Beteges, hogy az egyház egyedüllétre kárhoztatja a papjait – fakadt ki egy katolikus pap

Szerző: Renczes Ágoston
2020.09.07. 07:15

Cseh Péter Mihály szerint a papi egyedüllét olyan defektus, ami önzést és szenvedélybetegségeket okoz. Hogy ne így legyen, a felfüggesztését kockáztató lelkipásztor a cölibátus alóli felmentést is engedélyezné.

Beteges, hogy az egyház egyedüllétre kárhoztatja a papjait – fakadt ki egy katolikus pap

„A túlzásba vitt egyedüllétben elveszítem mások fájdalmának átérzését. Mindent csak a saját nézőpontomból tudok érzékelni és értékelni, mert nincs másé a látóhatáron. Minden fontos dolgot egyedül kell mérlegelnem és eldöntenem.

Nagy a kísértés veszélye, hogy valamilyen szenvedélybe csúszok, hiszen senki se lát gyöngeségemben.

Senki se figyelmeztet. Nem tudok senkitől sok pici napi dologban tanácsot kérni. A nap végén nincs kivel megosztanom az élményeimet. Velem sem osztja meg senki az övét. Így már a saját tapasztalataimhoz sem tudok személyesen viszonyulni.”

Az idézet egy levélből származik, amit Cseh Péter Mihály plébános írt a feletteseinek még májusban a tavaszi karantén során szerzett tapasztalatairól és az ezekhez kapcsolódó javaslatairól. A levelet szerette volna paptársai körében vitára bocsátani, de akkor a felettesétől csak annyi választ kapott, hogy az írását semmilyen módon nem hozhatja nyilvánosságra. Pár hónappal később, szeptember 5-én – a tiltás ellenére – hosszú indoklással, egy Ferenc pápának címzett nyílt levélben mégis közzé tette a levelet saját blogján. 

„Jézus, Te így képzeled el papjaid életét?”

Teszi fel a költői kérdést levelében Cseh Péter, aki a pécsi egyházmegye 18 falujának lelkipásztori szolgálatát látja el egy idősebb kisegítő lelkész segítségével. A koronavírus-járvány első hulláma idején, március és május között a templomok is zárva voltak, a lelkipásztor így egyedül misézett. Mint írja, a személyes baráti kapcsolatai „a papi élet egyedüllétre zártsága miatt teljesen töredezettek és alkalomszerűek,” a papi szolgálat magányos jellegéből fakadóan korábban is kevés személyes jellegű társas érintkezésben volt része. Ezek a karantén alatt végképp minimálisra csökkentek, de még a hivatásához kapcsolódó személyes egyeztetéseket és találkozásokat is online meetingek váltották fel. 

A tavaszi kötelező elvonultság csak megerősítette abban, hogy nem helyes, hogy a papok egyedül, magányosan élnek. Szerinte az idők során valamiért normálissá vált magányos papi élet valójában kényelmes kényszerpálya a valódi remeteséghez képest, de a papok küldetése nem a remeteségre szól. 

„A papi egyedüllét a plébánián egy defektus, ami ezer defektust szül. Például ágyasságot, szenvedélybetegséget, úrhatnám pasztorációs stílust, strukturális önzést, egyszóval egocentrizmust”

– írja Cseh Péter. Szerinte „a papi életforma egyre inkább betegessé váló valósága” az oka annak is, hogy egyre kevesebb fiatal választja a papi hivatást. A papi szolgálatra való jelentkezést ő maga sem tudja egyetlen fiatalnak sem őszintén és jó szívvel ajánlani.

Közösségben élni szégyen és bűn nélkül

Péter atya úgy hiszi, az Úr akarata is az, „hogy a papok mindennapjaikat családban éljék meg, evangéliumi testvériségekben", és a levelében javaslatokat tesz a megoldásra is: a papok kötelezően éljenek közösségben, akár úgy, hogy az ugyanabban az egyházmegyében szolgálók legalább hárman együtt laknak, akár úgy, hogy belépnek valamelyik szerzetesi közösségbe, de

aki kéri, annak a cölibátus alól is felmentést kellene kapnia, hogy megházasodhasson.

Péter atya ennek érdekében egy olyan egyházfegyelmi rendelkezést sürget, ami „szégyen és bűn nélkül lehetőséget ad arra, hogy a római katolikus papok (...) és a papságra készülők szabadon válasszanak a Szentlélek vezetése alatt, hogy milyen közösségi életformában akarnak élni”.

Nem először megy szembe a feletteseivel

Péter atya blogbejegyzéséből az is kiderül, hogy felettese, Udvardy György veszprémi érsek és pécsi apostoli kormányzó még 2019 őszén szigorúan – a felfüggesztés terhe mellett – megtiltotta neki, hogy a médiában bármilyen módon szerepeljen és megnyilatkozzon. Nem ez lenne az első eset, hogy a nyilvános szereplése miatt retorzió éri.

2016-ban Péter atya a videóblogjában Habony Árpád kiléte felől érdeklődött, a kérdést a miniszterelnöknek címezve. Az ügyben 2016 júliusában vizsgálat indult, aminek az idejére felfüggesztették. Bizonyítandó, hogy Péter atya többször is kapott útmutatást és figyelmeztetést a közéleti szerepléseivel kapcsolatban, a vizsgálatról szóló közleményhez csatolták Péter és az akkor még megyéspüspök Udvardy levelezését is, amiből az is kiderül, hogy Péter atya a 2016-os kvótanépszavazás ügyében is állásfoglalást és hozzá indoklást várt a feletteseitől, illetve

szerette volna a szószékről is hirdetni, hogy ő maga támogatja a betelepítési kvótát.

Ezt a felfüggezstése miatt végül nem tehette meg. A vizsgálat és a felfüggesztés több, mint nyolc hónapig tartott, és végül nem tárt fel olyan szempontot, amely akadályozná Cseh Péter papi szolgálatát, így 2017 márciusa óta újra elláthatja plébánosi feladatait. 

Mivel mostani blogbejegyzését és benne a pécsi apostoli kormányzónak írt levelét a határozott tiltás ellenére hozta nyilvánosságra, valószínű, hogy újabb vizsgálat elé néz.

NYITÓKÉP: Regasterios / Creative Commons

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek