+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. szeptember 8. kedd, 10:14
Már nem mint rádió, hanem „multimédiás oldalként”. Podcastok azért lesznek.
„A modern, multimédiás Szabad Európa küldetése Magyarországon ugyanaz, mint minden országban, ahol jelen van: kiegyensúlyozott, független, objektív tartalom közvetítése a közönségnek”

 

– így mutatja be Facebook-videójában a 27 év után kedden újrainduló magyar nyelvű Szabad Európát Csák Gyula igazgató, aki alapvetően a prágai központból irányítja majd a lapot, a budapesti munkáért a főszerkesztő – a Csákhoz hasonlóan jelentős Kossuth rádiós és Euronews-múlttal rendelkező – Vovesz Tibor felel majd.

 

Rajtuk kívül az impresszumban heten szerepelnek: köztük a Pesti Hírlap éléről márciusban távozó Kerényi György; a korábbi Magyar Narancsos Keller-Alánt Ákos; a nagy kereskedelmi tv-k mellett a Hír TV-t, a közmédiát, valamint a Rádió C-t is megjárt Báthory Róbert és az Indexnél júliusban a szerkesztőség nagy részével együtt felmondó Szalai Bálint.

 

A kis stáb az ígéret szerint nem a napi hírversenybe száll be, inkább hosszabb cikkekkel és videókkal, valamint – a rádiós múltnak is tisztelegve – podcastokkal jelentkezik majd. Ennek megfelelően első címlapos anyaguk egy digitális oktatásról szóló írásos és videós riport.

 

Továbbá a Szabad Európa hálózatából is várhatóak tartalmak magyarra fordítva: van a címlapon napokkal ezelőtt a belarusz és az orosz SZER által készített anyag is.

 

CSÁK GYULA, A MAGYAR NYELVŰ SZABAD EURÓPA IGAZGATÓJA KÉP:  SZABAD EURÓPA / FACEBOOK

 

Nem volt könnyű az indulás

 

Nyáron az Azonnalin hosszabb cikkben foglalkoztunk a SZER magyarországi visszatérésével. Az új munkatársak toborzását nehezítette a koronavírus-járvány, de ennél nagyobb problémák is húzódhatnak a háttérben: az USA kormányzati támogatásával működő média világszerte olyan országokban indul el, ahol az amerikaiak veszélyben érzik a demokráciát és a sajtószabadságot, ezért nemcsak Magyarországon, de az USA külügyében is viták övezték elindulását. David Cornstein budapesti amerikai nagykövet például veszélyben érezte a magyar kormánnyal kialakított jó kapcsolatot a SZER újraindítása miatt.

 

Azóta az is kiderült, hogy a többek között a Szabad Európát és a Voice of Americát is működtető kormányzati US Agency for Global Media élére Donald Trump nyomására azt a Michael Packet nevezték ki, aki mentorának a 2016-os republikánus kampányban főszerepet vállaló, majd Trump mellett a megválasztása után Fehér Házi stratégaként is dolgozó, nemrégiben azonban sikkasztás gyanúja miatt letartóztatott Steve Bannont tartja.

 

Trump nem rejti véka alá, hogy nem tetszik neki, hogy az eddig hozzá hűséges Fox News egyre többször nyilvánul meg vele szemben kritikusan, ezért nem lenne ellenére, ha a USAGM alá tartozó médiákat használhatná propagandasajtónak. Ez azonban nem lesz egyszerű: Pack kinevezése ugyanis hiába járt megütközéssel a különböző szerkesztőségekben, az újságírók független munkáját komoly garancia, az USA-ban törvénybe foglalt „tűzfal” is védi mindenféle külső beavatkozástól. Packkel szemben már jelentős demokrata körökből érkeznek vádak, melyek szerint Trump-szócsövet faragna az alá tartozó médiumokból.

 

Hogy Packkel nem konfliktusmentes az együttműködés, az már a nyilvánosság számára is egyértelmű: a Voice of America munkatársai augusztus végén azért tiltakoztak,

 

mert Pack a Trump-hű The Federalistnak adott interjújában azon viccelődött, hogy az újságírókat koronavírus-veszélyes helyzetnek tenné ki, illetve szerinte a USAGM hálózata tökéletes hely kémek elhelyezésére.

 

A demokrata elnökjelölt, Joe Biden azt ígérte: megválasztása esetén egyből kirúgja Packet.

 

Nem így kellene segítenie az amerikaiaknak

 

Júniusi cikkünkben megszólalt Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársa is. Ő más okból találja problémásnak a SZER visszatérését. Szerinte mivel léteznek független szerkesztőségek Magyarországon, csak éppen forráshiányosak, ezért az USA akkor tette volna jól, ha közvetlenül a már meglévő sajtótermékeket támogatja, ahelyett, hogy egy saját oldalt indít.

 

Kollégája, Urbán Ágnes ötletét idézve azt mondta:

 

a SZER akkor lehetne igazán hasznos szereplő a magyar piacon, ha például vidéki szerkesztőségekkel dolgozna együtt, azoknak infrastruktúrát és erőforrásokat biztosítana, cserébe pedig híreket kapna.

 

„Ha a SZER ezeknek hangot tudna adni, az minden problémát kiküszöbölne: nem kerülnének másodvonalba a magyar újságírók és az erőforrások megosztásával mindenki magáénak érezhetné a folyamatot” – fogalmazott Polyák.

 

NYITÓKÉP: Petr Kadlec / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

5,5 millió beoltottnál nem kell sehova sem maszk, és már védettségi igazolvány is csak a tömegrendezvényekre kell.

Nemes Balázsnak a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjével, Mellár Tamással kell majd megmérkőznie.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás