+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. szeptember 9. szerda, 16:32
Az oxfordi egyetem laborjában készült koronavírus elleni oltóanyagot már embereken is tesztelték. Mivel egyikük megbetegedett, az oltóanyag további próbáit leállítják, a kutatás azonban folytatódik.

Az AstraZeneca gyógyszeripari cég az oxfordi egyetemmel közösen dolgozik a kínai koronavírus elleni oltóanyagon, jelenleg ez az egyik legelőrehaladottabb kutatás. Nem véletlen, hogy idén augusztusban az Európai Bizottság ezzel a céggel kötött megállapodást, eddig egyedüliként az oltóanyagon dolgozó kutatóműhelyek közül, hogy amennyiben sikeresek lesznek a tesztelések, az Európai Unió első körben 300 millió vakcinát vásároljon majd a cégtől. Ez azt jelenti, hogy

 

a tagállamok ebből az oxfordi oltóanyagból részesülnének.

 

Szerda hajnalra azonban a cég, amely a kutatás utolsó fázisaként már embereken is tesztelte az oltóanyagot, bejelentette: mivel az egyik tesztalanynál „komplikációk“ léptek fel,

 

bár csak ideiglenesen, de azonnali hatállyal beszünteti a kutatást és tesztelést

 

– mindaddig, amíg ki nem derítik, hogy a tesztalanynál jelentkező nem várt tünetek az oltóanyaggal függenek-e össze.

 

A cég a kutatás utolsó fázisaként múlt héten kezdte az oltóanyag embereken való tesztelését egy 30 ezer fős mintán az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. A New York Times úgy értesült: a tesztalany, aki miatt időlegesen le kell állítani a kutatást, gerincvelőgyulladást kapott, amit vírusok szoktak kiváltani. A kérdés most az, hogy a gyulladás az oltóanyag mellékhatásaként jelentkezett -e nála.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kimutatása szerint világszerte jelenleg

 

az oxfordi kiutatások mellett két kínai cég érte még el a harmadik fázist az oltóanyag-fejlesztésben.

 

Egyik sem ért el azonban olyan előrehaladott eredményeket, mint az oxfordi laboratórium. Németországban jelenleg egy tübingeni és egy mainzi laboratórium már embereken is tesztelheti a nyár óta a saját fejlesztésű oltoanyagait, de még nincsenek eredményeik, nem léphetnek még a kutatás harmadik fázisába. Kedden egy neussi cég is megkapta erre az engedélyt a német hatóságoktól.

 

NYITÓKÉP: Covid-vakcina (mint illusztráció) / Európai Bizottság Írországi Képviselete, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás