+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. szeptember 10. csütörtök, 20:45
Egy szerdán megjelent könyvben Ferenc pápa egy neves olasz kommunista gasztromozgalmárral többek között a nemi élet gyönyöreihez hasonlítja a jó ételt – mindkettő „isteni”.

Carlo Petrini, egykori kommunista aktivista hozta létre és népszerűsíti könyveiben a Slow Food-mozgalmat. Ennek lényege, hogy csak regionális és szezonális alapanyagokból szabad főzni, és hosszú időt kell szánni a kulturált, egészséges táplálkozásra.

 

Szerdán jelent meg Petrini új könyve, amiben a bevallottan agnosztikus szerző Ferenc pápával beszélget környezetvédelemről vagy gasztronómiáról. A pápa például elmondja neki, hogy mindig ugyanazt az egy műanyagpalackot használja, amit személyesen hasznosít újra meghatározott időnként.

 

CARLO PETRINI BESZÉLGETÖKÖNYVE FERENC PÁPÁVAL. FOTÓ: SLOW FOOD EDITORE / FB

 

Ferenc pápa kiemeli, hogy környezetvédelmi kérdésekben is nagyon hasonlókat gondol XVI. Benedek pápával, aki szerinte „egy igazi forradalmár”:

 

„Mindig dühbe gurulok, amikor azt mondják, hogy Benedek konzervatív”

 

– árulja el a pápa kommunista beszélgetőtársának.

 

Amikor az étkezés örömeiről beszélgetnek, Ferenc pápa azt mondja, hogy „a gyönyör közvetlenül Istentől származik, ez nem katolikus, keresztény vagy bármi más, hanem egyszerűen isteni”. Ennek kapcsán jegyzi meg a katolikus egyházfő, hogy

 

„egy jó étel és egy jó szex mind isteni”

 

– mármint a gyönyör eredetében. Petrini a kommunista Il Manifesto napilapnak elmondta: nem csak piemonti gyökereik miatt értették meg magukat jól a pápával, hanem azonosan gondolkodnak a környezetvédelemről és a jó étkezés fontosságáról is.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás