+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. szeptember 10. csütörtök, 20:45
Egy szerdán megjelent könyvben Ferenc pápa egy neves olasz kommunista gasztromozgalmárral többek között a nemi élet gyönyöreihez hasonlítja a jó ételt – mindkettő „isteni”.

Carlo Petrini, egykori kommunista aktivista hozta létre és népszerűsíti könyveiben a Slow Food-mozgalmat. Ennek lényege, hogy csak regionális és szezonális alapanyagokból szabad főzni, és hosszú időt kell szánni a kulturált, egészséges táplálkozásra.

 

Szerdán jelent meg Petrini új könyve, amiben a bevallottan agnosztikus szerző Ferenc pápával beszélget környezetvédelemről vagy gasztronómiáról. A pápa például elmondja neki, hogy mindig ugyanazt az egy műanyagpalackot használja, amit személyesen hasznosít újra meghatározott időnként.

 

CARLO PETRINI BESZÉLGETÖKÖNYVE FERENC PÁPÁVAL. FOTÓ: SLOW FOOD EDITORE / FB

 

Ferenc pápa kiemeli, hogy környezetvédelmi kérdésekben is nagyon hasonlókat gondol XVI. Benedek pápával, aki szerinte „egy igazi forradalmár”:

 

„Mindig dühbe gurulok, amikor azt mondják, hogy Benedek konzervatív”

 

– árulja el a pápa kommunista beszélgetőtársának.

 

Amikor az étkezés örömeiről beszélgetnek, Ferenc pápa azt mondja, hogy „a gyönyör közvetlenül Istentől származik, ez nem katolikus, keresztény vagy bármi más, hanem egyszerűen isteni”. Ennek kapcsán jegyzi meg a katolikus egyházfő, hogy

 

„egy jó étel és egy jó szex mind isteni”

 

– mármint a gyönyör eredetében. Petrini a kommunista Il Manifesto napilapnak elmondta: nem csak piemonti gyökereik miatt értették meg magukat jól a pápával, hanem azonosan gondolkodnak a környezetvédelemről és a jó étkezés fontosságáról is.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

Hiába tartják a szakértők jó készítménynek a két vakcinát, mivel elegendő mRNS-vakcina érkezik az országba, így szerintük felesleges használni.

A Kappu tulajdonosa szerint méltatlan helyzetbe hozná a vendégeit, ha elfogadná a védettségi igazolványokat. Inkább vállalja a veszteséget.

A korábbi kormányzati kommunikáció szerint május közepére hat, május végére hétmillió ember kaphatja meg az első koronavírus elleni oltását, azonban ezektől a számoktól jócskán elmaradunk.

168 települést ért el a több civil szervezet által lebonyolított kampány, 5 ezren már meg is kaphatták az első oltást. Tabletekkel regisztrálnak, konteókkal küzdenek meg.

1941. május 10-én Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese váratlanul Skóciába repült. Állítólag arra akarta rávenni Churchill ellenzékét: kössenek békét Németországgal, hogy elkerüljék a kétfrontos háborút.

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás