Bayer vagy hazudik, vagy már 1994-ben sem figyelt oda

Domány András

Szerző:
Domány András

2020.09.10. 18:35

1994-ben szó sem volt arról, hogy „visszategyék” a „szocialista” jelzőt a Népszabadságra, mert ott volt. Nem tudom, Bayer Zsolt tudatosan hazudik-e, vagy már akkor se figyelt oda, hogy miről folyik a vita, csak ürügyet keresett a távozásra.

Ez itt egy olvasói levél, ami az Azonnali egy anyagára reagál.

A Bayer Zsolttal készült interjúban van egy hazugság. Az interjú készítői talán túl fiatalok ahhoz, hogy 1994-re emlékezzenek, de erre való az Arcanum, ahol minden megvan.

Bayer ezt állítja: „1994 májusa, Hornék győznek. Egyszer csak azon kapom magam, hogy ülök egy szerkesztőségi ülésen, ahol a lap fejlécéről zajlott a vita. A rendszerváltás környékén ugyanis a Népszabadságnak volt egy felirata: »szocialista lap«. Arról vitatkoztak Hornék győzelme után, hogy akkor visszategyék, hogy szocialista napilap vagy ne. Akkor én elköszöntem ettől az újságtól.”

Ezzel szemben a „szocialista” felirat az MSZP megalakulása óta folyamatosan szerepelt a fejlécben, 1994. május 30-ig. 1994. május 31-étől volt „országos napilap”, és ezt a szerkesztőség egy hosszú cikkben megmagyarázta: baloldali marad, de az MSZP vezette új kormánytól is független, ezért vette le a korábbi jelzőt.

A lap ugyanis, amely a rendszerváltozás közepette kiharcolta, hogy újságíró vezesse a szerkesztőséget, ne odaküldött politikus, éppen állampárti múltja miatt volt kényes erre a függetlenségre.

Vállalta, hogy Horn Gyula, a frissen választott szocialista miniszterelnök megorrol – ennek következményeit később is érezte –, mert fontosabbnak tartotta, hogy a „szocialista napilap” megnevezésből senki ne gondolja, hogy a vezető kormánypárt lapja. Tehát 1994-ben szó sem volt arról, hogy „visszategyék” a „szocialista” jelzőt, mert ott volt. Csak arról lehetett vita azon a szerkesztőségi ülésen, hogy levegyék-e.

Nem tudom, Bayer Zsolt tudatosan hazudik-e, vagy már akkor se figyelt oda, hogy miről folyik a vita, csak ürügyet keresett a távozásra.

A távozás valódi oka más lehetett – például hogy a Fidesz hívta –, de az interjúban szereplő kijelentés durva rágalom.

Domány András újságíró, a Magyar Rádió egykori munkatársa (1972-2011), aki már 1994-ben is olvasott újságot, és jó a memóriája

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek