Bécsben a Zöldek minden külföldinek adnának választójogot, a szocdemek nem

Szerző: Techet Péter
2020.09.09. 18:52

Az osztrák ökopárt szerint ne csak az EU-állampolgárok, de valamennyi Bécsben élő külföldi kapjon szavazati jogot. A szociáldemokraták ellenzik az ötletet. Újabb vitaforrás a két koalícióstárs között?

Bécsben a Zöldek minden külföldinek adnának választójogot, a szocdemek nem

Október 11-én tartományi választások lesznek Bécsben, az előzetes felmérések szerint a várost jelenleg is irányító vörös-zöld koalíció megszerzi az abszolút többséget, a Michael Ludwig vezette bécsi szociáldemokraták 40 százalékra, míg a Birgit Hebein vezette helyi Zöldek 12-13 százalékra számíthatnak.

Régóta téma azonban az osztrák fővárosban, hogy

a város szavazókorú népességének harmada nem tud szavazni, ugyanis még EU-útlevéllel se rendelkezik.

Mint ismert: helyhatósági választásokon azok, akik valamely európai uniós tagállam állampolgárai, szavazhatnak lakhelyük szerint, még ha az nem is az az ország, amelynek állampolgárai. Ez azonban számos olyan embert, aki EU-n kívülről érkezik, továbbra is kirekeszt a választójogból. Mivel Bécsben jelentős számú szerb, török, albán, orosz vagy arab lakosság is él, főleg a Zöldek vetették fel már többször is (bár a múltban a szocdemek is), hogy mindenki, aki Bécsben egy meghatározott ideje letelepedési engedéllyel rendelkezik, szavazhasson.

Bécs jelenlegi lakosságának 30 százaléka azonban nem EU-országból származik, ezeknek több, mint a fele amúgy már legalább tíz éve Bécsben él. 2020-ban

több, mint 70 ezer szerb, 45 ezer török, 24 ezer szír és 21 ezer boszniai-hercegovinai állampolgár élt Bécsben

– hogy a legnagyobb nem EU-s csoportokat említsük. Mivel Ausztria tiltja a kettős állampolgárságot, ezen személyek bizonyosan nem rendelkeznek osztrák útlevéllel, így nem is szavazhatnak.

A kérdés nem most merült fel először, sőt, 2004-ben az akkori vörös városvezetés tartományi szinten már elfogadott egy új választójogi törvényt, amely mindenkinek, aki legalább 10 éve Bécsben lakott, lehetővé tette volna a választáson való részvételt. Ezt azonban a konzervatív Néppárt (ÖVP) és a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) megtámadta az Alkotmánybíróság előtt, amely elkaszálta a törvényt – arra hivatkozva, hogy egyrészről a választójog szövetségi hatáskör, azt egy tartomány nem rendezheti külön, másrészről szövetségi szinten

az alkotmány értelmében „minden hatalom forrása a nép“ (ezalatt az osztrák népet értve), tehát nem lehetne a politikai döntéshozatalba külföldieket bevonni.

Ez alól az EU-állampolgárok, akiknek az osztrák alkotmányjog által is elismerendő EU-jog biztosítja a szavazati jogot, kivételt képeznek.

Miközben akkor a szociáldemokraták akarták a választójog kiterjesztését, most a Zöldek kardoskodnak emellett. A Zöldek szerdán közzétett választási programja „mindenkinek választójogot“ követel. Ezzel szemben Michael Ludwig, szociáldemokrata főpolgármester kijelentette: elutasítja a javaslatot. Ez már csak azért is meglepő, mert

az SPÖ nem csak 2004-ben, de még 2015-ben is a külföldieknek adandó választójog mellett volt.

MICHAEL LUDWIG TART ATTÓL, HOGY BIZONYOS TÉMÁKBAN A JOBBOLDAL MEGSZORONGATHATJA, EZÉRT INKÁBB A ZÖLDEKKEL VÁLLAL BE KONFLIKTUST. FOTÓ: ML / FB

Amint arról az Azonnali beszámolt: noha a szocdemek és a zöldek jelenleg együtt kormányoznak, a kampányban több témában – főleg az autómentesítés kapcsán eddig – élesen eltérő nézeteket fogalmaztak meg, amit egyesek már úgy értelmeznek, mintha Ludwig esetleg inkább az ÖVP-vel folytatná október után a kormányzást.

A külföldiek választójogának elutasítása kapcsán is az SPÖ az ÖVP-vel került egy oldalra. Persze lehet, hogy csupán taktikai lépésről van szó, elvégre miközben a Zöldek szavazói a belvárosi balliberális rétegből kerülnek ki, az SPÖ fő riválisa a külkerületekben az FPÖ, márpedig Ludwig nem akarná átengedni a külföldiek választójogának ellenzését a jobboldalnak.

NYITÓKÉP: „A vörös ember beszél“, szocdem választási plakát az 1920-as évek Bécsében / Michael Ludwig, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek