A német megszállás áldozatai, szovjet katonák, Reagan, Bush: kié legyen a következő szobor a Szabadság téren?

2020.09.07. 16:51

Amíg a hanyatló Nyugaton csak döntögetik a szobrokat, mi úgy állítjuk őket, mintha nem lenne holnap. Ti kit látnátok szívesen legközelebb? Ez a hét kérdése az Azonnalin.

A német megszállás áldozatai, szovjet katonák, Reagan, Bush: kié legyen a következő szobor a Szabadság téren?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és David B. Cornstein, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete vasárnap délután közös közleményben jelentette be, hogy

a közép- és kelet-európai kommunista uralom bukásának harmincadik évfordulója alkalmából szobrot állítanak George H. W. Bush volt amerikai elnöknek a budapesti Szabadság téren.

A szobrot október 23-án avatják majd fel, a közlemény szerint így akarják hálájukat kifejezni amiért „Bush elkötelezettségével és erkölcsi meggyőződés vezérelte politikájával hozzájárult Európa és Magyarország jövőjének alakításához azzal, hogy kiállt a demokrácia mellett és fellépett a kommunista diktatúrával szemben”.

George Herbert Bush, az USA negyvenharmadik elnöke 1989 és 1993 között volt hivatalban, és ő volt az első amerikai elnök, aki Magyarországra látogatott.

A NYITÓKÉPEN LÁTHATÓ SZOBROK MELLETT HARRY HILL BANDHOLTZ KÉPMÁSA IS MEGTALÁLHATÓ A SZABADSÁG TÉREN AZ USA NAGYKÖVETSÉGE MELLETT. A TÁBORNOK AZ AMERIKAI KATONAI MISSZIÓ PARANCSNOKA VOLT MAGYARORSZÁGON AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ UTÁN, Ő AKADÁLYOZTA MEG, HOGY A MEGSZÁLLÓ ROMÁN CSAPATOK KIFOSSZÁK A MAGYAR NEMZETI MÚZEUMOT – MOST ÉPP A VÍRUS TERJEDÉSÉT PRÓBÁLJA MEGAKADÁLYOZNI. FOTÓ: VARSÁNYI BENCE

Bush szobrát már nyolc éve tervezik kiállítani, a Miniszterelnökség 2012-ben 34,4 millió forintot adott rá egy közalapítványnak. Eredetileg 2013 év elején került volna bemutatásra, az „Európa szerencséje – George H. W. Bush, az USA 41. elnöke” című, Schmidt Mária szerkesztette konferenciakötet megjelenésével egy időben.

A könyvbemutatóra úgy volt, hogy maga Bush is Budapestre látogat, ez viszont nem történt meg, a Bors 2016-os információja szerint azért, mert

a volt elnök túlzásnak találta a kétméteres, állítólag nem túl élethű alkotást.

Az idősebb Bush szobra Ronald Reagan neokon republikánus elnök szobra mellé fog kerülni most októberben, arra a Szabadság térre, ahol az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége mellett található két sokszor vitatott szobor is: a német megszállás áldozatainak emlékműve és a Szovjet hősi emlékmű.

Ennek megfelelően a hét kérdése az Azonnalin: ti kinek állítanátok szobrot a Szabadság téren? Szavazzatok, amíg még van szabad hely!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek