

Amikor az étkezés örömeiről beszélgetnek, Ferenc pápa azt mondja, hogy „a gyönyör közvetlenül Istentől származik, ez nem katolikus, keresztény vagy bármi más, hanem egyszerűen isteni”. Ennek kapcsán jegyzi meg a katolikus egyházfő, hogy

„egy jó étel és egy jó szex mind isteni”

– mármint a gyönyör eredetében. Petrini a kommunista Il Manifesto napilapnak elmondta: nem csak piemonti gyökereik miatt értették meg magukat jól a pápával, hanem azonosan gondolkodnak a környezetvédelemről és a jó étkezés fontosságáról is.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek