Rossz eredményt hozott egy koronavírus elleni oltóanyag tesztje Oxfordban

Szerző: Techet Péter
2020.09.09. 16:32

Az oxfordi egyetem laborjában készült koronavírus elleni oltóanyagot már embereken is tesztelték. Mivel egyikük megbetegedett, az oltóanyag további próbáit leállítják, a kutatás azonban folytatódik.

 Rossz eredményt hozott egy koronavírus elleni oltóanyag tesztje Oxfordban

Az AstraZeneca gyógyszeripari cég az oxfordi egyetemmel közösen dolgozik a kínai koronavírus elleni oltóanyagon, jelenleg ez az egyik legelőrehaladottabb kutatás. Nem véletlen, hogy idén augusztusban az Európai Bizottság ezzel a céggel kötött megállapodást, eddig egyedüliként az oltóanyagon dolgozó kutatóműhelyek közül, hogy amennyiben sikeresek lesznek a tesztelések, az Európai Unió első körben 300 millió vakcinát vásároljon majd a cégtől. Ez azt jelenti, hogy

a tagállamok ebből az oxfordi oltóanyagból részesülnének.

Szerda hajnalra azonban a cég, amely a kutatás utolsó fázisaként már embereken is tesztelte az oltóanyagot, bejelentette: mivel az egyik tesztalanynál „komplikációk“ léptek fel,

bár csak ideiglenesen, de azonnali hatállyal beszünteti a kutatást és tesztelést

– mindaddig, amíg ki nem derítik, hogy a tesztalanynál jelentkező nem várt tünetek az oltóanyaggal függenek-e össze.

A cég a kutatás utolsó fázisaként múlt héten kezdte az oltóanyag embereken való tesztelését egy 30 ezer fős mintán az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. A New York Times úgy értesült: a tesztalany, aki miatt időlegesen le kell állítani a kutatást, gerincvelőgyulladást kapott, amit vírusok szoktak kiváltani. A kérdés most az, hogy a gyulladás az oltóanyag mellékhatásaként jelentkezett -e nála.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kimutatása szerint világszerte jelenleg

az oxfordi kiutatások mellett két kínai cég érte még el a harmadik fázist az oltóanyag-fejlesztésben.

Egyik sem ért el azonban olyan előrehaladott eredményeket, mint az oxfordi laboratórium. Németországban jelenleg egy tübingeni és egy mainzi laboratórium már embereken is tesztelheti a nyár óta a saját fejlesztésű oltoanyagait, de még nincsenek eredményeik, nem léphetnek még a kutatás harmadik fázisába. Kedden egy neussi cég is megkapta erre az engedélyt a német hatóságoktól.

NYITÓKÉP: Covid-vakcina (mint illusztráció) / Európai Bizottság Írországi Képviselete, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek