Újraindult a magyar Szabad Európa

Szerző: Galavits Patrik
2020.09.08. 10:14

Már nem mint rádió, hanem „multimédiás oldalként”. Podcastok azért lesznek.

Újraindult a magyar Szabad Európa
„A modern, multimédiás Szabad Európa küldetése Magyarországon ugyanaz, mint minden országban, ahol jelen van: kiegyensúlyozott, független, objektív tartalom közvetítése a közönségnek”

– így mutatja be Facebook-videójában a 27 év után kedden újrainduló magyar nyelvű Szabad Európát Csák Gyula igazgató, aki alapvetően a prágai központból irányítja majd a lapot, a budapesti munkáért a főszerkesztő – a Csákhoz hasonlóan jelentős Kossuth rádiós és Euronews-múlttal rendelkező – Vovesz Tibor felel majd.

Rajtuk kívül az impresszumban heten szerepelnek: köztük a Pesti Hírlap éléről márciusban távozó Kerényi György; a korábbi Magyar Narancsos Keller-Alánt Ákos; a nagy kereskedelmi tv-k mellett a Hír TV-t, a közmédiát, valamint a Rádió C-t is megjárt Báthory Róbert és az Indexnél júliusban a szerkesztőség nagy részével együtt felmondó Szalai Bálint.

A kis stáb az ígéret szerint nem a napi hírversenybe száll be, inkább hosszabb cikkekkel és videókkal, valamint – a rádiós múltnak is tisztelegve – podcastokkal jelentkezik majd. Ennek megfelelően első címlapos anyaguk egy digitális oktatásról szóló írásos és videós riport.

Továbbá a Szabad Európa hálózatából is várhatóak tartalmak magyarra fordítva: van a címlapon napokkal ezelőtt a belarusz és az orosz SZER által készített anyag is.

CSÁK GYULA, A MAGYAR NYELVŰ SZABAD EURÓPA IGAZGATÓJA KÉP:  SZABAD EURÓPA / FACEBOOK

Nem volt könnyű az indulás

Nyáron az Azonnalin hosszabb cikkben foglalkoztunk a SZER magyarországi visszatérésével. Az új munkatársak toborzását nehezítette a koronavírus-járvány, de ennél nagyobb problémák is húzódhatnak a háttérben: az USA kormányzati támogatásával működő média világszerte olyan országokban indul el, ahol az amerikaiak veszélyben érzik a demokráciát és a sajtószabadságot, ezért nemcsak Magyarországon, de az USA külügyében is viták övezték elindulását. David Cornstein budapesti amerikai nagykövet például veszélyben érezte a magyar kormánnyal kialakított jó kapcsolatot a SZER újraindítása miatt.

Azóta az is kiderült, hogy a többek között a Szabad Európát és a Voice of Americát is működtető kormányzati US Agency for Global Media élére Donald Trump nyomására azt a Michael Packet nevezték ki, aki mentorának a 2016-os republikánus kampányban főszerepet vállaló, majd Trump mellett a megválasztása után Fehér Házi stratégaként is dolgozó, nemrégiben azonban sikkasztás gyanúja miatt letartóztatott Steve Bannont tartja.

Trump nem rejti véka alá, hogy nem tetszik neki, hogy az eddig hozzá hűséges Fox News egyre többször nyilvánul meg vele szemben kritikusan, ezért nem lenne ellenére, ha a USAGM alá tartozó médiákat használhatná propagandasajtónak. Ez azonban nem lesz egyszerű: Pack kinevezése ugyanis hiába járt megütközéssel a különböző szerkesztőségekben, az újságírók független munkáját komoly garancia, az USA-ban törvénybe foglalt „tűzfal” is védi mindenféle külső beavatkozástól. Packkel szemben már jelentős demokrata körökből érkeznek vádak, melyek szerint Trump-szócsövet faragna az alá tartozó médiumokból.

Hogy Packkel nem konfliktusmentes az együttműködés, az már a nyilvánosság számára is egyértelmű: a Voice of America munkatársai augusztus végén azért tiltakoztak,

mert Pack a Trump-hű The Federalistnak adott interjújában azon viccelődött, hogy az újságírókat koronavírus-veszélyes helyzetnek tenné ki, illetve szerinte a USAGM hálózata tökéletes hely kémek elhelyezésére.

A demokrata elnökjelölt, Joe Biden azt ígérte: megválasztása esetén egyből kirúgja Packet.

Nem így kellene segítenie az amerikaiaknak

Júniusi cikkünkben megszólalt Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársa is. Ő más okból találja problémásnak a SZER visszatérését. Szerinte mivel léteznek független szerkesztőségek Magyarországon, csak éppen forráshiányosak, ezért az USA akkor tette volna jól, ha közvetlenül a már meglévő sajtótermékeket támogatja, ahelyett, hogy egy saját oldalt indít.

Kollégája, Urbán Ágnes ötletét idézve azt mondta:

a SZER akkor lehetne igazán hasznos szereplő a magyar piacon, ha például vidéki szerkesztőségekkel dolgozna együtt, azoknak infrastruktúrát és erőforrásokat biztosítana, cserébe pedig híreket kapna.

„Ha a SZER ezeknek hangot tudna adni, az minden problémát kiküszöbölne: nem kerülnének másodvonalba a magyar újságírók és az erőforrások megosztásával mindenki magáénak érezhetné a folyamatot” – fogalmazott Polyák.

NYITÓKÉP: Petr Kadlec / Wikimedia

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek