+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. szeptember 7. hétfő, 13:01
A szeptemberi olasz regionális választásokon Veneto tartományban a Lega északi identitását képviselő régióelnök akár a szavazatok 75 százalékát is elhozhatja. Salvini öröme azonban csak részleges, ugyanis az ő új pártját is veri a régi legás lista. Venetoban ezzel megszülethet az olasz jobbközép új vezére.

Szeptember 21-én több olasz régióban is választásokat tartanak. Az Öt Csillag, amely egy régió kivételével mindenütt önállóan méretteti meg magát, teljes összeomlás elé nézhet, valódi küzdelem a jobb- és balközép között zajlik. Ha az Öt Csillag a rossz eredmények miatt idegessé válik, az a római balközép kormányra is kihat, de az is bajt okozhat, ha a jobbközép nagy vereséget mér a balközépre. Jelenleg

 

a hét régióból összesen egyben biztos a baloldali győzelem:

 

a Nápoly központú Campaniában az országosan is népszerű balközép Vincenzo de Lucát nem tudja megszorongatni a jobboldal. De Toszkánában – amit több, mint ötven éve a vörösök irányítanak – is nagyon szoros lesz a meccs. Nem kizárt, hogy a Salvini-féle Lega jelöltje, Susanna Ceccardi – aki mögött az egész jobboldal felállt – átveheti a régiót (jelenleg Ceccardi vezet), ami tényleg földindulással felérő eredmény lenne. Szoros még a küzdelem a Bari központú Appuliában is, ahol a balközép kevesebb, mint két százalékkal áll csak a jobbközép elött.

 

Két északolasz régióban azonban nem kérdés, hogy marad a jobboldali uralom. A Genova központú Liguriában a berlusconista Forza Italia minden valószínűség szerint meg tudja tartani utolsó régióelnöki posztját, ami azt is jelenti: a forza italiás Giovanni Toti ringbe szállhat az összolasz jobbközép vezetéséért is. Berlusconinak ez nem lenne ellenére, elvégre ő éppen azért nem vonult eddig vissza, mert a neofasiszta Giorgia Meloni vagy a populista Matteo Salvini helyett egy mérsékelt politikust akarna a jobbközép élére.

 

Azonban egy másik régióból is jöhet akár az utód. A Verona központú Venetóban (ide tartozik Velence is) Luca Zaia régióelnök

 

olyan győzelemre készülhet, ami már a régi belarusz választásokat idézi.

 

Az egykori Északi Ligához tartozó politikus akár a szavazatok 75 százalékát is megszerezheti, miközben a balközép jelöltje, Arturo Lorenzoni csak 16 százalékra számíthat.

 

A regionális választásokon a régióelnököt közvetlenül választják, a jelöltek mögött összeálló koalícióban azonban a polgárok a nekik leginkább tetsző listára szavazhatnak. Azaz Zaia győzelme egyrészről persze

 

nagy siker lenne az összolasz jobbközépnek, de közben háziverseny is zajlik a pártok között.

 

Mindezt az teszi sajátossá, hogy Zaia önálló listával indul el, ami az egykori Északi Liga (Venetoban: Lega Veneto) hagyományait viszi tovább. Önmagában az nem meglepő, ha egy régióelnök saját listát állít, ez korábbi választásokon is megfigyelhető volt, ugyanis így más szavazókat is be tud vonzani pártja támogatóin kívül. A mostani helyzetet az teszi érdekessé, hogy jelenleg van egyfajta rivalizálás Zaia és Salvini között.

 

Amint arról az Azonnali beszámolt: Matteo Salvini a nyáron új pártot alapított Salvini Ligája néven. Noha az országos ambícióihoz és újsütetű összolasz nacionalizmusához valóban jobban illik, hogy pártját már hivatalosan sem hívják „északinak“, ez az egykori Lega Nord politikusai közül nem mindenkinek tetszik. Az Északi Liga alapítója, Umberto Bossi a La Nuova Padania szeparatista napilapban egyenesen azzal vádolta meg Salvinit, hogy „a déliek szavazataiért eladta az északiakat“.

 

Luca Zaia, Veneto régióelnöke nem bírálta nyilvánosan Salvinit – de árulkodó, hogy a regionális választásokon a jobbközép Zaia-koalíción belül lesz neki egy saját, az északi ügyet képviselő listája Salvini formációja, a Forza Italia és a neofasiszták mellett. Márpedig a Zaia-koalíción belül maga

 

a Zaia-lista több, mint 10 százalékot verne Salvini új pártjára.

 

A felmérések szerint a „Zaia Presidente“ nevű lista 34 százalékot kapna, Salvini Ligája ezzel szemben csak 21 százalékot. (A neofasisztákat kilenc, a berlusconistákat pedig négy százalékra mérik.)

 

Luca Zaia már csak egy ciklusra maradhat a régió elnöke, mert az olasz törvények szerint két ciklusban van korlátozva a régióelnökség. Kevéssé elképzelhető, hogy a politikusnak tehát ne lennének Venetón is túlmutató tervei. Egy nagy győzelem óriási legitimitást adna neki, ráadásul azzal, hogy megveri Salvini listáját, a volt belügyminisztert is kicsit háttérbe szoríthatja. Ehhez látni kell, hogy Salvini Legájának jelenleg csak Toszkánában és a kicsi, franciaajkú Valle d´Aostában van esélye régióelnökséghez jutni, a többi helyen ugyanis a jobbközép koalícióból más pártok adják a jelöltet.

 

Zaia nem csak abban az értelemben képviseli a régi Északi Ligát, hogy megmaradt a regionalizmus mellett (bár a szeparatizmust ő sem képviseli), de Salvini populizmusával szemben Zaia azon régi Lega arca, amely korábban mindig is erős volt az északi régiókban, és

 

az ottani polgárság és vállalkozói rétegek pártjaként, amolyan „helyi CSU-ként” egyértelműen jobbközépre volt sorolható.

 

Zaia is hitelesebben törekedhet az összolasz jobbközép vezető szerepére, mint a túlságosan szélre sodródott Salvini. 75 százalékos népszerűsége – amit nem csak kiváló gazdaságpolitikájának, de a salvinista irányítású Lombardiával ellentétben sikeres járványkezelésének is köszönhet – nagyon erős legitimációt adhat neki, ha nem csak szűkebb pátriájában, de országosan is Salvini alternatívájaként akar fellépni.

 

NYITÓKÉP: Luca Zaia a velencei köztársaság zászlajával / Zaia Presidente, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A tervezett három helyett viszont két nap alatt akarják megoldani, mert nem jelentkezett elég egészségügyi dolgozó.

A közép-ázsiai országról kínos képet festő Sacha Baron Cohen figuráját megpróbálják javukra fordítani a kazahok. Borat egyik kedvenc mondata lesz a turizmusuk hívó szava.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás