+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. szeptember 7. hétfő, 16:51
Amíg a hanyatló Nyugaton csak döntögetik a szobrokat, mi úgy állítjuk őket, mintha nem lenne holnap. Ti kit látnátok szívesen legközelebb? Ez a hét kérdése az Azonnalin.

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és David B. Cornstein, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete vasárnap délután közös közleményben jelentette be, hogy

 

a közép- és kelet-európai kommunista uralom bukásának harmincadik évfordulója alkalmából szobrot állítanak George H. W. Bush volt amerikai elnöknek a budapesti Szabadság téren.

 

A szobrot október 23-án avatják majd fel, a közlemény szerint így akarják hálájukat kifejezni amiért „Bush elkötelezettségével és erkölcsi meggyőződés vezérelte politikájával hozzájárult Európa és Magyarország jövőjének alakításához azzal, hogy kiállt a demokrácia mellett és fellépett a kommunista diktatúrával szemben”.

 

George Herbert Bush, az USA negyvenharmadik elnöke 1989 és 1993 között volt hivatalban, és ő volt az első amerikai elnök, aki Magyarországra látogatott.

 

A NYITÓKÉPEN LÁTHATÓ SZOBROK MELLETT HARRY HILL BANDHOLTZ KÉPMÁSA IS MEGTALÁLHATÓ A SZABADSÁG TÉREN AZ USA NAGYKÖVETSÉGE MELLETT. A TÁBORNOK AZ AMERIKAI KATONAI MISSZIÓ PARANCSNOKA VOLT MAGYARORSZÁGON AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ UTÁN, Ő AKADÁLYOZTA MEG, HOGY A MEGSZÁLLÓ ROMÁN CSAPATOK KIFOSSZÁK A MAGYAR NEMZETI MÚZEUMOT – MOST ÉPP A VÍRUS TERJEDÉSÉT PRÓBÁLJA MEGAKADÁLYOZNI. FOTÓ: VARSÁNYI BENCE

 

Bush szobrát már nyolc éve tervezik kiállítani, a Miniszterelnökség 2012-ben 34,4 millió forintot adott rá egy közalapítványnak. Eredetileg 2013 év elején került volna bemutatásra, az „Európa szerencséje – George H. W. Bush, az USA 41. elnöke” című, Schmidt Mária szerkesztette konferenciakötet megjelenésével egy időben.

 

A könyvbemutatóra úgy volt, hogy maga Bush is Budapestre látogat, ez viszont nem történt meg, a Bors 2016-os információja szerint azért, mert

 

a volt elnök túlzásnak találta a kétméteres, állítólag nem túl élethű alkotást.

 

Az idősebb Bush szobra Ronald Reagan neokon republikánus elnök szobra mellé fog kerülni most októberben, arra a Szabadság térre, ahol az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége mellett található két sokszor vitatott szobor is: a német megszállás áldozatainak emlékműve és a Szovjet hősi emlékmű.

 

Ennek megfelelően a hét kérdése az Azonnalin: ti kinek állítanátok szobrot a Szabadság téren? Szavazzatok, amíg még van szabad hely!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A német törvényhozásban úgy kell berendezkedni a faxtalan életre, hogy a kormány még mindig 900 faxgépet használ.

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

Nem azért, mert ne értenének hozzá: a beoltatandó egészségügyi dolgozók nem jelentek meg az oltáson.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás