+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. szeptember 9. szerda, 18:52
Az osztrák ökopárt szerint ne csak az EU-állampolgárok, de valamennyi Bécsben élő külföldi kapjon szavazati jogot. A szociáldemokraták ellenzik az ötletet. Újabb vitaforrás a két koalícióstárs között?

Október 11-én tartományi választások lesznek Bécsben, az előzetes felmérések szerint a várost jelenleg is irányító vörös-zöld koalíció megszerzi az abszolút többséget, a Michael Ludwig vezette bécsi szociáldemokraták 40 százalékra, míg a Birgit Hebein vezette helyi Zöldek 12-13 százalékra számíthatnak.

 

Régóta téma azonban az osztrák fővárosban, hogy

 

a város szavazókorú népességének harmada nem tud szavazni, ugyanis még EU-útlevéllel se rendelkezik.

 

Mint ismert: helyhatósági választásokon azok, akik valamely európai uniós tagállam állampolgárai, szavazhatnak lakhelyük szerint, még ha az nem is az az ország, amelynek állampolgárai. Ez azonban számos olyan embert, aki EU-n kívülről érkezik, továbbra is kirekeszt a választójogból. Mivel Bécsben jelentős számú szerb, török, albán, orosz vagy arab lakosság is él, főleg a Zöldek vetették fel már többször is (bár a múltban a szocdemek is), hogy mindenki, aki Bécsben egy meghatározott ideje letelepedési engedéllyel rendelkezik, szavazhasson.

 

Bécs jelenlegi lakosságának 30 százaléka azonban nem EU-országból származik, ezeknek több, mint a fele amúgy már legalább tíz éve Bécsben él. 2020-ban

 

több, mint 70 ezer szerb, 45 ezer török, 24 ezer szír és 21 ezer boszniai-hercegovinai állampolgár élt Bécsben

 

– hogy a legnagyobb nem EU-s csoportokat említsük. Mivel Ausztria tiltja a kettős állampolgárságot, ezen személyek bizonyosan nem rendelkeznek osztrák útlevéllel, így nem is szavazhatnak.

 

A kérdés nem most merült fel először, sőt, 2004-ben az akkori vörös városvezetés tartományi szinten már elfogadott egy új választójogi törvényt, amely mindenkinek, aki legalább 10 éve Bécsben lakott, lehetővé tette volna a választáson való részvételt. Ezt azonban a konzervatív Néppárt (ÖVP) és a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) megtámadta az Alkotmánybíróság előtt, amely elkaszálta a törvényt – arra hivatkozva, hogy egyrészről a választójog szövetségi hatáskör, azt egy tartomány nem rendezheti külön, másrészről szövetségi szinten

 

az alkotmány értelmében „minden hatalom forrása a nép“ (ezalatt az osztrák népet értve), tehát nem lehetne a politikai döntéshozatalba külföldieket bevonni.

 

Ez alól az EU-állampolgárok, akiknek az osztrák alkotmányjog által is elismerendő EU-jog biztosítja a szavazati jogot, kivételt képeznek.

 

Miközben akkor a szociáldemokraták akarták a választójog kiterjesztését, most a Zöldek kardoskodnak emellett. A Zöldek szerdán közzétett választási programja „mindenkinek választójogot“ követel. Ezzel szemben Michael Ludwig, szociáldemokrata főpolgármester kijelentette: elutasítja a javaslatot. Ez már csak azért is meglepő, mert

 

az SPÖ nem csak 2004-ben, de még 2015-ben is a külföldieknek adandó választójog mellett volt.

 

MICHAEL LUDWIG TART ATTÓL, HOGY BIZONYOS TÉMÁKBAN A JOBBOLDAL MEGSZORONGATHATJA, EZÉRT INKÁBB A ZÖLDEKKEL VÁLLAL BE KONFLIKTUST. FOTÓ: ML / FB

 

Amint arról az Azonnali beszámolt: noha a szocdemek és a zöldek jelenleg együtt kormányoznak, a kampányban több témában – főleg az autómentesítés kapcsán eddig – élesen eltérő nézeteket fogalmaztak meg, amit egyesek már úgy értelmeznek, mintha Ludwig esetleg inkább az ÖVP-vel folytatná október után a kormányzást.

 

A külföldiek választójogának elutasítása kapcsán is az SPÖ az ÖVP-vel került egy oldalra. Persze lehet, hogy csupán taktikai lépésről van szó, elvégre miközben a Zöldek szavazói a belvárosi balliberális rétegből kerülnek ki, az SPÖ fő riválisa a külkerületekben az FPÖ, márpedig Ludwig nem akarná átengedni a külföldiek választójogának ellenzését a jobboldalnak.

 

NYITÓKÉP: „A vörös ember beszél“, szocdem választási plakát az 1920-as évek Bécsében / Michael Ludwig, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az EPP EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: nem követik a Fideszt.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás