+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. szeptember 8. kedd, 17:40
Jelenleg csak ő tudja megvédeni Belaruszt, rezsimváltást Amerika és a burzsujok akartak, és a rohamrendőrök csak a hazájukat védték a blitzkriegtől – vallja a belarusz elnök az orosz újságíróknak adott interjújában.

„Igen, talán egy kicsit túl sokáig maradtam.

 

Talán már nemcsak a tévében, hanem a vasalóban és a vízforralóban is engem adnak. Igen. De valójában most csak én tudom megvédeni a belaruszokat”

 

így vallott kétes elnökválasztási győzelméről és huszonhat éve tartó, megszakítás nélküli hatalmáról Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök hétfőn, a vele interjút készítő négy orosz újságírónak.

 

Burzsujok és amerikaiak Lukasenka ellen

 

Az elnököt Margarita Szimonjan, az RT (korábban Russia Today) hírcsatorna főszerkesztője, az orosz Egyes Csatorna tudósítója, Anton Vernyickij, a Rosszija 1 állami csatorna híradójának főszerkesztője, Jevgenyij Rozskov, valamint Roman Babajan, a „Moszkva beszél” nevű rádióadó főszerkesztője faggatták. Bár az interjút teljes terjedelmében még egyik orgánum sem közölte, Rozskov és Babajan több témában is közvetlenül idézték az elnököt, többek között a belarusz elnök fent idézett kijelentése is így került nyilvánosságra.

 

 

 

Persze Lukasenka – aki ellen Belarusz utcáin már lassan egy hónapja tüntet több százezer ember az elcsalt elnökválasztás miatt – ennél tovább is ment. Jevgenyij Rozskov a köztévétől arról tudósít: az elnök szerint a hatalma alatt felnövő két generációban

 

van egy szűk, „burzsujokból” álló kör, amely „hatalmat akar”, és annak megszerzéséért tüntetnek ellene.

 

A másik ok Lukasenka szerint természetesen külső: az elnök a tüntetések mögött az amerikaiakat véli felfedezni, akik lengyel és csehországi központokon keresztül tevékenykednek - idézi az elnököt Bozskov.

 

A blitzkriegtől védték az országot a rohamrendőrök?

 

A tüntetések ellenére viszont lemondani semmiképp sem fog, idézi az elnököt Babajan a „Moszkva beszél” rádiótól: „nem fogok egyszerűen elmenni. Negyed évszázadon át fejlesztettem Belaruszt. Nem fogom csak úgy feladni.

 

Ráadásul, ha távoznék, a támogatóimat lefejeznék! Készek vagyunk az alkotmány reformjára, azt követően egy előrehozott elnökválasztást sem zárok ki”.

 

Mindebből tehát egyértelmű: Lukasenka elsősorban kivárásra játszik, arra, hogy az ellene szóló tüntetések lassan lecsillapodjanak, majd – csakúgy, mint Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök – egy alkotmányos reform után próbálná meg a hatalmát valamilyen formában átmenteni. Mindenesetre Lukasenka nem gondolja, hogy a különös brutalitással eljáró belarusz rohamrendőröknek bármi felelősségük lett volna: szerinte őket azért sem lehet hibáztatni, mert ők védték meg az országot a „blitzkriegtől". Túlkapások persze voltak, de Rozskov szerint Lukasenka megígérte: ezeket kivizsgálja, különösen az újságírókat ért attrocitásokat.

 

Nem koordinál, hanem elfogy a koordinációs tanács

 

Az elnök az ellenzék által létrehozott, úgynevezett „koordinációs tanácsról” sem volt túl jól véleménnyel, amelyet azért állítottak fel, hogy a hatalom békés átadásáról tárgyaljon Lukasenka körével. „Nem beszélek az ellenzék koordinációs tanácsáról, mert azt sem tudom, kik ezek az emberek.

 

Ők még csak nem is ellenzék. Belarusz és a belarusz emberek számára csakis katasztrófát kínálnak.

 

Szét akarják szakítani a kapcsolatunkat a testvéri Oroszországgal, azt akarják, hogy fizetős legyen az oktatás és a gyógyszerek. Szét akarják verni az összes ipari vállalatunkat és akkor a munkások munkanélkülivé válnának!” – idézte Babajan az elnököt.

 

A koordinációs tanács fő feladatát egyelőre nem igazán tudta betölteni, hiszen a hatalom nem tárgyalt az ellenzékiekkel. Sőt,

 

a tanácsban részt vevő ellenzékiek sorra tünedeznek el, vagy kényszerülnek emigrációba

 

– Pavel Latuska korábbi kulturális miniszter például a KGB nyomására elhagyta az országot, Marija Kalesznyikavát, a bebörtönzött ellenzéki elnökjelölt, Viktar Babarika kampányfőnökét pedig hétfőn hajnalban rabolták el ismeretlenek. A héttagú tanácsból jelenleg csak ketten szabadok és tartózkodnak jelenleg is Belaruszban: Makszim Znak ügyvéd, és Szvjatlana Alekszijevics Nobel-díjas belarusz író.

 

Kalesznyikavát egyébként a belarusz állami határtanács képviselője szerint a belarusz-ukrán határon letartóztatta a határőrség, mikor egy BMW-vel próbált a koordinációs tanács másik két tagjával átjutni Ukrajnába. Állítólag Kalesznyikavát még a határ belarusz oldalán kilökték az autóból, a belarusz határőrök ezt követően letartóztatták - ugyanis az ukrán határőrség szerint az ukrán ellenőrzőpontig a politikus már nem ért el. Az ügyről Lukasenka az orosz újságíróknak csak annyit mondott: szerinte Kalesznyikava azért akart átjutni Ukrajnába, mert ott állítólag van egy testvére.

 

BORÍTÓKÉP: Kreml

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás