+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. szeptember 7. hétfő, 18:41
A román közigazgatás mindig is remekelt a szép tervek kidolgozásában. Jelenleg egy papíron tökéletesnek látszó forgatókönyvet dolgoztak ki a jövő héten esedékes iskolakezdésre. Kérdés, hogy működni fog-e.

Romániában szeptember 14-én kezdődik az iskola. Habár az országot erősen sújtja a koronavírus-járvány, a döntéshozók körében fel sem merült az iskolakezdés elhalasztása. Hétfőn 883 új esetet azonosítottak a román hatóságok, az összes eset száma pedig elérte a 95 897-et.

 

A bukaresti egészségügyi minisztérium az iskolakezdésre külön forgatókönyvet dolgozott ki, amelyben három csoportba sorolta a településeket. A forgatókönyv kidolgozásakor a legutóbbi tizennégy nap esetszámait vették figyelembe.

 

Zöld településeknek minősítette azokat, amelyek esetében ezer lakosra kevesebb, mint egy eset jutott. A sárga települések esetében ezer lakosra egy és három közötti eset jutott, vörös települések pedig azok lettek, amelyek ezer lakosra vetítve több mint három esetet regisztráltak.

 

 

A PIROS TERÜLETEKEN ONLINE OKTATÁS LESZ, A SÁRGÁKON A DIÁKOK HETENTE VÁLTJÁK EGYMÁST, A ZÖLD RÉSZEKEN PEDIG A NORMÁL REND SZERINT INDUL AZ OKTATÁS. FOTÓ: AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS KÖZLEMÉNYE.

 

A kidolgozott forgatókönyv szerint

 

a zöld településeken normál tanítás lesz,

 

minden diák megjelenik majd az iskolákban.

 

Az iskolákban be kell majd tartani az egészségügyi előírásokat, így a diákoknak minimum 1,5 méteres távolságot kell tartani egymástól, valamint mérsékelni kell az osztályok létszámát is úgy, hogy lehetőleg egy osztályban csak tizenöt diák legyen. Az iskola utáni tevékenységeket legfeljebb három tanuló részvételével lehet megtartani, ha ezt meghaladná a különóra vagy szakkör, akkor tilos megszervezni ezeket. A tornaórákat a nap utolsó órájának tették meg, hogy a diákok közvetlenül utána hazamehessenek. Az első órák kezdését is osztályok szerint kell változtatni majd úgy, hogy a diákok lehetőleg elkerüljék az érintkezést az iskola területén.

 

A második csoportban,

 

a sárga településeken csak a végzős osztályok (a nyolcadik és a tizenkettedik) számára lesz állandó tanítás,

 

míg az iskolák többi osztálya számára egy hetes váltakozással online és fizikai jelenlétű oktatás lesz. Természetesen ebben az esetben is maximálisan be kell tartani az egészségügyi előírásokat.

 

A harmadik, piros csoportot pedig azon települések iskolái jelentik,

 

ahol nem lesz fizikai oktatás, hanem csak online órákat fognak tartani.

 

Az iskolák vezetőségének szeptember 10-ig kell eldönteni, hogy a forgatókönyv alapján annak függvényében, hogy milyen színt kapott a település kinyitnak-e (a vörös települések természetesen nem nyithatnak ki).

 

Az egészségügyi minisztérium látszólag minden lehetőséggel számolt, felkészültek az iskolanyitásra.

 

Felmerül azonban az a kérdés, hogy olyan vidéki településeken, ahol nincs vezetékes vízhálózat, és az illemhelyek kerti fabódék, hogyan tudják majd betartani az egészségügyi előírásokat. Az ország 2 200 iskolája van ilyen a helyzetben,

 

amely kicsit több mint egyharmada az ország összes 6 293 iskolájának.

 

Az iskolakezdéssel kapcsolatban megszólalt a román ortodox egyház feje, Daniel pátriárka is.

 

DANIEL PÁTRIÁRKA FEHÉRBEN. FOTÓ: RAZVAN SOCOL / WIKIMEDIA COMMONS

 

Ahhoz képest, hogy a koronavírus-járvány során számtalan botrány övezte a román ortodox egyházat – Kolozsváron például az egyik ortodox pópa ugyanazzal a kanállal áldoztatta végig a misén résztvevőket –, Daniel pátriárka mostani megszólalása felelősségteljes volt. Beszédében arra szólította fel a hittantanárokat, hogy tartsák be az egészségügyi előírásokat és tanártársaikat is szólítsák fel erre.

 

Daniel ugyanakkor azt is közölte, hogy a román ortodox egyház taneszközvásárlással támogatja a szegény családokból származó iskolásokat.

 

A koronavírus-járványra való tekintettel a román ortodox egyház 5 000 tabletet is vásárolt,

 

amelyet azon települések szegény iskolásai között osztanak szét, amelyek vörös minősítést kaptak, és kizárólag online oktatás fog zajlani helyben.

 

Az ország miniszterelnöke, a jobbközép nemzeti liberális

 

Ludovic Orban szerint az iskolakezdést követően a diákok nagyobb biztonságban lesznek majd az iskolákban, mint a vakáció alatt.

 

Kijelentését azzal magyarázta, hogy így állandó felügyelet alatt lesznek és a tanárok figyelni fognak arra, hogy minden egészségügyi előírást betartsanak. Bukarestnek mind a hat kerületét a sárga zónába sorolta az egészségügyi minisztérium, így a fővárosi iskolák esetében csak a végzős osztályok járhatnának be az iskolába, a többi osztály pedig váltakozva.

 

Gabriela Firea, Bukarest szocdem főpolgármestere már bejelentette, hogy körülbelül 250 000 diák és tanár számára az önkormányzat biztosítja az ingyenes koronavírus tesztet. A főváros költségvetéséből már át is irányítottak 55 millió lejt (kb. négymilliárd forintot) erre a célra.

 

NYITÓKÉP: Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda. Hektor894 / Wikimedia Commons

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás